Toscane In Zuid Limburg

8x de leukste must-do’s in Zuid-Limburg

Wil je er écht even uit zijn? Pak dan je koffer voor een mini-break tussen de Zuid-Limburgse heuvels. In dit stukje buitenland in eigen land is zoveel te zien, te doen en te proeven. Doe je voordeel met deze 8 fijne tips.

In samenwerking met Visit Zuid-Limburg

1. Wandelen en wijnen

Voor het bourgondische leven hoef je echt niet naar Italië of Frankrijk hoor. In Zuid-Limburg kom je tussen de glooiende heuvels ook de ene na de andere wijngaard tegen. Dit komt omdat de bijzondere mergelbodem in deze regio heel geschikt is voor wijnbouw. Ontdek het wijnlandschap met een inspirerende wijnwandeling en geniet daarna van een verdiend glaasje lokale wijn. 

Wijngaarden
Wijngaarden

2. Fietsen over de zeebodem

Fietsen en ondertussen ook nog wat geologische kennis opdoen, dat is wat de vier lussen van de Krijt fietsroute zo leuk maakt. Je fietst over een prehistorische zeebodem en leert verschillende soorten kalksteen (her)kennen, ontdekt de onderaardse structuren van alle tijden en bewondert zeldzame planten en dieren die alleen voorkomen in dit bijzondere gebied. Vooral kenmerkend voor het landschap zijn de oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden. 

3. Het terras op in Sittard

Bourgondisch genieten doe je in Sittard. Van traditionele bruine cafés tot hippe lounges: er zijn zoveel horecazaken voor een hap en drankje. De historische Markt is echt dé hotspot, maar ook in de straatjes rondom vind je leuke adressen. Vanaf het terras loop je makkelijk de winkels in op zoek naar dat leuke jasje of snuisterijen.

Markt Sittard
Markt Sittard

4. Plankgas naar Parkstad

Zin in een dagje familiepret? Zoek stadsregio Parkstad op. Je vindt er talloze attracties, zoals het grootste indoor skidorp van Europa – Snowworld Landgraaf, de innovatiefste dierentuin van Europa – GaiaZoo, familiepark Mondo Verde en de meest nostalgische trein in Zuid-Limburg – De Miljoenenlijn. En zo kunnen we nog heel veel meer attracties en bezienswaardigheden toevoegen. 

5. Slenteren door karakteristieke dorpjes

Idyllische plekjes bezoeken? Dan kun je je geluk niet op. Verstopt tussen de heuvels, hoeken en de dalen liggen de leukste dorpen met elk hun eigen schatten. Je geniet er van een nostalgische sfeer, komt er de mooiste vakwerkboerderijtjes tegen en hebt er prachtig uitzicht over het landschap. Zeker bezoeken: Epen, Meerssen, Gulpen, Wijlre en Eijsden.

Overnachten In Het Zuiden 2
Overnachten In Het Zuiden 2

6. Flaneren in Valkenburg

Natuurlijk ken je Valkenburg. Maar ben je er al eens geweest? Dit vestigingsstadje ligt verscholen tussen de mosgroene heuvels en heeft een prachtige, middeleeuwse stadskern. Slenter door de smalle straatjes, ontdek de vele speciaalzaakjes en boetiekjes of plof gewoon lekker neer op een terras en geniet. 

7. Cultuur snuiven in Heerlen

Als cultuurfan mag je deze urban stad zeker niet overslaan. Het bruist er van de cultuur. Overal in het centrum kom je (inter)nationale street-art tegen (aanrader is de Street Art wandeling), er worden grote evenementen georganiseerd en je vindt er goede musea, zoals het Nederlands Mijnmuseum of Thermenmuseum. Tip: de tentoonstelling rondom Keith Haring in het multidisciplinaire instituut SCHUNCK. 

Opening Maankwartier En Station
Opening Maankwartier En Station

8. Onthaasten in de Grensmaasvallei

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Er zijn een aantal mini-pelgrimsroutes ontwikkeld – de camini’s – gericht op bewustwording en het toelaten van rust. Gun jezelf een momentje om stil te staan en luister naar de geluiden van de natuur. Onderweg bewonder je ook prachtig religieus erfgoed, en ontdek je de wonderen van de regio, zoals bij de Pater Karel Kapel.

Nog veel meer tips?

In Zuid-Limburg kun je nog veel meer doen. Ga naar visitzuidlimburg.nl/ontdek en laat je inspireren door alles wat dit stukje buitenland in eigen land te bieden heeft.