geraspte kaas

Kun je geraspte kaas nog eten als de THT-datum verstreken is?

Ben je een verdwaald pak geraspte kaas tegengekomen in de koelkast of wil je het laatste restje gebruiken, maar is de THT-datum verstreken? Lees dan verder om erachter te komen of je geraspte kaas nog steeds kunt eten als het over datum is.

Geraspte kaas over datum

Op de vraag hoe lang je geraspte kaas kunt bewaren, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Zo is er een verschil tussen een open en gesloten verpakking en de manier waarop je het bewaart. Hieronder leggen we het rustig voor je uit.

Lees ook: Kun je gehakt dat (een dag) over datum is nog eten?

Gesloten verpakking

Allereerst: kijk, ruik en proef na de verstreken datum of het product nog goed is. Dat is de eerste stap, ongeacht of de verpakking al open is gemaakt of niet. Zo kan geraspte kaas soms tot twee maanden (of zelfs langer) houdbaar blijven na de THT-datum. Maar daarvoor is het wel verstandig om goed naar de kaas te kijken. Ziet het er nog goed uit? Is er geen schimmelvorming?

Open verpakking

Geraspte kaas in een open verpakking is volgens het Voedingscentrum drie dagen houdbaar in de koelkast – maar wederom, kijk, ruik en proef – en twee tot vier maanden in de vriezer bij -18 graden.

Lees ook: Kun je eieren die (een dag) over datum zijn nog eten?

Bewaren

Een goede bewaartip is om geraspte kaas in een gesloten verpakking te bewaren. Stop het bijvoorbeeld in een doosje onderin de koelkast. Je weet dat de kaas niet meer goed is als het is uitgedroogd, beschimmeld en/of vreemd ruikt.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images