Petra: ‘Hoe leggen we kinderen uit dat onschuldige mensen zijn overleden?’

Iedere week blog ik over de dingen die ik meemaak. Maar deze week kan ik niet over gewone dingen bloggen terwijl er ongewone dingen gebeuren. Wat in Utrecht is gebeurd is afschuwelijk en ik kan niet anders dan het erover hebben en alle betrokkenen heel veel sterkte en kracht toewensen.

Iedere week blog ik over de dingen die ik meemaak. Maar deze week kan ik niet over gewone dingen bloggen terwijl er ongewone dingen gebeuren. Wat in Utrecht is gebeurd is afschuwelijk en ik kan niet anders dan het erover hebben en alle betrokkenen heel veel sterkte en kracht toewensen.

Het is verschrikkelijk nieuws

Wat zou jij doen als ze schieten in de tram? Was die man boos op de mensen in de tram? Kende hij ze? Waarom heeft hij het gedaan? Dit zijn de vragen die mijn dochter stelt naar aanleiding van de vreselijke schietpartij in Utrecht. Ik heb geen antwoorden, want ik heb nooit nagedacht over een schietpartij in de tram en ik weet niet waarom die man het gedaan heeft. Gelukkig begint het Jeugdjournaal en hoop ik dat zij het op een goede manier vertellen aan de kinderen. Ook zij kunnen het niet mooier maken dan het is. Het is en blijft verschrikkelijk nieuws.

Lees ook: De buurvrouw van Roos (19) zamelt ruim 70.000 euro in voor haar uitvaart

‘Ja’ is geen optie, want ik wil haar niet bang maken

Mijn dochter blijft vragen stellen: ‘Kan het ook in de tram gebeuren waar ik altijd met opa en oma mee naar Artis ga?’ Het liefst zeg ik ‘nee’, maar ik kan dat helaas niet beloven. ‘Ja’ is ook geen optie, want ik wil haar niet bang maken. Moet ik dan maar zeggen: ‘Lieve schat, het kan overal gebeuren, bij een concert, bij de kerstmarkt, het vliegveld of gewoon op straat.’ Uiteraard zeg ik dat niet, want dit is een onschuldig meisje dat nog in de mensen en de wereld gelooft. Dat wil ik graag zo houden, maar het is bijna niet tegen te gaan.

Hoe kun je uitleggen dat er onschuldige mensen zijn overleden?

Overal in de media gaat het over die vreselijke gebeurtenis en ook kinderen krijgen dit mee. De beelden zijn beangstigend. Zo goed mogelijk probeer ik uit te leggen wat er is gebeurd terwijl ik het zelf ook niet snap. Hoe kun je uitleggen dat er onschuldige mensen zijn overleden en er nu heel veel verdrietige mensen zijn? Dat mensen hun huis uit zijn gegaan en nooit meer thuiskomen? Het is niet uit te leggen.

Ik vertel dat er één gekke man was, maar dat er heel veel goede mensen waren om iedereen te helpen en beschermen. Meer kan ik er niet over zeggen en eigenlijk ook niet over schrijven. Ik sluit af waar ik mee begon. Heel veel sterkte en kracht voor alle betrokkenen.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (56)
Kinderen: Julia (9) en ‘cadeaudochters’ Demi (23) en Nikki (18)

We leerden Petra (49) vorig jaar in 2017 kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.

De blog van Petra vorige week gemist? Petra: ‘Ik laat mijn humeur niet meer verpesten door één persoon’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Gerda
    Het is niet uit te leggen, zeker niet aan kinderen!
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen