Placeholder

Vriendin 47: een wake-upcall van privacydeskundige Merel

Ongemerkt laten we aardig wat gegevens achter op het Internet. Onverstandig? Privacydeskundige Merel Koning: “Het is naïef om te denken dat bijvoorbeeld Facebook niets met je gegevens doet.”

Ongemerkt laten we aardig wat gegevens achter op het Internet. Onverstandig? Privacydeskundige Merel Koning: “Het is naïef om te denken dat bijvoorbeeld Facebook niets met je gegevens doet.”

'Je laat toch ook niet je creditcard zomaar op straat liggen?' 

Wat doe je precies als privacydeskundige?
“Ik ben gespecialiseerd in mensenrechten en technologie en werk bij het Privacy & Identity Lab. Dit is een onderzoeksinstituut op het gebied van digitale privacy en identiteit. Ik onderzoek wat er precies gebeurt als de gegevens die mensen online achterlaten in handen komen van anderen, zoals de politie. Daarnaast geef ik op de Radboud Universiteit aan computerwetenschappers les in online recht. Ik vind het een fascinerend onderzoeksgebied; het is constant in beweging. De onlinewereld verandert zo snel, dat de wet het niet kan bijhouden. Ik kijk wat de technologische ontwikkeling voor de privacy van burgers betekent.”

Maar als je niets te verbergen hebt, kan er toch ook niets gebeuren?
“Dat argument hoor ik vaak, maar iedereen heeft altijd wel iets te verbergen. Je laat tenslotte ook niet je vakantiefoto’s en creditcard zomaar op straat liggen, waar iedereen ze kan zien. Mensen die dit argument gebruiken, vertrouwen erop dat de websites waarop ze inloggen, de sociale media die ze gebruiken en de webwinkels waar ze aankopen doen, zorgvuldig met hun gegevens omspringen. Maar er hoeft maar één site tussen te zitten die zijn zaken niet goed op orde heeft en je kunt het slachtoffer worden van cybercriminelen. Als je wachtwoorden of creditcardgegevens in handen komen van de verkeerde persoon, kan diegene in jouw naam allerlei spullen kopen. Zo kan een onschuldige vakantiefoto op Facebook uiteindelijk door iemand gebruikt worden om reclame te maken voor zonnebrandcrème.”

En wat als ik daar nu geen toestemming voor geef?
“Je ziet vaak dat mensen op hun wall een bericht plaatsen waarin staat dat ze Facebook geen toestemming geven om gebruik te maken van hun gegevens. Het is goed dat mensen ermee bezig zijn, maar dit heeft helaas geen enkele zin. Je bent namelijk een overeenkomst met Facebook aangegaan op het moment dat je een account aanmaakte. Je bent dus akkoord gegaan met hun voorwaarden. Het helpt wél om je privacyinstellingen aan te passen, zodat je profiel alleen voor je eigen vrienden zichtbaar is. Zo ziet niet de hele wereld wat je deelt, kunnen inbrekers niet zien dat je op vakantie bent en kunnen je foto’s niet door vreemden worden opgeslagen."

Lees verder in Vriendin 47.