Placeholder

Vriendin 5: ‘Ik ben die 1 op de 7..’ Carola strijdt tegen borstkanker

Zeven maanden geleden ontdekte Carola (43) twee knobbeltjes in haar linkerborst. In eerste instantie maakte ze zich geen zorgen, maar het bleek toch borstkanker. “Ik ben altijd blijven geloven in een goede afloop.”

Zeven maanden geleden ontdekte Carola (43) twee knobbeltjes in haar linkerborst. In eerste instantie maakte ze zich geen zorgen, maar het bleek toch borstkanker. “Ik ben altijd blijven geloven in een goede afloop.”

Carola: “Vanochtend liep ik met onze hondjes buiten te wandelen, de zon scheen, en ineens hoorde ik mezelf sinds lange tijd weer een deuntje fluiten. Dat maakte me blij. Want het betekent dat het de goede kant met me op gaat. Het is nu zeven maanden geleden dat ik aan de bovenkant van mijn linkerborst twee knobbeltjes ontdekte. Ik ben vrij nuchter. Het trekt wel weer weg, dacht ik. Maar dat was niet zo. Ik maakte toch maar even een afspraak met de huisarts. Die zou mij vast geruststellen. Maar de huisarts vertrouwde het niet en verwees me naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de mammapoli, waar alle benodigde onderzoeken op één dag worden uitgevoerd. Nog steeds maakte ik me niet echt zorgen. Borstkanker kwam in mijn familie ook helemaal niet voor.

De volgende dag kon ik al op de mammapoli in het ziekenhuis terecht, waar ik onder meer een foto en een echo kreeg. Pas toen de arts wel heel lang met het echocameraatje over mijn borst bleef gaan, realiseerde ik me: het is mis… De arts ging weg om te overleggen en kwam terug met de mededeling dat ze een punctie gingen doen. Ik werd misselijk van schrik. Nadat de punctie was gedaan, bevestigde een verpleegkundige mijn bange vermoedens: ‘De dokter denkt toch aan borstkanker.’ Mijn hart bonkte als een gek, zo erg schrok ik. Mijn man en ik gingen naar huis om daar de uitslag van de punctie af te wachten. Die kwam om half vijf ’s middags: ik had borstkanker.”

Zware tegenvaller
“Die nacht heb ik amper een oog dichtgedaan. Er ging van alles door mijn hoofd. Ik zou toch geen uitzaaiingen hebben? Kreeg ik bestralingen? Moest ik misschien zelfs aan de chemo? Ik belde een kennis die ook borstkanker had gehad. Zij vroeg me of er misschien ook kalkspatjes in mijn borst zaten. Dat was inderdaad het geval, er waren kalkspatjes zichtbaar geweest op de foto’s, een verpleegkundige had me er nog op gewezen. Toen die kennis me vertelde dat kalkspatjes uit kunnen groeien tot kwaadaardige kanker, stond mijn besluit vast: dan maar mijn borst eraf. Dan kan ik daar tenminste geen borstkanker meer krijgen, zo beredeneerde ik. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is: rondom het littekenweefsel kan zich alsnog borstkanker ontwikkelen. Pas een week later had ik weer een afspraak in het ziekenhuis. In die week heb ik er veel over gepraat. Met mijn man, ouders en ook onze kinderen." 

De cijfers
• 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
• Jaarlijks wordt bij ongeveer 16.000 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 87 mannen.
• Bijna 25% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
• Voor vrouwen tussen de 35 en 55 is borstkanker doodsoorzaak nummer 1.

Deze cijfers gelden voor Nederland.
Bronnen: www.cijfersoverkanker.nl, www.cbs.nl en www.rivm.nl

Lees haar hele verhaal in Vriendin 5.