Placeholder

Yda Matthijssen: ‘Bij Utrecht denk ik: zijn we er al?’

De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week de zomerverhalen van Yda Matthijssen (64), ANWB-juriste in het programma Groeten van MAX: “Ik ben geen reiziger, ik wil ergens zíjn.”

De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. Deze week de zomerverhalen van Yda Matthijssen (64), ANWB-juriste in het
programma Groeten van MAX: “Ik ben geen reiziger, ik wil ergens zíjn.”

Wat was je meest indrukwekkende reis ooit?
“De eerste keer dat ik bergen zag, in de laatste klas van de lagere school. En onze eerste kampeervakantie, toen we twee kinderen hadden: waren we ’s avonds fl esjes en speentjes aan het uitkoken en slabbetjes aan het wassen op een camping met alleen koud water. Mensen verketterden ons omdat we een baby van zes weken meenamen, maar het werd een van de leukste vakanties ooit! Die keer dat de kinderen niet meer meegingen en ik met mijn man in een tentje in de bergen sliep, op 1600 meter hoogte, was ook bijzonder. We hadden de hoogst gelegen camping gekozen, het was best koud. Toen ik ’s nachts naar de wc moest, zag opeens alles wit: had het gevroren! Tegenwoordig zitten we met de hele familie op Texel, dat vind ik ook geweldig.”

Hoe kwam je daar terecht?
“Vanwege Groeten van MAX, waarvoor de hele zomer opnames zijn, ben ik nu ‘veroordeeld’ tot het naseizoen. Eén keer waren we begin september bij de Weissensee met 8 graden en regen. We konden Italië niet in, want we hadden een pup bij ons die nog niet alle inentingen had, daar zijn ze daar streng op. Dus zaten we alleen maar dat arme hondje warm te houden. We belden naar huis en vroegen: ‘Waar is het mooi weer? Dan gaan we daarheen’. Dat was Texel. Onze dochter vierde al regelmatig vakantie op een Waddeneiland, dat leek ons ook wel wat. Zo kwamen we op Texel. Inmiddels hebben we er een seizoensplaats en
gaan we al voor het achtste jaar.”

Heb je een wensenlijstje met plekken waar je naartoe wilt?
“We hadden altijd een plan: na ons pensioen gaan we met een camper de Europese kust langs. Best ambitieus, want het is nogal een eind. En toen we het bedachten, wist ik nog niet hoe het was om kleinkinderen te hebben. Die kan ik niet zo lang missen! Die reis langs de Europese kust gaat dus niet door, bovendien is dat een dure exercitie. Ik ben trouwens ook niet persé een reiziger, ik wil ergens zíjn. Bij Utrecht denk ik: zijn we er al? Ik word wagenziek in de auto en zeeziek op een boot. Maar ik ben niet het mietje dat thuis wil blijven; ik hou er juist van ergens te komen waar het anders ruikt en het leven anders is. Rustiger. Jan en ik willen nog eens de plekken langs waar we ooit zo genoten hebben. Maar verder geen wensen. Ik heb ook geen bucketlist voor de rest van het leven. Ik leef nu!”

Lees het hele interview met Yda in Vriendin 32.