Persoonlijke verhalen

Vriendin 31: Evelien en Gert zijn nog samen dankzij zijn ex

Een jaar geleden stond het huwelijk van Evelien (33) en Gert (51) bol van de spanningen. Dankzij zijn ex-vrouw Marja is de lucht geklaard en gaat het weer beter. Evelien: “Als Marja er niet was geweest, weet ik niet of Gert en ik nog getrouwd zouden zijn.”

'Het klinkt raar, maar zijn ex-vrouw redde mijn huwelijk'

Evelien: “Het zou overdreven zijn te zeggen dat Marja en ik hartsvriendinnen zijn. Maar Marja is wel een dierbaar persoon in mijn leven. Een klankbord, een steunpilaar, iemand tegen wie ik opkijk. Dat ik zo veel bespreek met de vrouw die achttien jaar getrouwd is geweest met mijn man, wordt niet door iedereen in mijn omgeving begrepen. Mijn moeder noemt haar zelfs een ‘enorme bemoeial’. Zij ziet liever dat ik meer afstand neem van zijn ex. Maar ik kan haar niet meer wegdenken uit mijn leven. Ze is de moeder van mijn twee stiefkinderen en daarom alleen al superbelangrijk. Maar bovenal is zij de reden dat Gert en ik nog steeds samen zijn. Een jaar geleden stond ons huwelijk op springen. Als Marja er niet was geweest, weet ik niet of Gert en ik nog getrouwd zouden zijn.”

Vertrouwelijke gesprekken
“Toen ik zes jaar geleden ging werken op de basisschool waar Gert directeur is, was hij al twee jaar gescheiden van Marja. Ze waren nog steeds goede vrienden en hij sprak altijd leuk over haar. Ze kwam ook regelmatig op school als ze de kinderen kwam ophalen of brengen. Floor, hun jongste, zat bij mij in de kleutergroep. Nadat Gert en ik een relatie kregen en ik na een maand of twee bij hem was ingetrokken, werd de relatie met Marja wat ingewikkelder. Ze was nu niet langer alleen een moeder van een leerling uit mijn klas, ze was ook de ex-partner van mijn vriend en moeder van mijn stiefkinderen. Gelukkig ging Floor al snel naar groep drie, zodat ik haar niet meer beroepsmatig onder mijn hoede had. Maar Marja en ik zagen elkaar nog wel veel. Om het weekend en elke woensdagmiddag kwamen Gerts kinderen bij ons. Eigenlijk regelden Marja en ik samen de overdracht van de kinderen. Marja belde míj met de vraag of de kinderen een extra nachtje konden komen of gaf door dat de voetbaltraining van Max uitviel. Ik schakelde haar weer in als er feestkleding mee moest vanwege een verjaardag in mijn familie. Ons contact verliep op een natuurlijke manier. Gert zat vaak nog tot vijf uur op school, terwijl ik om drie uur klaar was en tijd had. Als Marja de kinderen om half vier kwam brengen, dronk ze altijd even een kop koffie en kletsten we bij over de kinderen. Die gesprekken werden steeds vertrouwelijker en al gauw spraken we ook over andere onderwerpen: over mijn lichamelijke klachten na de geboorte van mijn dochter Poppy, over haar huilbuien en over Gerts karakter.”

Binnenvetter
“Gert is een schat, maar een enorme binnenvetter. Dat wist ik natuurlijk al. Marja had me vaak gewaarschuwd dat ik vooral moest blijven communiceren, omdat Gert in hun huwelijk alles had opgekropt. Mede daardoor waren zij uiteindelijk uit elkaar gegroeid. Het is misschien een vooroordeel, maar wat dat betreft is Gert een echte boerenzoon: hij heeft nooit geleerd over zijn gevoelens te praten en kan nogal bot overkomen. In het begin van onze relatie had ik daar nog niet veel last van. We waren stapelverliefd en dan heb je geen last van leeftijds- of karakterverschillen. Ook al kreeg Gert met moeite ‘ik hou van je’ over zijn lippen, hij zei genoeg andere dingen waaruit zijn liefde voor mij bleek. Hij zei regelmatig hoe hij met mij bofte en dat hij zich geen betere stiefmoeder voor zijn kinderen had kunnen wensen. En toen ik zwanger bleek van Poppy, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling ging, ging hij op zijn knieën: hij wilde niets liever dan met mij trouwen. Vlak nadat Poppy was geboren, ontstonden de eerste irritaties. Ik kampte met de naweeën van een zware zwangerschap en keizersnee en bovendien huilde Poppy non-stop. Ik was doodmoe en herstellende van de wond in mijn buik, maar Gert steunde me nauwelijks."

Lees het hele verhaal in Vriendin 31.

Meepraten over dit verhaal? Dat kan op ons forum

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram