Placeholder

Vriendin 44: Massagetherapie helpt Nienke om te gaan met fibromyalgie

“Al na de eerste massage sliep ik eindelijk weer door”

“Al na de eerste massage sliep ik eindelijk weer door”

Nienke (39) kampte elke dag met veel pijn door de chronische ziekte fibromyalgie. Totdat ze massagetherapie volgde, enorm opknapte en zelfs haar droom om chef-kok te worden verwezenlijkte. “Ik besefte hoe gespannen ik de jaren daarvoor had geleefd.”

Nienke: “Op mijn vijfentwintigste had ik grootse plannen: ik zou samen met een vriend een eetcafé beginnen. Maar toen kreeg ik van de ene op de andere dag vage klachten. Ik werkte als assistent- bedrijfsleider bij een poppodium en merkte op een avond dat ik bij het bier tappen weinig kracht had in mijn armen en handen, een soort gevoelloosheid. Zelfs een colafles opendraaien lukte niet.

Het gevoel van krachtverlies kwam daarna vaker opzetten, bijvoorbeeld wanneer ik de handrem van mijn fiets wilde indrukken – dan waren mijn handen gevoelloos. De huisarts zei: ‘Jij bent overwerkt, je moet ontspannen en je handen in een bak warm water houden, dan gaat het vanzelf over.’ Dat vond ik een logische verklaring: ik werkte vijftig uur per week en na het werk feestte ik vaak door.

Ik ging minder werken, maar de klachten verdwenen niet. Het plotselinge krachtverlies en de gevoelloosheid gingen zelfs steeds vaker gepaard met pijn in mijn armen, handen, benen, nek en schouders.”

Lees het hele verhaal van Nienke in Vriendin 44 en praat mee op het forum.