Canva1 2021 11 25t143453.334

Tryntsje toert met haar gezin door Nederland om muziek te maken

Ze gingen jaren terug al op muzikale huwelijksreis door Europa en zijn inmiddels zo enthousiast over samen muziek maken, dat Tryntsje en haar man Freerk dit jaar besloten volledig voor de muziek te gaan. Als Mrandmrshospes treden ze overal en nergens op, maar (vrijwel) niet zonder hun drie kinderen van 4, 2.5 en 1.5 jaar.

Tryntsje en haar man, allebei echte Friezen, kenden elkaar van de middelbare school. Negen jaar terug werden ze verliefd. Toen Freerk op de tweede date vertelde dat hij muziek maakte en in een band zat, was Tryntsje blij verrast. Ook zij maakte namelijk muziek. Al durfde ze in eerste instantie nog geen muziek met hem te maken of in zijn buurt te zingen. Nee, dat kwam pas later. Na een aantal jaar besloten ze samen voor de lol te gaan zingen en optreden in de buurt. “Dat beviel eigenlijk echt heel goed. We waren op dat moment vier jaar samen en toen vroeg hij me ook ten huwelijk. Ik zei ja, en het idee ontstond om na de bruiloft een muzikale huwelijksreis te maken. We wilden er een tijdje van leven en op reis, dus dat leek ons de ideale combinatie.”

Ruilen

Twee weken later trokken Tryntsje en Freerk met hun opvallende caravan – die op de bruiloft diende als gastenboek en dus volledig beklad was met teksten – door Europa. Daar gingen ze dan. Zonder plan. “Alles uitstippelen vonden we zonde, dus zijn we gewoon gaan rijden. Uiteindelijk hebben we vooral de kust van Europa gepakt: Frankrijk, Spanje en Portugal. We vroegen telkens weer waar we muziek konden maken en speelden dan bijvoorbeeld in ruil voor verblijf of eten. Of we speelden gewoon met de koffer open, zodat we ook nog wat geld verdienden om benzine en andere dingen te betalen. Vijf maanden rondreizen en muziek maken gaf ons een ultiem gevoel van vrijheid. We konden gewoon met onze muziek ons brood verdienen!”

Van boeking naar boeking

Eenmaal terug in Nederland kwamen er steeds meer boekingen binnen en vanaf dat moment begon ook het muzikale avontuur in Nederland. Inmiddels hebben Tryntsje en Freerk er dit jaar voor gekozen om hun andere banen op te zeggen en volledig voor de muziek te gaan. Samen met hun drie kinderen hebben ze afgelopen zomer dan ook met een camper door Nederland gereisd, van boeking naar boeking. “We kochten die camper en dachten: we proberen gewoon de hele zomer weg te zijn. Van ceremonies tot verjaardagen en van gastoptredens bij orkesten tot beurzen: we deden van alles. Die variatie maakt het juist ook heel leuk. Je kunt muziek maken op plekken waar je anders nooit komt, ontmoet nieuwe mensen en hebt een buitenleven. We zouden nu echt niet meer anders willen.”

Lees ook: Marica ging op de fiets de wereld rond: ‘Alles wat ik nodig heb, zit in mijn fietstassen’

Toeren

Komende zomer is het de bedoeling dat de familie Hospes opnieuw gaat toeren. Er ligt inmiddels alweer een plan voor volgend jaar. “We willen in februari vijf dagen weg om aan eigen songs te werken. Die liedjes willen we in de meivakantie bij mensen thuis of in de horeca gaan promoten en dan vervolgens de hele maand mei weg met de camper om op te treden. Dat kan dan nog net, want onze oudste heeft vanaf eind mei leerplicht. In de zomer kunnen we dan wéér weg. Dat is hoe het er nu uitziet, maar we zijn best wel impulsief. Misschien pakken we april er ook wel bij. We worden alweer helemaal enthousiast van het idee.”

Mét kinderen

De kinderen gaan in de zomer in principe altijd met hun ouders mee. Dat vinden Tryntsje en haar man ook belangrijk. “We willen onze kinderen graag alles mee laten beleven. Ze hoeven echt niet per se in onze voetsporen te treden, maar we willen ze wel graag meenemen in dit leven en ze laten zien dat we onze passie achterna gaan. Onze kinderen ermee laten opgroeien was onze droom. Dat hebben we altijd tegen elkaar gezegd. Ze weten nu ook eigenlijk al niet beter dan dat we muziek maken en genieten er zelf ook van om weer naar een nieuwe plek te gaan. Onze jongste zit zelfs zodra hij kan in de camper, en zegt dan: gaan we? Dat is heel leuk om te zien.”

Leven van de muziek

Tryntsje hoopt nog heel wat jaren te kunnen leven van de muziek. Vooral van hun eigen muziek, vertelt ze. “We hebben al vaker eigen nummers geschreven, maar daar is nog niet veel mee gedaan. Dat willen we graag verder uitbouwen. Bekend worden is niet ons doel, maar leven van onze eigen muziek wél. Het afgelopen jaar hebben we veel stappen gemaakt, onder andere met een coach. We hadden nooit de tijd en ruimte om te groeien omdat we er een baan naast hadden, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Daarom kunnen we nu volop aandacht geven aan onze muziek. En wat je aandacht geeft, groeit.”
Tekst: Laura van Horik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *