Opruimcoach Lammy geeft opruimtips

Opruimen met kinderen: zo doe je dat volgens opruimcoach Lammy

Voor veel ouders is opruimen met kinderen best een lastige klus. Maar als je het niet té ingewikkeld maakt, kun je het aanleren. Lammy geeft vijf tips.

Voor veel ouders is opruimen met kinderen best een lastige klus. Maar als je het niet té ingewikkeld maakt, kun je het aanleren. Lammy geeft vijf tips.

Het belangrijkste: begin er vroeg mee. Heel jonge kinderen kun je goed aanleren dat ze iets moeten opruimen als ze klaar zijn met spelen. Maar alleen als je zelf het goede voorbeeld geeft. Laat je zelf veel achter je kont slingeren? Dan kun je ook niet verwachten dat je kinderen wel kunnen opruimen. Ik geef je vijf praktische tips om je kinderen beter te laten opruimen.

1. Kondig het aan

Zeg vijf minuten van tevoren tegen je kinderen dat jullie gezamenlijk gaan opruimen. Als kinderen weten wat er gaat gebeuren, zullen zij sneller meewerken.

2. Veel opbergruimte

Zorg dat je veel ruimte hebt om spullen op te bergen, denk aan bakken of manden. Ook een kast waarin kinderspeelgoed, zoals knutselspullen, boeken, spelletjes en puzzels, in opgeborgen kunnen worden, is erg fijn.

Lees ook: Opruimcoach Lammy: ‘Zo maak je een vol hoofd leeg’

3. Maak het niet te ingewikkeld

Als je alles tot in perfectie wilt opruimen, maak je het zowel voor jezelf als voor je kind erg lastig. Sorteer bijvoorbeeld niet alle kleuren lego in verschillende bakken, maar doe alle lego in één bak. Zo kunnen je kinderen het uiteindelijk makkelijker zelf doen.

4. Doe het samen

Je kunt van jonge kinderen niet verwachten dat ze helemaal alleen kunnen opruimen. Doe het samen en laat zien hoe het moet. Maak samen ook de keuze om iets weg te gooien. Zo leer je een kind dat niet alles het eeuwige leven hoeft te hebben.

5. Geef een beloning

Wat is er nu fijner voor een kind dan een beloning voor iets wat niet zo leuk is? Denk aan een sticker die ze kunnen plakken op een opruimposter of na het opruimen tien minuten samen uit een boek lezen. Kijk waar jij je kind mee kunt belonen voor het opruimen.

Over Lammy

Lammy Wolfslag is sinds 2009 professional organizer en eigenaar van Mijn Opruimcoach. Ze helpt mensen die, meestal tijdelijk, het overzicht in het huishouden kwijt zijn. Ze hebben teveel spullen of zijn zo druk dat ze aan het eind van de dag denken: ‘wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’. Sinds april dit jaar organiseert Lammy een Opruim Challenge waarbij je dertig dagen lang wordt uitgedaagd om met je huis aan de slag te gaan. Meer informatie vind je op mijnopruimcoach.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen