Als je eten en drinken op deze plek in de koelkast zet blijft het langer goed

Als je eten en drinken op deze plek in de koelkast zet blijft het langer goed

In het kader van zuunig de winter door en zo min mogelijk voedsel verspillen, heeft Vriendin nog een paar handige bewaartips voor alle producten in je koelkast.

Eten zo goed mogelijk bewaren in de koelkast

Omdat het zonde is om eten weg te gooien, wil je het zo goed mogelijk bewaren in de koelkast. Zo zijn er vier bewaartips die je het beste kunt aanhouden:

  1. Zet de koelkast op 4 graden Celsius. Het eten is dan langer houdbaar, omdat bacteriën op deze temperatuur minder snel groeien.
  2. Gekoelde producten zoals melk en yoghurt kun je het beste na gebruik zo snel mogelijk weer in de koelkast zetten.
  3. Gebruik je zintuigen – kijken, ruiken, proeven – om te bepalen of producten met een THT-datum (en producten zonder THT-datum, zoals een krop sla) nog goed zijn om te eten.
  4. Producten met een verstreken TGT-datum kun je beter weggooien.

De beste koelkast indeling

Wist je al dat de plek waarop je eten en drinken bewaart in de koelkast ook meespeelt in hoe lang het goed blijft? Van boven naar beneden is deze volgorde aan te raden:

  • Bewaar broodsalades, groente en fruit in een geopende pot op de bovenste plank. Op de plank in de deur kun je boter bewaren.
  • Daaronder kun je een rek plaatsen voor frisdrank en bier.
  • Kaasproducten en kwark kunnen op de plank onder de broodsalades. Op de middelste plank in de deur bewaar je vervolgens de sauzen.
  • Weer daaronder kun je restjes eten bewaren en de eieren.
  • Op de onderste plank in de koelkast bewaar je vlees en vis. In de deur zet je (karne)melk, yoghurt en (verse) sappen.
  • De la is perfect om groente in op te slaan, zoals bladgroente, broccoli en bloemkool, maar ook fruit zoals appels en peren.

De beste indeling voor de vriezer

Als je je vriezer netjes wil organiseren, zijn dit de beste tips van bovenin de vriezer tot onderin:

  • In de bovenste la bewaar je brood, restjes (soep) en ijsjes.
  • Daaronder kun je vlees en vis bewaren.
  • De onderste la is geschikt voor groenten, aardappels en fruit.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images