Stefanie: ‘Sinds januari ben ik vegetariër en eet ik bijna geen snacks meer’

Als je helemaal zen wilt zijn, hoort te veel en ongezond eten daar niet bij. Ik at regelmatig chocolade en andere suikerhoudende lekkernijen. Het ging me tegen staan.

Als je helemaal zen wilt zijn, hoort te veel en ongezond eten daar niet bij. Ik at regelmatig chocolade en andere suikerhoudende lekkernijen. Het ging me tegen staan.

Vegetarisch eten

Ook zat het mij dwars dat ik alweer jaren vlees consumeerde, nadat ik twee jaar lang vegetariër was. Veel vlees is ongezond en ik wil niet bijdragen aan het lijden van dieren. Ik wil goed met voedsel omgaan en me gezond voelen. Sinds januari eet ik geen vlees meer en nagenoeg geen suiker of snacks. Als ik ’s avonds trek krijg, neem ik studentenhaver of Griekse yoghurt. Op verjaardagen mag ik van mezelf een gebakje en daarna verval ik niet in oude eetgewoontes. Vlees mis ik helemaal niet. Binnen één maaltijd zowel vegetarisch als met vlees (voor de overige gezinsleden) koken, gaat gemakkelijker dan ik dacht.

Patatje bij het zwembad

Ik ga zwemmen met Adriana en haar vriendinnetje Sanne. In het restaurant van het zwembad bestel ik patat, ook voor mezelf. Het is tenslotte vakantie. ‘Komen jullie!’ roep ik naar de meiden, als de bestelling klaar is. Met druipende haren gaan ze bij mij aan het tafeltje zitten. We komen een jongen van school en zijn moeder tegen. Zij schuiven met hun snackjes bij ons aan. ‘Ik hoef niet meer’ deelt Sanne mee, nadat ze een paar patatjes heeft gegeten. ‘Ik ook niet’ zegt mijn dochter er achteraan. ‘Mogen we weer zwemmen?’, vragen ze.

Lees ook Stefanie’s vorige blog: ‘Ik gooide stiekem die rare beer van Adriana weg’

Drie bakjes

De meiden springen het water in. Ik klets met de moeder die naast mij zit. Haar zoon is ook weer gaan zwemmen. Mijn patat is op. Ik pak Adriana’s patatbakje. De porties friet zijn niet zo groot. Ik kan best nog wat nemen. Werktuiglijk steek ik steeds een stukje friet in mijn mond, totdat het bakje leeg is. Dan pak ik ook het door Sanne achtergelaten bakje. Ach, nog een paar, wanneer eet ik nou patat? Vergoelijk ik mezelf in gedachten. De moeder van het jongetje is ook nog aan het eten. Al pratend eet ik zelfs de derde portie friet bijna op. Als er nog maar een paar patatjes in het bakje liggen, voel ik mijn buik.

Ongecontroleerd gevreet

Ik baal enorm en word boos op mezelf. Wat is dit voor ongecontroleerd gevreet? Boos op jezelf worden is niet zen. Woede veroorzaakt alleen maar stress. Ik zal geen oordeel over mezelf vellen. Maar terwijl ik de lege bakjes in de prullenbak gooi, beloof ik mezelf dat als ik nog eens zondig, ik dat in ieder geval wel beheerst zal doen.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 8 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar! Lees hier al haar blogs terug.