Thuis

Al vliegende mieren gezien? Zo houd je ze weg

Het lijken net kleine vliegjes, maar de beestjes die je nu veel ziet, zijn vliegende mieren. Ze landen graag in je drankje, op je eten of op je kleding.

Vliegende mieren: wat is het verschil met gewone mieren?

De mieren komen uit hetzelfde nest, maar worden niet allemaal geboren met vleugels. Alleen de koninginnen en de mannetjes waarmee gepaard wordt hebben vleugels. De meeste mieren worden dus geboren zonder vleugels.

Het is paarperiode

In juli begint de paarperiode, dat wordt ook wel de bruidsvlucht genoemd. De vliegende mieren trekken eropuit om een nieuw nest te beginnen. Ze doen dat vooral op warme en zonnige dagen. Dat is waarom je soms een hele zwerm vliegende beestjes ziet.

Het kan nog even duren

Eén vlucht duurt ongeveer één tot anderhalf uur, maar er kunnen meerdere nesten bij elkaar zitten, waardoor je er langer last van hebt. Naar schatting zullen de mieren zeker de komende maand nog uitvliegen.

Lees ook: Jeuk door de eikenprocessierups! Dit kun je ertegen doen

Waarom zijn het er soms zoveel?

Mieren beginnen hun nest graag op één plek. Ze houden vooral van kieren en gaten. Dat kan in principe net zo goed in de natuur zijn als in de stad. Als je net vlakbij zo’n nest bent dat uitvliegt, kun je honderden vliegende mieren bij elkaar zien.

Wat kun je doen om vliegende mieren uit je tuin weg te houden?

  1. Zorg dat er geen kieren zijn, want daar bouwen mieren graag hun nest in.
  2. Ruim je tuin op. Vooral rottend houd is aantrekkelijk voor mieren.
  3. Plaats kruiden en geuren waar mieren niet van houden. Rozemarijn en lavendel houden bijvoorbeeld mieren uit de buurt. Je kunt ook wat peper of koffie strooien.
  4. Mieren houden van tegels, die worden lekker warm door de zon. Je kunt dus beter niet te veel tegels in je tuin hebben.

Lees ook: Save the bees: met deze tips komen er meer bijen in je tuin

Beeld: Unsplash

Reageer op dit artikel