nieuwe vriendinnen maken

Vriendinnen gezocht #2: ‘Heb ik het nog? Na 7 jaar ga ik de datingmarkt weer op’

Renée, 30 jaar en een beetje, staat voor een uitdaging na haar verhuizing naar Haarlem: het vinden van nieuwe vriendinnen. Ze neemt je mee op haar reis terwijl ze mensen ontmoet en vriendschappen sluit. Deze keer gaat ze de datingmarkt voor vriendschap op.

Zou ik het nog hebben? Ruim zeven jaar nadat ik de datingmarkt op ben gegaan (en die met succes weer achter me hebt gelaten), ben ik mezelf opnieuw aan het inschrijven. Niet op Tinder – dat deden we toen -, maar onder meer op Huddle. Mijn vriend S. kan overigens opgelucht ademhalen. Ik zoek niet naar vervanging, maar naar nieuwe vriendschappen, zoals ik de vorige keer heb beschreven.

Angst voor een blauwtje

Nu heb ik absoluut geen zin om een blauwtje te lopen, maar een enigszins realistische houding is wel zo handig (lees: veilig). Wat als ik met iemand afspreek en ze blijkt me niet leuk te vinden? Als ze me op de app gezelliger vindt dan in het echt en er een ongemakkelijke stilte valt? Of vice versa, straks raak ik totaal afgeknapt op de meid die voor me zit, terwijl ik nog maar halverwege mijn wijntje ben (spoiler alert: dit is gebeurd).

Daten blijft daten, of je nu op zoek bent naar een liefdesrelatie of vriendschap. Zo malen er verschillende negatieve gedachten door mijn hoofd, waardoor ik geneigd ben om de handdoek al in de ring te gooien voordat ik überhaupt ben begonnen. Met deze houding ga ik niks voor elkaar krijgen, dus ik roep mezelf tot de orde.

Wat zijn mijn hobby’s eigenlijk?

Dit is niet de tijd om in die oude vertrouwde comfortzone te blijven. Ik verdien nota bene de kost als tekstschrijver. Als ik niet eens een leuke bio over mezelf kan schrijven en mezelf in de markt kan zetten, dan kan ik net zo goed mijn digitale pen opbergen en wat anders gaan doen met mijn leven. Ik besluit om het platform van Vriendinnen Online (Huddle) een kans te geven. Dat ken ik namelijk al door mijn werk voor Vriendin en de speeddates die ze samen organiseren.

Nu alleen nog bedenken wat mijn hobby’s eigenlijk zijn. Dan kom ik al snel uit bij mijn ‘girl hobby’s’: cocktails drinken, winkelen en lunchen. Ik voeg er voor de vorm ook aan toe dat ik gek ben op reizen (nog zo’n cliché), lezen, paardrijden en Formule 1. Ik neem me tegelijkertijd voor dat ik mezelf maar beter kan presenteren zoals ik echt ben: niemand heeft er wat aan als ik mezelf als een of andere fit girl presenteer, terwijl ik in werkelijkheid de grootste moeite heb om mezelf naar de groepslessen te slepen. Stel je voor dat iemand voorstelt om samen te gaan sporten? De horror. Sporten streep ik snel van het lijstje.

Uiteindelijk weet ik een korte, maar enigszins krachtige omschrijving uit mijn mouw te schudden waar ik tevreden over ben. Na de melding dat ik hier nieuw ben, mijn leeftijd – destijds 29 jaar -, woonplaats, baan, sterrenbeeld – dat is nu eenmaal daten anno nu, heb ik besloten -, mijn favoriete bezigheden en een klein grapje dat mensen kunnen gebruiken als openingszin, klik ik op opslaan. Nu is er geen weg meer terug.

Eén portie moed, alsjeblieft

Eh, help. Met alleen jezelf aanmelden ben je er natuurlijk niet. Contact leggen is hoe het heurt. Op het forum valt er niets te swipen, maar ik leer al snel dat het gebruikelijk is om een oproep te plaatsen. Ik noem mijn topic ‘Gezellige meiden 25-35 jaar omgeving Haarlem’, boor weer mijn creatieve skills en woordgrapjes als tekstschrijver aan en zet mezelf officieel op de datingmarkt voor vriendschappen. Het levert zowaar tien likes en zes reacties op. Zes! Ik krijg meer likes als ik wat deel op Instagram, maar hoop gloort aan de horizon. Wat als ik hier al één vriendin aan over zou kunnen houden?

Een goede portie frisse moed is precies wat ik kan gebruiken tijdens mijn zoektocht. Met een slagingskans van 1 op 6 kan ik wel leven. Ik ontdek de rest van het forum, blijf scrollen tot ik een ons weeg om oproepjes van meiden uit de omgeving te vinden en leg zowaar mijn eerste contacten. Dat is trouwens ook een dingetje, waar ik je de volgende keer meer over ga vertellen.

Tips voor datingapps voor vriendschappen

Omdat ik de beroerdste niet ben en begrijp dat een deel van de lezers óók op zoek is naar een nieuwe aanwas voor haar vriendenkring, deel ik tips van platforms en apps waar jij je kunt aanmelden. Plekken waar ik me op het vriendenpad heb begeven en platformen waarover ik positieve verhalen heb gehoord.

  1. Vriendin: bovenaan deze pagina vind je de knop Vind een vriendin. Op deze pagina kun je per regio en leeftijdscategorie op zoek gaan naar een leuke vriendschap. Ook kun je zelf een oproepje plaatsen. Bonustip: meld je aan voor de speeddate! Een laagdrempelige manier om nieuwe vriendinnen te leren kennen.
  2. Bumble BFF: de app Bumble is niet alleen voor degenen die op zoek zijn naar l’amour. Je kunt er ook terecht als je vriendschappen wil sluiten. Zet de BFF-modus aan, en gaan.
  3. Facebook: vlak Facebook niet uit. Hier heb ik een superleuke, actieve groep in mijn stad ontdekt. Het is niet alleen een middel om nieuwe contacten op te doen, maar ik krijg er ook nog eens fantastische tips. Van een goede kapper tot de leukste cafés om buiten de deur te werken.
  4. Mommy Friends: ben je een (jonge) moeder en zoek je vrouwen van jouw leeftijd die ook een kindje hebben? Via het platform van Mommy Friends vind je leuke moeders die openstaan voor een gezellige playdate.
  5. Hey Vina: wie lekker wil swipen, zit bij Hey Vina goed. De app werkt net als een datingapp, maar dan voor vriendschappen. Pluspunt: de app is alleen voor vrouwen en je swipet jezelf zo naar een nieuwe vriendin.

Over Renée

Renée (31) is een freelance eindredacteur en copywriter. Ze woont in Haarlem met haar vriend S. en is een extraverte introvert met quality time als liefdestaal. Renée schrijft voor Vriendin over lifestyle, gezondheid, relaties, astrologie en persoonlijke financiën.

Vriendin’s favoriet

In Friendaholic, over de complexiteit en schoonheid van vriendschappen, ontleedt Elizabeth Day de diverse soorten vriendschappen die ze heeft. Ze put uit haar eigen ervaringen, en leert ons zo dat geen enkele vriendschap hetzelfde is. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images