Marsaxlokk Harbour (6)

Ga je mee naar Malta (de zon schijnt er 300 dagen per jaar)?

Midden in de Middellandse Zee ligt een eilandengroep met een geschiedenis van 7000 jaar. Malta, Gozo en Comino zijn één groot openluchtmuseum met schitterende vergezichten over de azuurblauwe zee. En er is zo veel te beleven.

In samenwerking met VisitMalta

Culturele smeltkroes

De rijke geschiedenis van de eilanden is er een met vele bezettingen en veroveraars. De Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Johannieter Ridders en de Engelsen hebben allemaal hun sporen nagelaten. Dat heeft een bijzondere culturele mix opgeleverd. Op Malta zijn maar liefst 365 kerken, eentje voor elke dag van het jaar. Je vindt er eeuwenoude tempels en gezellige dorpen waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Breng ook zeker een bezoek aan de prachtige barokke hoofdstad Valletta, die in z’n geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Cittadella Gozo Met Meisje
Cittadella Gozo

Sportief op vakantie?

Op de Maltese eilanden schijnt de zon 300 dagen per jaar. Het is dan ook de ideale plek voor buitenactiviteiten. Trek je wandelschoenen aan of huur een mountainbike en verruil de drukke stad voor smalle boerenpaadjes. Met de mediterrane zeewind door je haar kom je dwars door historische gebieden en heb je de mooiste vergezichten. Ben je een echt actieve vakantieganger? Ga dan ziplinen, abseilen, kajakken of rotsklimmen.

Kleurrijke onderwaterwereld

Het heldere water van de Middellandse Zee is hier ideaal om te duiken. De riffen, grotten en de scheepswrakken die er sinds de Tweede Wereldoorlog liggen, zorgen voor een unieke duikervaring. Er zijn meer dan 60 duiklocaties, waardoor er van alles te ontdekken is voor zowel beginnende als ervaren duikers.

Groen Gozo

Gozo is het groene zusje van Malta. Hoewel slechts 5 kilometer zee de twee eilanden van elkaar scheidt, is het een compleet andere wereld. Gozo is landelijker, rustiger en kleiner. Er zijn schilderachtige dorpjes met smalle straatjes, rustieke bars en restaurants, barokke kerken en oude stenen boerderijen verspreid over het platteland. Je kunt een dagtrip maken vanuit Malta, of blijf er slapen in een sfeervol farmhouse.

Blue Grotto 3
Blue Grotto

Culinaire mix

Aan het einde van de dag geniet je in een van de vele gezellige restaurants van verrukkelijke lokale specialiteiten. De Maltese keuken is het resultaat van een lange relatie tussen de eilandbewoners en de vele indringers die de eilanden door de eeuwen heen hebben veroverd. Dit ‘huwelijk van smaken’ heeft Malta een zeer diverse mix aan mediterrane keukens opgeleverd. Probeer zeker de knapperige pastizzi en proef de traditionele konijnenstoofpot. Uiteraard mét een glas heerlijke Maltese wijn, gemaakt van inheemse druivensoorten.

Je bent er zo!

De Maltese archipel ligt op zo’n 3 uur vliegen van Nederland. Je betaalt er met de euro en de voertaal is Engels. Er is een breed aanbod aan accommodaties, van gezellige B&B’s tot luxe vijfsterrenhotels. Het openbaar vervoer op Malta is goed geregeld: in totaal zijn er 80 buslijnen die allerlei locaties met elkaar verbinden. Een auto huren is ook een optie, maar let op: ze rijden links! Meer tips, inspiratie en info vind je op VisitMalta.com.