Persoonlijke verhalen

Conny: ‘Ik kan uren fantaseren over hoe mijn leven eruit had gezien als ik niet zwanger was geraakt’

Op haar negentiende raakte Conny ongepland zwanger. Haar leven ziet er nu heel anders uit dan ze zich ooit had voorgesteld.

Conny (30): “Negentien jaar was ik toen ik totaal onverwacht zwanger was. Ik was in shock! Ik studeerde net een jaartje en woonde pas een paar maanden in Amsterdam. Ik had nog zo veel wensen, dromen en idealen. En nu was ik ongepland zwanger. Van een man met wie ik een leuke avond had beleefd, maar van wie ik verder niets wilde. Mijn toekomst stortte voor mijn ogen in, want ik wist ook meteen dat ik de zwangerschap niet zou laten afbreken. Ik ben behoorlijk anti-abortus opgevoed, het was meteen duidelijk dat ik moeder zou worden. Ik heb mijn studie afgebroken en ben teruggegaan naar mijn ouders. Die waren heel lief en hebben me enorm gesteund.”

Heel ander leven

“Inmiddels zijn we tien jaar verder en ben ik nog steeds single. Ik werk bij een leuke kledingwinkel en woon om de hoek bij mijn ouders. Ik ben nooit meer gaan studeren en heb mijn moederrol heel serieus opgepakt. Daar ben ik trots op. Maar ik kan ook nachtenlang wakker liggen en dromen over wat ik eigenlijk met mijn leven had willen doen. Dan had ik mijn studie ­psychologie afgemaakt en een goede baan gehad. Dan was ik misschien een leuke man tegengekomen, waren we samen gaan reizen. En pas rond deze leeftijd zou ik moeder zijn geworden.”

Lees ook: Helle raakte ongepland zwanger op haar zeventiende

Wat had kunnen zijn

“Uren kan ik daarover fantaseren, om in de ochtend weer naar het ware ­leven terug te keren. Hardop zul je het me nooit horen zeggen. Ik hou ­intens veel van mijn dochter en het zou haar het gevoel geven dat ze mijn leven verpest heeft en dat is niet zo. Ik heb heel bewust deze beslissing genomen en heb zo mijn eigen leven overhoop gehaald. Dat neemt niet weg dat ik wel stiekem mag verlangen naar ‘wat had kunnen zijn’.”

Lees ook: Miriam: ‘Mijn dochter vond seksappjes tussen mij en mijn minnaar’

Tekst: Ghislaine van Delden. Beeld: Unsplash.

Reageer op dit artikel