Welmoed

Welmoed werd oma op haar 37ste: ‘Mensen kijken verbaasd om’

Welmoed (40) en haar dochter Mandy (21) worden vaak aangezien voor zussen. Dat Welmoed al oma is van Rosa (3) gelooft bijna niemand. En dan is ze behalve van Mandy ook nog moeder van Zoë (11) en Estelle (5).

In de familie

Welmoed: “Waarschijnlijk zit het in de familie. Mijn moeder, mijn dochter en ik werden alle drie op ons negentiende zwanger van ons eerste kind. En bij ons allemaal liet de pil ons in de steek. Op het moment dat ik in verwachting raakte van Mandy woonde ik al samen met haar vader – later gingen we op goede voet uit elkaar. We hadden alles en ze was dus ook meer dan welkom.”

Verantwoordelijke moeder

“Hetzelfde gold voor Mandy. Toen zij zwanger werd woonde ze al met haar vriend Jordy bij zijn vader in. Toch was het even schrikken. Niet alleen voor hen, maar ook voor mij. Ze waren nog helemaal niet met kinderen bezig. Zeker, het kindje was welkom, maar Mandy en Jordy waren ook nog het volwassen leven aan het ontdekken. In de maanden die volgden zag ik mijn kleine meisje veranderen in een jonge, verantwoordelijke moeder. Dat was mooi om te zien. Ik herkende veel van mezelf terug toen ik zwanger was van Mandy. Samen met Jordy verhuisde ze naar een eigen woonboot waar ze een gezellig thuis van maakte.”

Intens moment

“Uiteindelijk was de bevalling op 27 februari 2018. Ik vond het  bijzonder om daarbij te zijn. Omdat Jordy het niet durfde – helemaal logisch overigens, het kan ook eng zijn, mocht ik Rosa aanpakken. Dat was zo’n intens moment, het leek wel een spannende en leuke blind date. Daar was ze dan, mijn eerste kleinkind. Ik voelde meteen een diepe connectie met haar. En dat heb ik nog steeds.

Zussen

“Omdat ik in Noord-Holland woon en Mandy in Friesland probeer ik ze één keer in de twee weken te zien. Verder videobellen we elke dag. Het is niet te beschrijven wat ik voor Rosa voel. Voor alle vier mijn meiden trouwens, want voor mij is er geen verschil tussen mijn dochters en mijn kleindochter. Doordat Mandy en ik zoveel op elkaar lijken, worden we vaak aangezien als zussen. Als we met z’n allen op stap zijn en Rosa mij ‘omi’ noemt, kijken mensen verbaasd om. Volgens mij wordt er vaak gedacht dat ik Rosa’s moeder of tante ben. Ik vind het altijd hilarisch en laat dat maar lekker zo…”

Lees ook: Rianne (39) is al oma: ‘Mensen geloven het vaak niet’