Nicolette van Dam: 'Bas heeft echt zijn best gedaan voor mij'

Nicolette van Dam: ‘Bas heeft echt zijn best gedaan voor mij’

Waar haalt Nicolette van Dam (34) de tijd toch vandaan om al haar bezigheden in een dag te proppen? Ze runt een restaurant én andere bedrijven, is ambassadeur van Unicef en de Postcode Loterij én presenteert haar nieuwe tv-programma Klinkt smakelijk.

Waar haalt Nicolette van Dam (34) de tijd toch vandaan om al haar bezigheden in een dag te proppen? Ze runt een restaurant én andere bedrijven, is ambassadeur van Unicef en de Postcode Loterij én presenteert haar nieuwe tv-programma Klinkt smakelijk. Maar, dat alles gooit ze desnoods zó aan de kant, want: “Mijn familie gaat altijd voor.”

Nicolette spreken we in Studio Baarn, de plek waar ze deze periode zo’n beetje wóónt. In vier weken worden daar maar liefst veertig afleveringen opgenomen van Klinkt smakelijk, het nieuwe programma dat elke werkdag te zien is op SBS6. Nicolette presenteert het, maar is ook onderdeel van de jury, samen met topchef Julius Jaspers en wekelijks een ander gastjurylid. “Voor mij komt het met dit programma allemaal samen”, zegt de presentatrice enthousiast. “Want bij ons thuis draait zo’n beetje alles om eten.”

Vertel eens, wat is dit voor een programma?

“Het heet dus Klinkt smakelijk en draait om hobbykoks, géén sterrenchefs, die hun gerecht aan ons moeten ‘verkopen’. In de eerste ronde gaat het daarbij om hun verhaal. Niet van: ‘Ik ben zo gek op pasta met kip dus dat maak ik’, maar iets bijzonders. Dat kan zijn over een Surinaamse oma van wie ze hebben leren koken, over een moeder die nooit haar gedroomde reis kon maken waardoor ze het eten van dat land naar haar hebben gebracht, van alles. Op basis van hun presentatie aan ons valt er direct een kandidaat af. En, heel sneu, die kan meteen alles wat al was klaargezet in de keuken weer inpakken…”

Hoe gaat het verder?

“In de ronde erna wordt er gekookt; de kandidaten presenteren hun gerecht en moeten ons overtuigen op basis van hoe het eruitziet. Want je kunt nog zo lekker koken, als het als een homp op een bord ligt, spreekt het niet aan. Dan valt er weer iemand af en uiteindelijk proeven we van twee kandidaten hun gerechten, die we uitvoerig beoordelen en zo een winnaar bepalen. Op vrijdag is de weekfinale; dan hebben we een smaakpanel dat de gerechten nog een keer beoordeelt en wordt de échte winnaar bepaald. Het leukste van het programma vind ik dat we elke keer zo worden verrast. Juist omdat het zo veel facetten heeft, kan het elke keer weer totaal een andere kant opgaan dan je denkt.”

Lees ook: Willeke Alberti: ‘Ik mis mijn moeder nog elke dag’

Even advocaat van de duivel spelen hoor, want: wat maakt jou genoeg expert om ook jurylid te zijn?

“Dat mag je zeker vragen, want ik ben natuurlijk geen kok. Maar ik weet wel iets van eten, daar ben ik mee opgegroeid. Ik kom uit een echte horecafamilie: mijn ouders hadden een slagerij, broodjeszaak, traiteur en een cateringbedrijf. Als meisje van twaalf, dertien stond ik al mee te helpen en op mijn veertiende kreeg ik ‘officieel’ een baantje in de bediening in de broodjeszaak en achter de toonbank van de traiteur. Dat was van ’s ochtends tot sluit rennen en vliegen, verkopen en met de vaste gasten omgaan. Later had ik een vriend met een eigen restaurant, waar ik ook veel heb geleerd.”

Je bent inmiddels ook zelf horeca-ondernemer, toch?

“Ruim vijf jaar geleden heb ik met mijn broer de broodjeszaak en traiteur van mijn ouders overgenomen en hebben we er een brasserie van gemaakt. We stellen met de chef altijd de nieuwe menukaart samen. Daarvoor hebben we proefrondes en kijken naar alles: welke saus erbij komt, de side dishes… Ik ben eigenlijk de hele dag bezig met de zaak: als ik ergens iets zie dat als inspiratie kan dienen, maak ik een foto en stuur die naar mijn broer en de chef.”

Hoe is het met je eigen kookkunsten?

“Ik kan helemaal niet goed koken. Dat is deels ook door tijdgebrek. Maar er is wél altijd lekker eten bij ons thuis. We halen regelmatig traiteurgerechten uit de slagerij die mijn ouders nog steeds hebben. Op dagen dat ik thuis ben, kook ik meestal zelf voor de kinderen, maar dan vrij basic. We hebben een waanzinnige oppas, die ook heel lekker kan koken en dat doet als ik laat thuis ben. Mijn man Bas kan weer goed barbecuen: dan halen we een ribeye uit de slagerij en doen er allemaal lekkere groentes bij. Ik maak altijd zelf aioli, daar ben ik wél goed in!”

Lees ook: René van Kooten prijst zich gelukkig met zijn gezin

Naast je tv-werk en het restaurant heb je nog een aantal bedrijfjes, veelal met Bas samen. Jullie lijken zowel privé als zakelijk de perfecte match! Hoe heb je hem leren kennen?

“We zijn nu bijna dertien jaar samen. Ik had net een lange relatie achter de rug en dacht: nu ga ik even vrijgezel zijn en genieten. Maar ja, toen kwam hij op mijn pad. We kenden elkaar wel al uit de stad, van ‘hee’ en ‘hoi’, meer niet. Maar toen Bas hoorde dat ik weer vrijgezel was, besloot hij mijn hart te veroveren, haha. Overal waar ik was, was hij ook opeens. Later bleek dat vrienden hem op de hoogte hielden! Op een gegeven moment kreeg ik het door en ging hem een beetje uitdagen. Hij heeft echt zijn best gedaan, op een leuke manier.”

Dit interview komt uit Vriendin 27. Tekst: Tanja Spaander. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Marie-Sophie Steenaert. Styling: Famke Mesman.