Besparen op je autovakantie? Zó doe je dat

Besparen op je autovakantie? Zó doe je dat

Plan waar je gaat tanken Het is goed om van tevoren de reis helemaal uit te stippelen. Zoek uit waar tankstations zijn en waar je het goedkoopst kunt tanken. Houd er rekening mee dat tanken in ieder geval niet het goedkoopst is langs de snelweg. In veel gevallen tank je het goedkoopst in de buurt…

Plan waar je gaat tanken

Het is goed om van tevoren de reis helemaal uit te stippelen. Zoek uit waar tankstations zijn en waar je het goedkoopst kunt tanken. Houd er rekening mee dat tanken in ieder geval niet het goedkoopst is langs de snelweg. In veel gevallen tank je het goedkoopst in de buurt van steden. Vermijd ook tanken op zondag en op feestdagen.

Verder kunnen de brandstofprijzen per land flink verschillen. Het is dus handig om daar rekening mee te houden door bijvoorbeeld nog even te tanken voordat je de grens overgaat. Er zijn zelfs landen waar de brandstofprijzen een paar keer per dag worden aangepast. In dat geval kun je vaak het goedkoopst tanken rond 18.00 uur. 

Check de bandenspanning

Voor de reis is het belangrijk om de bandenspanning te checken. Als de bandenspanning goed is, verbruikt je auto minder brandstof en hoef je minder vaak te tanken. 

Neem niet teveel spullen mee

Als je met de auto op vakantie gaat is de kans groter dat je te veel spullen meeneemt. Je zou denken: lekker makkelijk dat het kan, maar eigenlijk verbruikt je auto alleen maar meer brandstof als hij zwaarder beladen is. Maak dus een goede selectie van belangrijke spullen die je mee moet nemen en spullen die je ook wel even kunt missen. Tip: pak je spullen niet in koffers in, maar in tassen. Tassen zijn namelijk een stuk lichter. 

Lees ook: Waarom je nóóit slippers in het vliegtuig moet dragen

Pas je rijstijl aan 

Door veel te remmen en snel op te trekken verbruikt je auto meer brandstof dan nodig is. Het is daarom goed om de rijstijl aan te passen. Neem op tijd gas terug, rijd zoveel mogelijk een constante snelheid en schakel door naar de hoogste versnelling. 

Neem zelf eten mee

Tussenstops horen erbij tijdens een autovakantie en vaak kom je dan uit bij dure wegrestaurants. Neem daarom zoveel mogelijk eten mee van huis, zodat je geen dure snacks hoeft te kopen.

Laat de auto staan

Een van de grote voordelen van een autovakantie is dat je op de plaats van bestemming altijd een auto bij de hand hebt. Maar probeer de auto tijdens de vakantie zoveel mogelijk te laten staan. Stap bijvoorbeeld op de fiets of verken de buurt met het openbaar vervoer. Zo zie je vaak de mooiste plekken en bespaar je ook geld.

Bron: Nationale Nederlanden, Libelle.be
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.