Placeholder

Vriendin 7: Rianne redt huisdieren uit een onveilige thuissituatie

In een blijf-van-mijn-lijfhuis kun je als vrouw terecht, maar is geen plek voor huisdieren. Maar je huisdier achterlaten? Daar moet je niet aan denken… Rianne (30) regelt opvang voor huisdieren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Zij mogen niet vergeten worden.”

In een blijf-van-mijn-lijfhuis kun je als vrouw terecht, maar is geen plek voor huisdieren. Maar je huisdier achterlaten? Daar moet je niet aan denken… Rianne (30) regelt opvang voor huisdieren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Zij mogen niet vergeten worden.”

Rianne: “Een slachtoffer van huiselijk geweld vertelde mij vorig jaar dat niet alleen zij door haar partner was mishandeld, maar ook haar hond. Het teckeltje kreeg de schuld van alles wat er in huis fout ging. Als hij in de woonkamer een plas deed, werd hij geslagen. Bovendien had de vrouw door alle problemen thuis nog maar weinig geld en kon ze met haar hond niet naar de dierenarts. Toen ik hem zag, schrok ik. Zijn gebit zag er slecht uit en zijn nageltjes waren helemaal vergroeid. Het maakte me emotioneel, maar tegelijkertijd strijdlustig. Ik was er meer dan ooit van overtuigd dat ook dieren die te maken hebben met huiselijk geweld, hulp nodig hebben.”

Enige houvast
“Na mijn studie Diermanagement ging ik in 2010 werken bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW): een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het beschermen en redden van dieren. Ik kreeg er een administratieve functie en die beviel goed, maar na een paar jaar miste ik uitdaging. In diezelfde periode verschenen de resultaten van een onderzoek van onder meer Kadera, een vrouwenopvang voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ze hadden de relatie onderzocht tussen vrouwen die worden mishandeld en hun huisdieren. Wat bleek: in geval van huiselijk geweld tegen vrouwen wordt ruim de helft van de huisdieren ook mishandeld door de partner van de vrouw. Bovendien stelt 41 procent van de vrouwen de vlucht naar een opvang uit, uit bezorgdheid om haar huisdier. In een blijf-van-mijn-lijfhuis is geen plek voor huisdieren, dus die moeten vrouwen dan achterlaten. Veel vrouwen vangen nog liever de klappen op, dan dat ze afscheid moeten nemen van hun geliefde dier. Ik weet uit eigen ervaring hoe gehecht je kunt zijn aan je huisdier. Zelf heb ik al vijf jaar een west highland white terrier. Als ik niet lekker in mijn vel zit, komt hij bij me zitten. Alsof hij me probeert te troosten. Wij hebben een heel goede band. Ik kan me goed voorstellen dat voor vrouwen die mishandeld worden, hun huisdier hun enige houvast is. Een huisdier biedt troost. Maar in veel gevallen wordt het beestje ook mishandeld door de partner van de vrouw, of hij wordt verwaarloosd." 

Lees haar hele verhaal in Vriendin 7.