Vriendin 2: Bianca’s zoontje heeft kindermigraine

Vriendin 2: Bianca’s zoontje heeft kindermigraine

‘Ik zie aan Fynn wanneer de storm in zijn hoofd weer opsteekt’

‘Ik zie aan Fynn wanneer de storm in zijn hoofd weer opsteekt’

Wist je dat ook kinderen migraine kunnen hebben? Fynn (6), het zoontje van Bianca (37), is daar een voorbeeld van. Hij lijdt al sinds hij heel klein is aan dagelijkse hoofdpijnaanvallen, soms gepaard met braken en diarree. Bianca: “Vaak lag hij ineengekrompen op de bank, bonkend met zijn hoofd in de kussens. Hartverscheurend om te zien.”

Bianca: “‘Was Fynn eigenlijk een huilbaby?’ vroeg een collega laatst. Nee, hij was een vrolijk en levendig kindje. Wel herinner ik me bepaalde momenten. Dan was hij hangerig, pieperig en overstuur, en had hij een sterke zuigbehoefte. Zijn wangen werden knalrood, zijn neus wit. En er verscheen een witte band over zijn voorhoofd. In de buurt van een lamp draaide hij zijn hoofdje weg. Hij wordt ziek, dacht ik, maar de dag erna was het over. Nu ik eraan terugdenk, vraag ik me af: had hij toen deze klachten al?”

Lees het hele verhaal van Fynn en Bianca in Vriendin 2 en praat mee op ons forum.
 

Hoe vaak komt migraine voor?
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine, waarvan meer dan 230.000 kinderen tot 16 jaar. Het begint soms al op heel jonge leeftijd. Rond het vijfde levensjaar heeft ongeveer 4 procent van de kinderen last van migraine, rond het tiende levensjaar is dat 11 procent. Vóór de puberteit hebben evenveel jongens als meisjes er last van, erna neemt het aantal meisjes met migraine toe. Volwassen vrouwen hebben zelfs 3 keer zoveel last als mannen. Dit heeft te maken met lichamelijke en hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij ongeveer de helft van alle kinderen verdwijnt de migraine rond de puberteit. Bij kinderen die vaak migraineaanvallen hebben (2 of meer per maand), ligt dit percentage lager.

Meer informatie: Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (www.hoofdpijnpatienten.nl). De vereniging heeft een speciale werkgroep voor kinderen, contact via kindermigraine@hoofdpijnpatienten.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Had jij al eerder gehoord van kindermigraine?

  • valentino
    valentino
    had het vroeger zelf ook:(
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen