Persoonlijke verhalen

Presentator Viktor Brand over zijn carrière, liefde en gezelligheid

Negen jaar lang presenteerde hij Shownieuws, je zag hem in onder meer VT wonen en nu is Viktor Brand (44) op de buis met Schoon genoeg. Ook privé loopt het op rolletjes, hij is al jaren gelukkig met zijn vriend.

In het programma Schoon genoeg brengt SBS-presentator Viktor Brand mensen met een extreme schoonmaakdrang in contact met echte sloddervossen of
verzamelaars van wie het huis helemaal is vervuild.

Heb je heftige situaties meegemaakt tijdens de opnames?

“Zeker weten! Zowel aan de ‘schone’ als de ‘vieze’ kant troffen we verdrietige situaties aan. Mensen die ’s ochtends hun bed strijken voordat ze naar hun werk gaan, of hun hele plafond stofzuigen. Er zijn mensen die om vijf uur opstaan om hun hele huis te poetsen, naar hun werk gaan en als ze ’s avonds thuiskomen wéér eerst drie uur lang alles schoonmaken. Vier liter dikke bleek door de wc per week, soms zelfs een liter per dag, is nog niks. Aan de ‘vieze’ kant troffen we hele gezinnen in een huis waar je de woon- en badkamer niet meer kon bereiken door alle puinhoop die ze hadden verzameld. Waar de muizen verdroogd in de vensterbank lagen, de open vuilniszakken naast de bank stonden met bakken Chinees eten ernaast en je de wc te lijf moest met een schuurmachine. Dus ja, ik heb alle extremen gezien.”

Ben jij een sloddervos? Met deze 5 hacks wordt schoonmaken een stuk makkelijker

Blijven zulke situaties bij jou hangen of kun je ze gemakkelijk van je afzetten?

“Het is soms zo schrijnend. We waren bij een man van 53 die compleet vervuild in zijn flat zat. In zijn koelkast stonden nog producten uit 2005. Die man was vreselijk gepest op de middelbare school, daar vertelden meisjes hem al: ‘Met jou wordt het toch nooit wat met de vrouwen, je bent te lelijk en te stom.’ Hij is daarin gaan geloven en heeft inderdaad nog nooit een vrouw gehad. Dan denk ik: wat vreselijk verdrietig. Dat ben ik niet meteen kwijt als ik wegrijd, nee. Ik vertel dat thuis aan André, mijn partner, en aan mijn vrienden. Het raakt me, vooral omdat ik iemand ben van het harmoniemodel: ik wil dat iedereen gelukkig is, met veel vrienden om zich heen. Ik heb na opnames in de auto terug naar huis vaak gedacht: wat heb ik het toch fijn.”

Waar we nu natuurlijk wel benieuwd naar zijn: hoe schoon is jouw eigen huis?

“Schoon! Ik ben een zeer proper type. Niet zo dwangmatig als de poetsdames in het programma, ik heb best weleens drie dagen dat ik denk: even niet. Maar daarna moet het dan wel gebeuren. Mijn werkster komt een keer in de twee weken en doet de grote dingen, zoals de badkamer. Ik heb een klein huis en word snel chagrijnig als het niet opgeruimd is, dus ik doe veel zelf. Ik hecht er waarde aan dat in het keukenkastje de glaasjes voor de koffie links en de kopjes rechts staan. En ik ga niet de deur uit zonder dat mijn bed is opgemaakt. Als ik ’s ochtends om zes uur de deur uit moet, lukt dat niet altijd. Dan vraag ik het aan André, maar die is toch iets minder opgeruimd. Hij roept regelmatig: ‘Waar maak je je nou zo druk om, het ligt er vanavond toch ook nog?’ Maar voor mij werkt dat dus niet zo. Tóch een tikkeltje dwangmatig misschien?”

Bah! Deze 3 dingen worden het vaakst vergeten bij het schoonmaken

Je woont al elf jaar samen met André. Wat maakt hem bijzonder voor jou?

“Hij ziet er leuk uit, is grappig… We zijn yin en yang, vullen elkaar totaal aan. Ik ben van de talen en de communicatie, outgoing en sociaal. André is chemicus, hij ontwikkelt medicijnen voor een groot Amerikaans bedrijf. Hij is van de boeken, wetenschap. In onze vriendenclub staat hij bekend als rustig, maar iedereen is dol op hem. André kan genieten zonder dat hij het hoogste woord hoeft te hebben. En áls hij dan iets zegt, is het raak: heel grappig, of wijs. André kijkt vooral National Geographic en Discovery Channel. Af en toe test ik hem: ‘Heb je nog naar me gekeken?’ Dan roept hij ja en vraag ik: ‘Wat had ik aan dan?’ Dat weet hij natuurlijk niet, en dan moeten we alleen maar hard lachen samen.”

Wat vind jij belangrijk in een relatie?

“Vertrouwen en liefde uiteraard, maar ook gezelligheid. Iedere avond als ik bij mijn werk wegrijd, heb ik zin om naar huis te gaan. Helemaal als André dan even belt met: ‘Ik ben onderweg, hoor.’ Heerlijk, dat kneuterige! Hij moet regelmatig naar het buitenland, vaak maar twee, drie dagen, maar dat vind ik dus vreselijk ongezellig. Vroeger was ik een enorme eenling en kon ik me prima vermaken in mijn eentje. Dat kan ik nog steeds, maar ik vind het toch leuker als hij er is. Anders zit ik ook maar alleen met de hond, haha! André en ik zijn met elkaar vergroeid en hebben aan een half woord genoeg. Als hij er niet is, mist er dus echt iets.”

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel