Persoonlijke verhalen

Vriendin 10: Judith ging na een relatie van twintig jaar weer daten

Toen Judith (40) na een relatie van twintig jaar besloot te gaan scheiden, kwam ze in een compleet nieuwe wereld terecht. Een wereld van Tinder, spannende dates en nieuwe onzekerheden. “Dat hele datingspel was dé manier om meer over mezelf te weten te komen.”

"Ik heb me al van jongs af aan ouder gevoeld dan mijn leeftijd, misschien doordat mijn moeder vaak ziek was en ik dus al jong zelfstandig leerde zijn. Op mijn achttiende had ik al verschillende vriendjes gehad en op mijn negentiende begon ik aan het ‘grotemensenleven’: een serieuze relatie, samenwonen, een koophuis. Ik was er zeker van dat hij de man voor mij was en in al die jaren heb ik daar ook nooit aan getwijfeld. Natuurlijk hadden we weleens een dipje of voelde ik mijn aandacht even uitwaaieren naar andere mannen. Maar ik bleef ervan overtuigd dat ik met hem oud wilde worden. Na tien jaar gaf ik hem mijn jawoord, een ja die vanuit mijn tenen kwam. Eigenlijk was onze relatie de enige stabiele factor in mijn verder vrij onrustige leven; qua werk ging ik alle kanten op. Ik wist niet goed wat bij me paste, had vrijwel elk jaar een nieuwe baan. Achteraf gezien denk ik dat ik een stuk ontwikkeling heb gemist, doordat ik zo vroeg begonnen was aan een volwassen leven. Veel mensen ontdekken in hun twintiger jaren wie ze zijn, ik heb dat overgeslagen. In 2007 werd onze zoon geboren. Ik vond het moederschap fantastisch, maar ook een uitdaging. Net als de meeste kersverse moeders twijfelde ik eraan of ik alles wel goed deed. Met mijn man kon ik daar niet goed over praten en andersom deelde hij ook niet wat er in zijn hoofd omging. We kregen steeds vaker wrijvingen. Tegelijkertijd veranderde er veel op werkgebied. Ik stopte met mijn werk als interim HR-adviseur en ging als ondernemer mensen coachen en lezingen geven: eindelijk iets wat ik leuk vond en waar ik goed in was!”

Weinig interesse
“Maar terwijl ik het gevoel had dat ik steeds verder groeide, ontwikkelde mijn man zich nauwelijks. Ik stoorde me eraan dat hij weinig interesse had in de onderwerpen waar ik mee bezig was, ik wilde graag gesprekken voeren over wat we wilden bereiken in het leven en waarom we op aarde zijn. Hij had daar weinig mee. Beetje bij beetje groeiden we steeds verder uit elkaar. Er was een moment waarop ik me afvroeg waarom we niet gingen scheiden, maar dat gevoel ebde ook wel weer weg. Ik was er denk ik nog niet klaar voor om hem te verlaten.”

Wakkermaker
“In 2013 kwam ik op mijn wekelijkse dansavond iemand tegen die me als het ware heeft wakker gemaakt. We konden samen goed praten, voor mijn gevoel zat ik met hem veel meer op dezelfde golflengte dan met mijn man. Thuis vertelde ik eerlijk dat ik gevoelens had voor een ander, maar hij leek daar weinig van onder de indruk. Er veranderde niets. Dus toen er uiteindelijk iets gebeurde tussen mij en die andere man, voelde ik me daar niet eens echt schuldig over. Opeens waren mijn ogen geopend, ik kon niet meer terug. Ik heb het nog een paar maanden aangekeken, maar op een dag zat ik met mijn man en zoon aan de ontbijttafel en voelde ik gewoon dat het niet meer klopte. Het was tijd om mijn koffers te pakken."

Lees haar hele verhaal in Vriendin 10.

Ben jij net als Judith weer gaan daten na een lange relatie? Hoe pakte jij dat aan? Je kunt je reactie hieronder kwijt of op ons forum. 

Reageer op dit artikel

sjurrie72

Goed van Judith …Dit zou ik ook willen… Waarom zet ik toch die stap niet ?!

Beantwoorden

Instagram