Persoonlijke verhalen

Vriendin 12: Als de rollen zijn omgedraaid

Ze stoffen, dweilen, koken en zorgen vol overgave voor de kinderen. Siebrand, Roman en Tim hebben de taak van het huisvaderschap fulltime op zich genomen. Waarom? En hoe anders doen zij het dan vrouwen?

Siebrand (37) en Adriane (33) hebben twee kinderen: Pieter (1) en Ella (6 maanden). Siebrand is sinds een half jaar huisvader.
“Ik deed een opleiding tot leraar geschiedenis, toen Adriane kort na de geboorte van Pieter zwanger werd van onze tweede. We waren net verhuisd vanuit de stad naar een dorpje om dichter bij onze ouders te wonen, en ik zou veel moeten reizen om mijn opleiding af te maken. Daarbij had ik in onze nieuwe woonomgeving weinig uitzicht op een baan. Voor ons was de keuze snel gemaakt. Adriane werkt fulltime als bedrijfsleider in een winkel en het was prettig als ik het huishouden op me zou nemen.”

Roman (41) en Arenda (39) hebben sinds vijf maanden een zoon: Benjamin. Arenda heeft een yogastudio en diëtistenpraktijk.
“Ik heb jarenlang in de jachtbouw gewerkt en begon in januari 2015 voor mezelf terwijl Arenda al zwanger was. We spraken vaak over hoe we het wilden doen als ons kind geboren zou zijn. De studio loopt heel goed en Arenda houdt echt van haar werk. Daarbij leek het mij wel wat om huisvader te worden. Ik heb als kind mijn vader thuis gemist. Hij was zakenman en werkte hard en veel. Ik wilde het anders doen."

Tim (46) is sinds een jaar huisvader. De band met zijn kinderen Yuan (17), Rio (14), Lila (12) en Liam (3) is daardoor nog sterker geworden. Zijn vrouw Miho (41) werkt fulltime in een Japanse winkel.
“Tot vijf jaar terug werkte ik op de beurs: het leventje van het ‘snelle geld’. Maar dat begon me tegen te staan. Ik kreeg interesse in het spirituele, nam ontslag en besloot boeken te gaan schrijven over zingeving. Dat heb ik vier jaar lang vanuit huis gedaan. Miho zorgde tot dat moment volledig voor de kinderen. Het leek me voor haar een goede stap om te gaan werken, want altijd maar thuiszitten met de kinderen is niet gezond. Ze moest wennen aan dat idee. Miho is Japans en is gewend volledig toegewijd te zijn aan het gezin."

Lees alle portretten in Vriendin 12.

Zijn bij jou thuis de rollen ook niet traditioneel verdeeld? Of juist wel en vind je dat prima? Praat mee op ons forum. 

Reageer op dit artikel

Instagram