Francisca zet zich in om pesten en eenzaamheid bespreekbaar te maken

Vriendin geeft tot eind 2018 elke week de BewondeRing aan een vrouw die zich inzet tegen eenzaamheid. Deze ring is voor Francisca. Zij helpt mee pesten en eenzaamheid bespreekbaar te maken in de Mensenbieb.

Vriendin geeft tot eind 2018 elke week de BewondeRing aan een vrouw die zich inzet tegen eenzaamheid. Deze ring is voor Francisca (24). Zij helpt mee pesten en eenzaamheid bespreekbaar te maken in de Mensenbieb.

Niet veel mensen durven er open over te praten, want er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Heb je het verhaal van Marjorie al gelezen? Zij vertelt over haar eenzame gevoelens, omdat ze geen vriendinnen heeft.

De Bewonder-ring 
Ook vertelt Francisca haar verhaal in onze nieuwe rubriek, waarin we vrouwen interviewen die zich inzetten tegen eenzaamheid. Voor hun inzet belonen wij ze met een speciaal voor Vriendin ontworpen ring. De ring is ontworpen door tweelingzussen Anne en Esther van Vedder & Vedder.

Waarom wil je anderen over eenzaamheid vertellen?
“Ik hoop dat mensen die hetzelfde hebben meegemaakt herkenning vinden in mijn verhaal en zich er minder alleen door voelen. Ook wil ik inzicht geven in het verband dat volgens mij bestaat tussen gepest worden en je eenzaam voelen. Je jeugd is bepalend voor de manier ­waarop je als volwassene in het leven staat en hoe je je voelt. Als kind werd ik ­jarenlang gepest en buitengesloten.

Destijds deed ik alsof er niets aan de hand was, ik had niet door dat het pesten mijn gevoel voor eigenwaarde verpestte. Toch was het zo. Op mijn achttiende moest ik stoppen met school doordat ik na een operatie aan mijn handen last hield van hevige pijnklachten. Mijn verdedigings­mechanisme, doen alsof er niets aan de hand was, werkte toen niet meer. Ineens kwamen al mijn onverwerkte emoties ­omhoog. Mentaal liep ik vast doordat ik mezelf niets waard vond. Ik zonderde me af en voelde me ontzettend alleen.

Pas toen ik begon te praten over wat ik had meegemaakt, kwam ik aan mijn verwerking toe. Gevoelens opkroppen kan veel kapot maken, weet ik uit ervaring. Door over mijn ervaringen te praten, hoop ik mensen te stimuleren zich ook te uiten.”

Je deelt je verhaal onder meer in de Mensenbieb. Wat is dat?
“Een bibliotheek van ‘levende’ boeken: mensen die anderen hun verhaal vertellen. Soms doe ik als ‘levend boek’ mee. Ik vind het contact met de mensen die komen luisteren heel bijzonder. Ieder mens heeft vooroordelen over anderen, ik ook. Maar als je met volle aandacht luistert naar het verhaal van de ander, ga je voorbij alle meningen en oordelen en ontstaat er ­compassie en begrip.”

Hoe is het jou gelukt de eenzaamheid te doorbreken?
“Door mensen toch dichtbij te laten komen, ook al voelde dat in het begin onwennig. Door mijn pestverleden wist niet goed hoe ik contact moest leggen en was ik bang om gekwetst te worden. Ik had niet alleen
weinig vertrouwen in mezelf, maar ook in anderen. Toch stelde ik me open voor anderen. Gelukkig maar. Door het contact met anderen leerde ik dat ik goed ben zoals ik ben. Ik heb nu een paar goede vrienden en veel kennissen.”

Welke tips geef je anderen die zich eenzaam voelen?
“Zoek actief contact met anderen. Doe een cursus, haal de banden met kennissen aan. Kortom, kom uit je comfortzone. In veel steden bestaan projecten waarbij je gekoppeld kunt worden aan een maatje. Heb je behoefte aan contact, meld je dan aan bij zo’n project. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Je kunt ook kleine stapjes zetten: op dagen dat ik me eenzaam voel – die zijn er nog steeds weleens – knoop ik bewust een praatje aan met vreemden, bijvoorbeeld bij de bushalte. Vaak zijn dat verrassend leuke gesprekjes, waardoor ik me meteen vrolijker voel.”

Vind een vriendin!
Zoek jij ook een nieuwe leuke vriendschap? Gewoon omdat je een vriendin mist waarmee je alles kunt delen? Gelukkig bestaan er verschillende platformen om een vriendschap online te vinden. Je kunt een oproep plaatsen hier op Vriendin.nl/vriendschap, maar je kunt ook terecht op Vriendinnenonline.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen