Save the bees: met deze tips komen er meer bijen in je tuin

Save the bees: met deze tips komen er meer bijen in je tuin

Bijen zijn belangrijk voor de natuur. Toch gaat het niet goed met ze. Heet ze welkom in je tuin met veel bloeiende planten en bijenhotels.

Bijen zijn belangrijk voor de natuur. Toch gaat het niet goed met ze. Heet ze welkom in je tuin met veel bloeiende planten en bijenhotels.

Bijen worden met uitsterven bedreigd. Als er niet snel iets aan gedaan wordt, zal er over twintig jaar geen bij meer te zien zijn. Help deze nuttige werkers een handje en maak je tuin of balkon bijvriendelijk.

Waarom zijn bijen belangrijk voor ons?

Ze halen nectar en stuifmeelkorrels uit bloemen en doordat ze van bloem naar bloem vliegen, bestuiven ze gewassen. Zo zorgen ze telkens voor nieuwe planten. Er zijn veel planten die alleen kunnen leven dankzij insectbestuiving, zoals de tomatenplant en appelboom. Als de bij er niet zou zijn, zou deze bestuiving met de hand moeten worden gedaan en dat is praktisch onmogelijk. Wist je dat 60 tot 90 procent van de bloemen en planten afhankelijk zijn van natuurlijke bestuivers als bijen en hommels? Bij de gewassen waar ons voedsel op wordt verbouwd is dit 70 procent.

Hoezo gaat het nu slecht met hen?

Er is steeds minder plaats voor ongerepte natuur in ons land. Dit komt mede doordat boeren vaak maar één soort gewas verbouwen, hierdoor bloeien er weinig verschillende bloemen. De bij heeft zo geen eten en kan minder bestuiven. Daarnaast gaat de bij dood doordat gewassen met gif worden bespoten om andere insecten weg te houden.

Lees ook: zo help je de broedende vogels in jouw tuin

Zo komen er meer bijen in je tuin

Herman van Bekkem, landbouwdeskundige bij Greenpeace, geeft tuintips:

1. Gebruik geen gifstoffen, zoals luizenmiddelen of mierendoosjes

De natuur zelf kan je een handje helpen: zet Afrikaantjes of lavendel onder de rozenstruik. Deze produceren een geur die bladluizen niet lekker vinden. Basilicum en ui hebben hetzelfde effect. Van lieveheersbeestjes is bekend dat ze bladluiseters zijn, ze eten er zo’n 150 per dag. Maar je kunt ook een nestkastje voor vogels buiten zetten. Zij eten luizen en andere insecten weer op. Een gifvrij goedje kun je zelf maken door 20 gram groene zeep (zonder chemische bijvoegingen), 20 milliliter spiritus en 1 liter lauw water met elkaar te mengen. Spuit dat over de planten met een plantenspuit.

2. Geef de bijen iets te eten

Zet het hele jaar door bloemen en planten buiten. Hierdoor kunnen bijen stuifmeel en nectar verzamelen waardoor ze sterker worden. Bloemen en planten waar bijen dol op zijn: zonnebloemen, goudsbloemen, juffertjes in het groen, klimop, muurpeper, bergamot en lavendel. Tip: sommige tuincentra verkopen zadenmengsels speciaal voor bijen.

3. Zorg voor een huis

Plaats een bijenhotel in de tuin, hierdoor hebben bijen ruimte om zich te nestelen. Hang ‘m wel op een beschut plekje in het zuiden. Bijen houden van een warme plek.

4. Ruim je tuin of balkon niet op

Laat bijvoorbeeld afgevallen bladeren en besjes op de grond liggen. Dit trekt weer insecten aan, waaronder bijen en hommels.

Tekst: Whitley Volger. Foto: Pexels