Waarom je de accu van je elektrische fiets nooit langdurig vol of leeg moet bewaren

Waarom je de accu van je elektrische fiets nooit langdurig vol of leeg moet bewaren

Ben je de trotse eigenaar van een elektrische fiets en kun je een leven zonder niet meer voorstellen? Dan wil je vast weten hoe je ervoor kunt zorgen dat de (peperdure) accu van je e-bike zo lang mogelijk meegaat.

Tip voor het bewaren van je e-bike accu

Misschien zorg je er altijd voor dat je elektrische fiets met een volle accu in de schuur staat. Of laat je ‘m met een lege batterij achter. Dat is voor de levensduur van je accu niet zo goed, mocht je de fiets voor een langere periode niet gebruiken. Zoals in de winter, bijvoorbeeld.

Lees ook: 4 onmisbare tips om diefstal van je elektrische fietsaccu te voorkomen

Waarom niet vol of leeg bewaren?

Het zit zo: een langdurige volle of lege batterij beïnvloedt de levensduur van de accu. Wanneer de batterij constant volledig opgeladen wordt gehouden, kan dit leiden tot een verhoogde oxidatie van de interne materialen. Dat betekent dat het kan resulteren in een verminderde capaciteit en prestaties van de accu.

Aan de andere kant kan het volledig leeg laten lopen van de batterij ervoor zorgen dat de cellen te ver ontladen raken, wat ook schadelijk is voor de accu.

Tussen 30% en 70% opgeladen

Om ervoor te zorgen dat de accu zo lang mogelijk meegaat, en dat wil je waarschijnlijk wel, is het aan te raden om de batterij op te laden tot 30 procent en 70 procent van de capaciteit. Bewaar ‘m vervolgens op kamertemperatuur. Zeker als je niet van plan bent om binnenkort de fiets te pakken.

Die 30 procent tot 70 procent wordt beschouwd als de ideale “comfortzone” voor de accu, waarin de chemische processen optimaal kunnen functioneren zonder overmatige stress of schade. Door je batterij binnen dit bereik te houden, verminder je de kans op vroegtijdige slijtage en optimaliseer je de levensduur van de batterij.

Lees ook: Zóveel calorieën verbrand je op de elektrische fiets

Check de laadstatus

Een handige tip is om regelmatig de laadstatus van je accu te controleren. Dit helpt om te bepalen of de accu moet worden opgeladen of ontladen. Als je merkt dat de laadstatus onder de 30 procent is gedaald, is het raadzaam om de batterij even kort bij te laden tot het gewenste niveau. Op deze manier voorkom je dat de accu te ver ontladen raakt.

Meer tips

Naast het vermijden van een langdurige volle of lege batterij, zijn er nog enkele andere praktische tips om je accu in optimale conditie te houden. Zo is het belangrijk om je batterij regelmatig te gebruiken en niet te langdurig ongebruikt te laten.

Een accu die regelmatig wordt opgeladen en ontladen, blijft in een betere conditie dan een batterij die lange tijd ongebruikt blijft. Daarnaast is het ook aan te raden om je batterij op te laden met behulp van de juiste oplader die specifiek is ontworpen voor jouw type accu.

Tip van de redactie

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

Smartwatch dames - Peach

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Gazelle
Foto: Getty Images