Deze week schrijft Petra over echtscheidingen

Petra heeft een samengesteld gezin: ‘Ik vond het heel spannend om zijn dochters te ontmoeten’

De eerste ontmoeting met de twee dochters van Fred vond ik heel spannend. ‘You never get a second chance to make a first impression’, wordt vaak gezegd en dat is best lastig.

De eerste ontmoeting met de twee dochters van Fred vond ik heel spannend. ‘You never get a second chance to make a first impression’, wordt vaak gezegd en dat is best lastig.

Net als een eerste date, is een eerste indruk spannend. Het lijkt me al helemaal lastig als iedereen over je schouder meekijkt. Mensen die meedoen aan televisieprogramma’s als First Dates of Boer Zoekt Vrouw, vind ik dan ook heel dapper.

Potentiële geliefden

In die programma’s filmen ze de eerste ontmoeting tussen potentiële geliefden. Soms zijn die ontmoetingen heel ongemakkelijk en krijg je als kijker bijna plaatsvervangende schaamte. Het lijkt mij vreselijk, maar aan de andere kant heb je dan wel een mooi filmpje voor later. Zo’n filmpje is natuurlijk alleen leuk als het achteraf je grote liefde blijkt te zijn.

Ik kan me voorstellen dat zo’n filmpje enorm kan tegenvallen en confronterend kan zijn. In veel gevallen romantiseer je de eerste ontmoeting en word je geconfronteerd met een heel ander beeld dan je in je hoofd hebt. Dan zie je ineens dat je zat te kakkelen als een kip zonder kop of te blozen als een onnozele ezel. Wat ik al zei: ik vind het daarom heel dapper als mensen aan zo’n programma meedoen.

De eerste ontmoeting met hem… en zijn kinderen

Persoonlijk herinner ik mij de allereerste ontmoeting met Fred niet meer. Dat komt omdat wij al heel lang collega’s waren. De eerste kus herinner ik me uiteraard nog wél. Wat ik ook nog heel goed weet is de eerste ontmoeting met zijn twee dochters. Ik was extreem zenuwachtig, want ik wilde een hele goede eerste indruk maken. Kinderen kunnen namelijk heel kritisch zijn en helemaal als het om een nieuwe partner van hun vader of moeder gaat. Terecht, want het heeft ook impact op hún leven waar ze misschien helemaal niet op zitten te wachten. Die eerste ontmoeting met kinderen van je nieuwe liefde is dus een cruciaal moment.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen

Als die eerste ontmoeting niet goed is, heeft de relatie volgens mij weinig kans van slagen. Het wordt dan een ingewikkelde situatie, want ouders zijn loyaal aan hun kinderen. Ongetwijfeld zijn er altijd uitzonderingen, maar daar ging ik destijds niet vanuit. Ik wilde een goede indruk maken en maakte me enorm druk over mijn rol. Wie moest ik zijn; de toffe vriendin, de vriendelijke buurvrouw, de serieuze tante of de spontane aanstaande stiefmoeder. Uiteindelijk heb ik al die rollen maar losgelaten en ben ik mezelf gebleven. Dat heeft gewerkt, want we zijn alweer 12 jaar een samengesteld gezin.

Dat komt heus niet alleen door die eerste indruk, want er komt veel meer bij kijken om een (samengesteld) gezin een beetje leuk te houden. Jezelf blijven is daar zeker een groot onderdeel van. Een rol spelen houdt niemand vol. Ik houd daarom altijd de tekst van Loesje in mijn achterhoofd:

‘Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’

Petra: ‘De titel stiefmoeder vind ik echt verschrikkelijk om te krijgen’

OVER PETRA

Relatie met: Fred (56)
Kinderen: Julia (9) en ‘cadeaudochters’ Demi (23) en Nikki (18)

We leerden Petra (49) vorig in 2017 kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.

Lydia en haar man hebben tien kinderen: ‘Een elfde is net zo welkom’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen