Sabine Koning vertelt over haar bakblog

Sabine van OhMyFoods.nl: ‘Met een cheesecake zet je echt iets feestelijks op tafel’

Sabine Koning, koningin van de cheesecakes, verzamelde haar beste recepten in haar nieuwe boek Cheesecake. 50 taarten om zelf te maken, en voor elke dag. Zoet, zalig en zelfs een beetje zout.

Sabine Koning, koningin van de cheesecakes, verzamelde haar beste recepten in haar nieuwe boek Cheesecake. 50 taarten om zelf te maken, en voor elke dag. Zoet, zalig en zelfs een beetje zout.

Sabine Koning (28). Relatie: met Tim (28). Kind: zoon Vic (1,5). Woont: in Apeldoorn. Blogt: op OhMyFoodness.nl

Je bent een bron van inspiratie als het gaat om het maken van cheesecake. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Overal en uit de meest onverwachte ingrediënten. Er bestaan namelijk al heel veel cheesecakes, dus zoek ik naar wat er al is op het gebied van zoet en hoe ga ik dat kan omtoveren tot een bijzondere cheesecake die nog niet bestaat. Zo staat er in mijn nieuwe boek een cheesecake met whiskey en bacon. Mijn vriend zei dat ik dat eens moest proberen. De cheesecake zelf is gemaakt met whiskey en de karamellaag is gezouten met bacon. Het is een mannelijke cheesecake en superlekker.”

Wanneer is jouw passie voor bakken ontstaan?
“Al toen ik heel klein was. Ik heb foto’s in mijn fotoalbum waarop ik in mijn eigen Ikea-keukentje sta te koken of waarop ik al op mijn derde in de keuken beslag sta te roeren. Als twaalfjarig meisje zorgde ik thuis voor het avondeten. Mijn moeder werkte in de avond en mijn vader kwam om kwart voor vijf uit zijn werk. Ik ben toen al gaan experimenteren in de keuken.”

Hoe ben je erop gekomen over eten en reizen te gaan bloggen?
“Ik blog al super lang, al heette het indertijd nog niet eens bloggen. Op mijn twaalfde ben ik ermee begonnen. Toen schreef ik over mode en beauty. Totdat ik dat na acht jaar niet meer zo interessant vond. De meest logische stap was om te gaan schrijven over het maken van lekker en bijzonder eten. Daar sta ik tenslotte mee op en daar ga ik mee naar bed. Daarnaast heb ik Hoger Toeristisch & Recreatief Onderwijs gestudeerd, waardoor ik veel op reis ben geweest. Ik merkte dat ik de toeristische keuken steeds belangrijker vond. OhMyFoodness was ondertussen mijn fulltimebaan, dus ik dacht: waarom integreer ik niet ook het reizen bij het eten? Die twee gaan heel goed samen.”

Wat onderscheidt jouw blog van andere foodblogs?
“Ik denk mijn nuchterheid. Ik wil gewoon doen wat ik leuk vind en heb totaal niet het doel om populair te worden. Daardoor is het erg toegankelijk. Ik vind de interactie met mijn bezoekers wel erg belangrijk. Zo probeer ik op iedereen te reageren die mij een berichtje stuurt. Zij verdiepen zich in mij en in mijn blog, dan heb ik er ook alles voor over om de tijd te nemen om op hen te reageren.”

Bestel hieronder haar boek of doe mee met onze winactie

Wat betekent bakken voor jou?
“Ik vind het heerlijk om bezig te zijn in de keuken. Zelfs na vijftig taarten bakken vind ik het nog steeds leuk. Het is een soort therapie, ik word er rustig van. Het hoort bij mij.”

Gebruik je pure ingrediënten of ben je meer van de bakmixen?
“Ik ben zeker niet anti-bakmix. Ik vind het alleen leuker om mijn eigen variaties te bedenken. Als je gaat bakken met kinderen of iets lekkers wilt bakken maar er niet zo veel tijd voor hebt, is een bakmix een echte aanrader. Mijn zoontje is helaas nog te jong, maar staat nu al elke keer naast me als ik in de keuken aan het bakken ben. Hij proeft alles, is een echt koekiemonster.”

Als je op reis bent, ga je vast ook de buitenlandse keukens in om inspiratie op te doen?
“Ja, als ik op reis ga, heb ik altijd een lijstje met hotspots bij me. Dan hop ik van het ene restaurant naar het andere. Mijn tweede boek Reishonger, met vijfenzestig recepten uit het buitenland, is helemaal daarop gebaseerd. Ik plaats uiteraard ook recepten op mijn blog die ik heb opgedaan in het buitenland. Ik probeer altijd een nieuw recept mee te nemen naar huis en bijvoorbeeld een cheesecake uit New York na te maken. Die zijn zo heerlijk, om je vingers erbij af te likken.”

Wat wil je bereiken met je nieuwe boek?
“Ik wil eigenlijk heel Nederland aan de cheesecake krijgen. Er is namelijk veel meer dan alleen appel- en slagroomtaart. Ik wil laten zien dat een cheesecake een toffe taart is en bovendien helemaal niet lastig om te maken. En ik hoop dat dit boek mensen aanzet de keuken in te gaan om zelf een cheesecake te bakken. Met zo’n taart kun je geweldig uitpakken en echt iets feestelijks op tafel zetten.”

Als we in jouw keukenkastjes mogen kijken, wat treffen we dan aan?
“Allerlei soorten bloem, boter en eieren. Dat heb ik altijd in huis, zodat ik kan bakken wanneer ik wil. Maar ik heb ook een snoepjesla. Daar ligt ongeveer drie kilo chocolade in, van elke soort wat, plus vier pakken chocolate-chipkoekjes en ga zo maar door. Altijd handig om te gebruiken voor een goede cheesecake.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
“Donna Hay. Ik ben echt fan van haar. Zij houdt van makkelijke recepten en daar ben ik ook gek op. Ik vind het zo gaaf om te zien wat zij heeft bereikt met haar platform. Mijn boekenkast staat bijna vol met haar bakboeken.”

Wat bak je het liefst voor je verjaardag?
“Een feestelijke cheesecake met allerlei druipers erop en chocolade. Ik ga graag all-out voor een feestje. Ik vind bijvoorbeeld mijn Snickers-cheesecake uit het Cheesecakeboek fantastisch. Dat is een taart vol met chocolade, pinda’s, karamel, koek en marshmallow. Wel echt voor de zoetekauw, hoor!”

Winnen!

Het boek Cheesecake van Sabine winnen? We mogen het boek 5x weggeven.

Dit interview komt uit de Vriendin Bakspecial. Daar vind je heerlijke recepten van Sabine!

Meer bakinspiratie!

We spraken ook Marike (die ook meteen haar bakboek weggeeft) en Laura over hun populaire bakblogs. Je leet hun verhalen hieronder.

Marike van Oh My Pie: ‘Ik sta op met taart en ga ermee naar bed’

Laura’s Bakery: “Mijn appeltaart wordt zelfs in Australië gemaakt”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *