Persoonlijke verhalen

Vriendin 53: Frederieke ontsnapte aan een auto-ongeluk

‘Ik had een engeltje op mijn schouder’

Een enorme black-out hebben terwijl je honderd rijdt op een drukke weg, van de weg raken en dan toch geen ongeluk krijgen. Voor Frederieke (52) was het niets minder dan een wonder. Een wake-up call. “Ik heb echt een tweede kans gekregen.”

Frederieke: “Het was een vermoeiende dag, die bewuste 15 juli afgelopen zomer. Ik had een afspraak met mijn psychologe, waar ik kwam vanwege een stevige depressie. Dat was een goed, maar zeer intensief gesprek. Nog geen uur later zat ik in het ziekenhuis voor een volgende afspraak: ik had al een tijdje last van mijn galblaas. Ik ging uit van een kort consult, maar de arts hakte de knoop door en plande voor een paar weken later een operatie in. Dat betekende dat ik meteen bloed kon laten prikken en langs de anesthesist moest voor een intake. Daar had ik niet op gerekend. Het was half vijf toen ik uiteindelijk, moe, in de auto stapte.”

Gejaagd gevoel
“Er was een vreemde spanning in mijn lijf: ik had het warm, terwijl de temperatuur buiten meeviel, en ik voelde me gejaagd. Ik kon het niet plaatsen. Ik vond het ook lastig om me te concentreren op de weg. Het was een drukke avondspits en ik reed op de N9, die erom bekendstaat dat er geregeld ernstige ongelukken gebeuren. Ik heb lang aan die weg gewoond en aardig wat auto’s in de berm of zelfs in het water zien belanden. Je mag er tachtig, maar daar houden de meeste mensen zich niet aan. Ze hebben haast om in Den Helder te komen en geven op de rechte stukken vaak flink gas. Er worden vaak riskante inhaalmanoeuvres gemaakt. Ik ging die middag mee met de stroom, we reden waarschijnlijk honderd kilometer per uur. En ineens ging het licht uit. Alles om me heen werd zwart.”

Surrealistisch
“Het volgende wat ik me kan herinneren, was een vrouw. Ze stond tegenover mijn auto. Ze had haar hond aan de lijn en keek me beduusd aan. Ik voelde me alsof ik een beetje dronken was, wat instabiel. En ik merkte dat ik mijn gordel nog om had. Ik weet nog dat ik dacht dat
ik daar wel verstandig aan had gedaan. Ik maakte mijn gordel los en stapte uit.

Lees het hele verhaal in Vriendin 53 of praat me op het forum.

Reageer op dit artikel

Instagram