Vrouw (6)

Hanneke: ‘Niets wees erop dat mijn man niet meer verder wilde’

Hanneke zag het helemaal voor zich: oud worden met Bas. Maar plotseling wilde hij ermee stoppen. “Ik begreep er niks van.”

Hanneke (39): “Ik leerde Bas kennen toen ik net twintig was. Na een tijd daten gingen we samenwonen. Eerst in zijn huurhuisje, later huurden we samen een huis en kochten we een woning. We trouwden en maakten een half jaar na de bruiloft met familie een rondreis door Azië. We hadden het echt geweldig. Mijn ouders zeiden zelfs meerdere keren dat de liefde ervan afspatte bij ons. Zo voelde het ook.”

Schokkende mededeling

“Bas en ik bespraken onze kinderwens en hadden het zelfs over voorkeuren voor namen. Maar drie dagen nadat we weer thuis waren, kwam Bas met een voor mij schokkende mededeling. ‘Ik wil niet meer’, zei hij, doelend op ons huwelijk. Ik schrok, maar nam het nog niet helemaal serieus. Hij was vast overspannen, hier zouden we wel uitkomen. We hadden geen problemen, geen ruzie, alles ging goed. Maar Bas zei later nog eens dat hij echt niet met me verder wilde.”

Relatietherapie

“Ik begreep er niks van, en ook mensen in onze omgeving waren heel verbaasd. Waarom hij niet verder wilde, kon Bas me niet vertellen. Hij begreep het zelf ook niet. Voor mij was zomaar opgeven geen optie; ik vond dat relatietherapie het minste was dat we konden proberen. Bas stemde daarmee in, maar de sessies brachten ons geen antwoord of oplossing. Er zat niets anders op dan toch te scheiden.”

Lees ook: Martine ging van bruiloft naar scheiding in een half jaar

Seksueel gebied

“Ik voelde me machteloos, ben echt wanhopig geweest. Toch heb ik nooit rancune gevoeld. Bas was altijd eerlijk tegen me, waarschijnlijk wist hij zelf écht niet waarom hij wilde scheiden. Er was geen andere vrouw in het spel, dat weet ik zeker. Op seksueel gebied liep het tussen ons niet zo heel goed, mogelijk heeft dat er iets mee te maken. Misschien is hij homoseksueel. Of aseksueel. Ik weet het niet. Van bekenden hoorde ik dat het ze niets zou verbazen als Bas op mannen valt.”

Heel verdrietig

“Bas en ik spreken elkaar tegenwoordig niet meer. Via via weet ik wel dat hij na mij nooit meer een relatie heeft gehad. Ik sta nu sterker in mijn schoenen. Ik dacht door mijn geloof heel zwart-wit over relaties, maar nu zie ik dat allemaal in grijstinten. Scheiden is niet slecht. Soms is het de enige of zelfs de beste optie. Dat ervaar je pas als je er middenin zit. In ons geval had het op termijn niet gewerkt. Ik ben een jaar heel verdrietig geweest, heb alle stadia van rouw doorlopen. Maar nu heb ik er volledig vrede mee. Ik ben veranderd. Bas en ik zouden nu ook echt niet meer bij elkaar passen. Maar als je mij toen had gevraagd wat ik het liefst wilde, was dat toch de rest van mijn leven samen blijven.”

Lees ook: Margje: ‘Vlak na onze topvakantie verbrak hij onze relatie’

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen