Persoonlijke verhalen

Nathalie, de assistente van Hans Klok, overwon baarmoederkanker

Nathalie Hoop (40) is sinds 1999 de vaste assistente van illusionist Hans Klok. Begin dit jaar bleek ze baarmoeder-kanker te hebben. In plaats van in een glitterpakje op het podium te staan, liep ze op slofjes door het ziekenhuis. “Ik leidde het leven van een topsporter en nu had ik kanker?”

'Ik koester het leven meer dan ooit'

Nathalie: “Eind vorig jaar toerde ik met Hans Klok door Duitsland, toen ik ineens last van bloedingen kreeg. Ik dacht dat ik misschien weer last had van onrustige cellen. Zeven jaar geleden waren er een paar in mijn baarmoeder weggebrand. Toen ik thuiskwam, lag er toevallig een oproep van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ik was veertig geworden en werd automatisch opgeroepen. Fijn, zo kon ik meteen achterhalen of mijn bloedingen daarmee te maken hadden.

Maar uit het uitstrijkje kwam niets naar voren: PAP 1, dus normaal. Dat vond ik vreemd, want ik bleef bloedingen houden. Die moesten toch ergens vandaan komen? Volgens mijn huisarts hoefde ik me geen zorgen te maken. Wellicht was het een gesprongen adertje. Omdat ik het toch niet vertrouwde, stond ik erop dat ik werd doorgestuurd naar een gynaecoloog. Achteraf is dat mijn redding geweest, want daardoor was ik er op tijd bij.”

Doodsbang
“In februari van dit jaar vertelde ik de gynaecoloog over mijn klachten. Zij vond het meteen zorgwekkend en deed opnieuw een uitstrijkje. De volgende dag kreeg ik al de uitslag: ik had PAP 3. Dat betekende dat er afwijkingen waren. Er moest nog wat extra weefsel worden weggenomen. Ik ging er redelijk relaxed heen. Maar toen de gynaecoloog bezig was, schrok ze: er zat een enorme tumor in mijn baarmoeder. Ik keek mee op een monitor en zag een grote witte vlek.
 

'De gynaecoloog schrok: er zat een enorme tumor in mijn baarmoeder'

Toen zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Het weefsel zou naar het lab worden gestuurd om te zien of het kwaadaardig was. Ik moest de volgende dag terugkomen. ‘Neem alsjeblieft iemand mee’, zeiden ze. Ik liep helemaal van slag het ziekenhuis uit, belde mijn vriend Pepijn en barstte in huilen uit. Die avond waren we allebei in paniek. Maar het kan net zo goed klein en goedaardig zijn, zeiden we tegen elkaar. Samen met Pepijn ging ik de volgende dag terug naar het ziekenhuis. We moesten een uur wachten en waren bloednerveus. Toen we eindelijk naar binnen mochten, kregen we meteen de vreselijke diagnose te horen: de tumor was kwaadaardig. Ik had baarmoederkanker. Wat er dan door je heen gaat, is niet te beschrijven. Pepijn en ik knepen in elkaars hand en wisten geen woord uit te brengen." 

Lees het volledige interview met Nathalie Hoop in Vriendin 40.
Benieuwd naar de show van Hans Klok & Nathalie? Klik hier voor meer info.

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Instagram