Persoonlijke verhalen

Moeder Nicky Verstappen: ‘We willen zo graag weten wat er is gebeurd’

Volgende week gaat het grootste dna-onderzoek ooit van start. Er wordt gezocht naar de dader van de vermoorde Nicky Verstappen.

Nicky’s moeder Berthie (54): “Veel mensen hebben de ­afgelopen twintig jaar gevraagd of ze konden helpen. Nú is het moment aangebroken dat mensen daadwerkelijk iets kunnen doen.”

Justitie roept 21.500 mannen tussen de 18 en 75 jaar op voor het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen. Vanaf zaterdag 24 februari kunnen ze een kleine maand lang op diverse ­punten in ­Limburg wangslijm afstaan.

Het gaat om 17.500 mannen die nog ­wonen in Verstappens toenmalige woonplaats Heibloem of nabij de plek op de Brunssummerheide waar in 1998 het levenloze lichaam van de 11-jarige Nicky werd gevonden. Daarnaast ­worden nog 4000 mannen persoonlijk benaderd die destijds in de buurt ­woonden van de Brunssummerheide, maar die inmiddels zijn verhuisd.

Verlossing
Berthie: “Doe alsjeblieft mee. Dat wil ik alle mannen die een oproep hebben gekregen voor het dna-verwantschapsonderzoek op het hart drukken. Deelnemen is relatief eenvoudig en kost weinig tijd, maar kan voor mij, mijn man Peetje (59) en onze dochter Femke (27) een wereld van verschil maken. Het kan ons eindelijk de ­verlossing brengen waar we al zo lang naar zoeken. Al twintig jaar wordt ons leven  beheerst door de vraag: wat is er op 10 augustus 1998 met onze zoon Nicky gebeurd?”

‘Dit onderzoek kan de verlossing brengen waar we al zo lang naar zoeken’

Nicky Verstappen (11) uit het Limburgse dorp Heibloem ging op 8 augustus 1998 met zijn vrienden op kamp op de hei in Brunssum, georganiseerd door het ­plaatselijke jeugdwerk. Met een groepje jongens sliep ­Nicky in een bungalowtent. Rond vijf uur ’s ochtends werd hij nog gezien door zijn vriendjes, een dik half uur ­later was hij spoorloos. De volgende dag, op 11 augustus, werd Nicky’s lichaam gevonden in een dennenbosje op ruim een kilometer van het kamp. Nicky was blootsvoets en droeg alleen zijn Ajax-pyjamabroek, binnenstebuiten. Vermoed wordt dat hij seksueel is misbruikt. Hoe Nicky precies om het leven werd gebracht, kon niet worden vastgesteld.

Nog veel erger
Het blijft onverteerbaar dat een elfjarige ­jongen die op kamp ging om vakantie te ­vieren nooit meer is thuisgekomen. Het blijft ondenkbaar dat iemand die de dood van een onschuldig kind op zijn geweten heeft, ongestraft verder kan leven. Toch is het de realiteit. Een realiteit waar Berthie en haar man Peetje kapot aan gaan. “Dag en nacht spoken er twee ­vragen door mijn hoofd: wat heeft Nicky moeten doorstaan en hoelang heeft het geduurd? Een rechercheur waarschuwde me door te zeggen: ‘Het niet weten is verschrikkelijk, maar het wél weten is misschien nog veel erger.’ Maar het gaat niet om mij. Het gaat om ­Nicky. Ik móét weten wat onze zoon moest doorstaan. Peetje en ik krijgen pas rust als we weten hoe zijn laatste uren waren.

De vragen die non-stop door ons hoofd gaan, maken ons ­leven tot een hel. Vaak ­genoeg hebben we tegen ­elkaar gezegd dat het geen doen is, ons constant afvragen wat onze zoon moest doorstaan. Het zij zo. Niet denken aan Nicky is een onmogelijke opgave. Onze gedachten zijn altijd bij onze zoon. En bij zijn zus Femke. Voor haar  zijn Peetje en ik doorgegaan.”

Praat hieronder mee over dit onderwerp. Lees het hele verhaal in Vriendin 7.

Foto: Ruud Hoornstra

Reageer op dit artikel

fb_100002213872980_thea.burger.1

Ik hoop zeer dat naar alle jaren de waarheid voor de familie boven komt over hoe en waarom maar denk dat de waarheid nooit helemaal duidelijk word wel dat de genen die dit gedaan heeft op gepakt word en een lange straf krijgt dat heeft de familie nu al 20 jaar wens jullie veel strekte en moed en vooral kracht over wat dit omderzoek gaat brengen

Beantwoorden

Instagram