Persoonlijke verhalen

Patty Brard viel 35 kilo af: ‘Ik schrik nog steeds van mijn spiegelbeeld’

Ze onderging een maagverkleining en viel binnen een jaar maar liefst 35 kilo af. Sindsdien is het leven van Patty Brard (63) compleet veranderd. ‘Laatst zei iemand dat ik de vrouw bij SBS die me weg wilde hebben misschien eens een bos bloemen moest sturen voor de manier waarop ze me heeft gemotiveerd. Ja, best een goed idee…’

Iedereen die haar ziet, is het er gloeiend over eens: Patty Brard (63) ziet er gewéldig uit. Sinds ze vorig jaar een gastric bypass – een maagverkleining – kreeg en 35 kilo afviel, lijkt ze te stralen als nooit tevoren. En zo voelt ze het zelf ook. “De grap is dat ik het puur voor mijn gezondheid heb gedaan. Nadat ik in 2017 bij SBS wegging (daar werd haar contract niet verlengd omdat ze niet meer ‘fris & fruitig’ zou zijn, red.), ging ik naar Ibiza om rust te nemen en aan mezelf te werken. Ik vocht al jaren tegen mijn gewicht, maar kreeg het er niet af. Inmiddels zat ik al bijna tegen suikerziekte aan. Ik was de zestig gepasseerd en wilde nog twintig à 25 gezonde jaren hebben. Dus zocht ik hulp.”

Hoe heb je dat gedaan?

“Van Ibiza vloog ik naar Marbella, eigenlijk om een maagballon te laten plaatsen. Maar ik bleek een maaghernia te hebben, wat betekent dat de opening tussen je maag en je slokdarm te groot is. Een gastric bypass zou voor mij een betere oplossing zijn, en ik werd al bijna doorgestuurd, want daar doen ze in Spanje niet moeilijk over. Maar ik wilde er wel even over nadenken en dit voorstel met mijn man Antoine bespreken.”

Wat vond hij ervan?

“Dat ik moest doen wat goed voor me voelde. Van hem hoefde het niet per se, maar hij liet het aan mij. Toen sprak hij de ongelukkige woorden: ‘Je bent er heel erg mee bezig, maar ik zie je alleen maar dikker worden.’ Dat was een week ruzie, dat begrijp je! Hij bedoelde het lief, maar het kwam er op zo’n onhandige mannentoon uit. Al snel bleek dat ik in Nederland niet in aanmerking kwam voor een operatie. Ik was niet dik genoeg en zou er nog heel wat aan moeten eten. Daarnaast moest ik dan eerst een jaar begeleiding krijgen. Dus ben ik naar België gegaan en daar geopereerd.” Patty denkt even na: “Achteraf begrijp ik het wel, dat ze je hier een jaar willen voorbereiden op wat er na de operatie komen gaat.”

Eva Simons gooide het roer om en viel 25 kilo af

Wat staat je dan allemaal te wachten?

“Je moet een heel nieuwe leefstijl aannemen en plaatst eigenlijk de grootste stok achter de deur ever, want als je verkeerd eet, word je ziek. Ik mag niet te veel, niet te vet, van te zoet vliegt mijn suikerspiegel omhoog, van te weinig juist omlaag. Al die schommelingen moet je onder controle houden en je moet elke twee uur een klein hapje eten. Dat is beter dan één keer een maaltijd. Maar wel minder gezellig, natuurlijk. Eigenlijk ben je er de hele dag mee bezig. Verder mag je niet eten en drinken tegelijk, of eten en praten. Voor mij een ramp, haha! Dat zijn allemaal dingen waar ze je in Nederland op willen voorbereiden. Aan de andere kant: ze kunnen je alles vertellen, maar je kunt je dan nog steeds niet goed voorstellen wat er gebeurt als je het fout doet. Dan word ik zó ziek dat ik weer voor maanden klaar ben met fouten maken.”

Dat klinkt inderdaad ingewikkeld…

“Daarom kan ik ook zo boos worden als mensen zeggen: ‘Ja, zo kan ik ook afvallen.’ Dit is de moeilijkste manier van leven die ik ooit heb meegemaakt! Ik had de operatie voor niets kunnen krijgen, maar ik wil niet dat wat ik doe op een aanbeveling lijkt. Dus heb ik alles zelf betaald. Eigenlijk wilde ik er niets over zeggen, maar op de set van De familie Kruys kreeg Linda de Mol het uit me en vroeg me voor haar te vloggen. Sowieso ben ik natuurlijk niet van het soort dat liegt en na drie maanden zegt: ‘Ik heb een dieet gevolgd, zóóó hard gewerkt…’ Dat hou ik nog geen vijf minuten vol. Ik was blij toen ik het programma Vet gelukkig?! mocht maken en de kijkers beide kanten van zulke behandelingen kon laten zien. Want er zijn ook mensen die achteraf helemaal niet blij zijn.”

Lees ook: Hermina stopte met lijnen: ‘Vol zijn is oké’

Foto: William Rutten

Reageer op dit artikel