Placeholder

Petra: ‘De titel stiefmoeder vind ik echt verschrikkelijk om te krijgen’

Titulatuur, een deftig woord en is een manier waarop je iemand aanspreekt, op grond van zijn of haar titel. Nu heb ik geen titel maar soms krijg ik toch spontaan een eretitel.

Titulatuur, een deftig woord en is een manier waarop je iemand aanspreekt, op grond van zijn of haar titel. Nu heb ik geen titel maar soms krijg ik toch spontaan een eretitel.

Eretitel

Mijn dochter kan situaties namelijk nogal ongenuanceerd vertellen. Een paar jaar geleden speelde ze bij een vriendinnetje en vertelde; ‘Papa heeft eerst met een andere vrouw mijn twee zussen gekregen. Tot hij op zijn werk een lekker wijf tegenkwam, dat was mijn moeder, en toen werd ik geboren’. Het verhaal was natuurlijk hilarisch maar ook gênant uit de mond van een meisje van zes. Ik probeerde nog aan die moeder uit te leggen dat het anders in elkaar zat. Dat papa al gescheiden was voordat ik in beeld kwam en dat ík geen idee had waar de term ‘lekker wijf’ vandaan kwam. Maar het leed was al geleden en tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds die eretitel.

Boze stiefmoeder

Na dit verhaal ben ik altijd op mijn hoede, dus toen we deze week een gesprek hadden met juf wilde ik voorkomen dat deze eretitel in het schooldossier kwam. Gelukkig sloeg ze deze keer de intro over en begon uitgebreid over haar twee zussen te vertellen. Ze vertelde dat ze die ze heel erg mist, omdat ze die bijna nóóit meer ziet. Het klonk heel dramatisch en ik zag verbazing en medelijden op het gezicht van de juf. Ik vertelde snel dat het al hele grote zussen zijn die ook een eigen druk leven hebben. Om het verhaal compleet te maken vertelde ik met een knipoog dat ik dus een boze stiefmoeder ben. Maar ze zag mijn knipoog niet en maakte een aantekening.

Vriendschapsdag

Nu heb ik dus naast lekker wijf ook boze stiefmoeder achter mijn naam staan. Niet echt representatief. Maar als ik dan moet kiezen ga ik toch voor die eerste, want de titel stiefmoeder is écht verschrikkelijk. Net zo erg als stiefkind, cadeaukind, liefmoeder, bonusmoeder of al die andere titels. We kunnen beter alle titels afschaffen en iedereen voortaan bij zijn voornaam noemen. Dan schaffen we meteen ook vader- en moederdag af want tegenwoordig zijn er zoveel verschillende gezinssituaties dat die dagen niet meer van deze tijd zijn. Kinderen schijnen er zelfs stress van te krijgen omdat er gescheiden ouders zijn, twee papa’s, twee mama’s of zelf geen papa of mama. En gestreste kinderen willen we niet hebben, maar die leuke zelfgemaakte knutselwerken uiteraard nog wel. Misschien kunnen we voortaan vriendschapsdag, mensendag of gezinnendag vieren.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.