Schrijf Je In Voor De Nieuwsbrief (36)

Jenny begon na Heel Holland Bakt haar eigen taartenwinkel

Ze deed mee aan Heel Holland Bakt, maar helaas moest Jenny (56) al in de eerste aflevering de tent verlaten. Ze zette deze tegenslag vervolgens om in iets moois: ze startte haar eigen online taartenwinkel en voelt zich als bakker nu zelfverzekerder dan ooit. “Ik ben 56, ik wil nergens spijt van hebben.”

De vrolijke, goedlachse Jenny houdt al van koken en bakken sinds ze een tiener is. Ze noemt zichzelf een ‘fulltime lekkerbek’ en is al vanaf jongs af aan gek op experimenteren in de keuken. Alles wat niet Nederlands is trekt haar aan. “Als ik van mijn werk naar huis fietste, en langs het huis kwam van buitenlandse mensen in onze straat, die dan net aan het koken waren, vond ik het zo lekker ruiken en dacht ik altijd: wat zouden ze aan het maken zijn?!” Ze kan zich nog goed herinneren dat ze twaalf was en haar moeder een kookboek had gekocht met recepten voor buitenlandse gerechten: “Ik bladerde daar doorheen en er ging een wereld voor me open. Ik zag zoveel lekkere dingen, die ik wilde leren maken. Ik heb toen Israëlische flapjes gevuld met gekruid vlees gemaakt, heerlijk!”

Precisiewerk

Ze woont in het oosten van het land, en daar heb je een Turkse supermarkt, maar daar houdt het volgens haar wel bij op: “Ik ben jaloers op mensen die in Rotterdam wonen en die daar naar de markt kunnen gaan voor hun boodschappen, zo’n lekkere grote markt met buitenlandse groenten en kruiden hebben wij hier in Twente niet.” Koken maakt haar gelukkig omdat ze aan iedere maaltijd haar eigen draai kan geven. Gerechten mislukken bij haar niet zo snel, je kunt er altijd nog een twist aan geven. Dat is bij bakken wel anders. Bakken is precisiewerk, waarbij je je geen fouten kan permitteren. Leuk vindt Jenny bakken wel, en daarom experimenteert ze daar de laatste jaren steeds vaker mee, en maakt ze allerlei taartjes en toetjes voor haar man Erik en zoon Hidde.
Als groot fan van het televisieprogramma Heel Holland Bakt, ziet Jenny in 2020 een oproep voorbijkomen voor nieuwe kandidaten: “In die periode was ik thuis van alles aan het bakken en dacht ik: waarom niet?! Ik vulde het formulier in, en dacht: ik zie later wel of ik het verstuur. Ik was in die tijd helemaal weg van toetjes maken en vulde in wat ik allemaal had gemaakt en gebakken. Ook gaf ik eerlijk antwoord op alle vragen: koekjes zoals macarons had ik nog nooit gemaakt.” Dat ze het formulier toch verstuurde, ligt er volgens Jenny aan dat ze super nuchter is, en ook een beetje naïef: “Ik dacht, op zijn Twents gezegd: kieken wat wordt.”

Afgang op televisie

Ze had nooit verwacht dat ze uit honderden mensen geselecteerd zou worden. Met een luxe zelfgemaakte slagroomtaart en een suikerbrood maakt ze indruk op de jury en krijgt ze te horen dat ze geselecteerd is als kandidaat voor het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt. “Ik was verrast, maar vond het hartstikke leuk. Ik ben er vrolijk en positief ingegaan, maar al tijdens de eerste opnamedag ging het mis. De oven werkte niet mee en mijn tulband mislukte finaal. Vreselijk! Ik maakte er een potje van en werd door de jury als eerste naar huis gestuurd. Heel erg jammer, maar het kwam voor mij niet als een verrassing. Voordat de aflevering werd uitgezonden, had ik hem al gezien. Ik was er oké mee, maar dat veranderde op de avond dat hij op televisie kwam voor de rest van Nederland. ‘Mijn kind van vier bakt beter!’, ‘Geef dat kind een schort, dat de hele aflevering blijft zitten’, ’Als ze blijft, mogen we dan ondertiteling?!’ “Ik werd vergeleken met Bert Visscher en de kok van de Muppet Show en mensen lachten me uit, omdat alles wat ik bakte mislukte. Mensen stuurden me tijdens de uitzending: ‘Jen, weet je dat je trending bent op Twitter?!’ De reacties die daar werden geplaatst, waren best hard. Voordat de opnames begonnen, kreeg ik een mediatraining. De makers vertelden me dat je na de uitzendingen hele nare dingen over jezelf kan lezen, dus dat je social media moest negeren en vooral niet moest reageren. Dat was in mijn geval niet gelukt, ik kon het niet laten om alles te lezen.”

Thuisbakker

Ze was de dolgelukkige uitverkorene voor het bakprogramma, en nu werd Jenny belachelijk gemaakt omdat haar cake mislukte. Ze vond het heftig, dat het leek alsof de hele wereld ineens een mening over haar had: “Ondanks dat je van tevoren wordt verteld dat de impact van het programma groot is, schrok ik er toch enorm van. De dag na de uitzending moest ik echt een drempel over om in het dorp naar de supermarkt te gaan. Ik woon in een klein plaatsje, iedereen kent elkaar. Toch heb ik het gedaan, een klein rondje door de Jumbo. Op straat, in winkels en op mijn werk werd ik van de ene op de andere dag herkend en aangesproken. Iedereen reageerde leuk en positief en sommige mensen wilden zelfs met me op de foto: een bizarre ervaring.”
In de eerste periode na de uitzending van Heel Holland Bakt kan Jenny haar ‘afgang’ maar moeilijk relativeren. Toch besluit ze thuis haar hobby in de keuken weer op te pakken. “Ik ging verder met het bakken van koekjes, cakes en taarten. Wat ik in die periode ontdekte, was dat een heleboel mensen die mij op televisie gezien hadden, het juist leuk vonden dat ik zo mezelf was geweest. Ik kon hierdoor gelukkig al snel voelen dat ik geen spijt moest hebben van mijn deelname aan de show.”

Cursussen volgen

Als thuisbakker meedoen aan Heel Holland Bakt was volgens Jenny het beste wat ze kon meemaken op het gebied van haar persoonlijke ontwikkeling: “Het was op dat moment best pijnlijk, ik vond het vreselijk dat mensen dachten dat ik niet zou kunnen bakken. Toch is alles wat er daarna is gebeurd, heel erg goed en mooi geweest. Het klinkt dramatisch, maar na zo’n verschrikkelijke afgang terwijl heel Nederland meekijkt: merk je toch dat je het ‘overleeft’ en het aankunt als mens. Toen ik dat besefte, voelde ik dat deze tegenslag me sterker maakte en me liet groeien. Ik kwam erdoor terug bij mezelf, bij mijn kern. Ging me heel sterk afvragen: wie ben ik, wat wil ik? Ze trekt zich nu veel minder aan van wat anderen mensen van haar vinden: “Vroeger kon ik uren malen over wat iemand van mij zou vinden. Nu ben ik harder en denk ik: heb jij moeite met mij?! Prima! Pech voor jou.”
Door Heel Holland Bakt realiseerde Jenny zich ook dat ze het allerliefste écht goed wilde leren bakken: “Ik besloot ik me drie maanden later aan te melden bij een bakkersschool in Zaandam. Ik heb daar allerlei cursussen gevolgd, zoals patisserie en tartelettes. Hierdoor kon ik steeds meer en ging ik thuis in de keuken helemaal los. Ook ging ik beurzen bezoeken om alles te leren over smaken en omdat ik wilde weten wat trending is in de bakkerswereld.”

Nooit zonder suiker

Dan gaat het snel. Mensen in haar omgeving weten dat ze volop aan het bakken is en zo krijgt ze via via haar eerste opdracht binnen om een taart te maken voor een verjaardag. Inmiddels weten mensen uit het hele land Jenny te vinden en maakt ze ook bruidstaarten en complete sweet tables met haar bedrijf Jenny’s Taartjes. Haar eigen lievelingstaartje heeft een krokante korst en een citroenvulling. Ze houdt van klassieke recepten, maar experimenteert er ook graag op los: “Een van mijn nieuwste creaties is strawberry cheesecake: een laag cheesecakevulling, aardbeienjam en een flinke laag crunchy parels van witte chocolade erop. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een simpele vulling van opgeklopte dulche de lêche met een half pakje stroopwafels erdoor, is heerlijk.” Suiker is volgens Jenny onmisbaar in haar gebakjes: “Met minder of geen suiker bakken, doe ik niet. Alles draait om balans. Een taart zonder suiker, is helemaal niks aan!”
Op de dagen dat Jenny niet aan het bakken is, werkt ze in een grote supermarkt in Apeldoorn, waar ze achter een keukenblok in de winkel staat te kokkerellen voor klanten: “Ik werk voor een bedrijf dat kookideeën verkoopt. Ik kook en inspireer mensen om de recepten die ik maak thuis ook te gaan maken. De allereerste keer op de winkelvloer was in 2017. Ik vond het leuk, maar ook doodeng. Ik had in die tijd een coach die me een geweldige tip gaf. Ze zei: ‘Jenny, maak het klein. Kijk niet verder om je heen dan de eerste paar meter.’ Het was een gouden tip om altijd bij jezelf te blijven, hoe spannend je iets ook vindt. Inmiddels zie ik klanten meters verderop binnenkomen en zwaai ik naar ze. Soms roep ik ‘kom je zo proeven?’ Het is een heerlijke job, die goed te combineren is met mijn eigen taartenbedrijf.

Geen spijt

Als ze terugblikt, valt op dat ze als mens een enorme groei heeft doorgemaakt: “Ik ben nog altijd even enthousiast en vrolijk, maar het kan me niet meer schelen wat andere mensen van me vinden. Heerlijk hè?! Ook cijfer ik mezelf niet meer weg. Ik heb in de winkel weleens vrouwen van mijn leeftijd die een hapje bij me komen proeven en die zeggen: ‘Ik vind het erg lekker, maar mijn man eet alleen maar aardappels, groenten en vlees.’ Die vrouwen spreek ik tegenwoordig aan: ‘je cijfert jezelf weg, stop daar eens meteen mee!, zeg ik dan. Het leven is te kort om niet je hart te volgen. Doe waar je blij van wordt, eet wat je lekker vindt. Dat doe ik ook. Ik ben zo blij en trots dat ik mezelf nu professioneel bakker mag noemen. Ik weet zeker dat ik later geen spijt heb van de dingen die ik niet heb gedaan.”

Foto: Marloes Bosch
Visagie: Wilma Scholte

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Persoonlijke verhalen

Uit andere media


Meer van Hannah