Vrouw (7)

Megan: ‘Toen ik zijn affaire ontdekte, was alles wat hij zei: “sorry”‘

Megan (40) was tien jaar getrouwd met Manuel (45) toen er opeens allemaal berichtjes binnenkwamen van ene Olga. Volgens Manuel zag ze spoken en was er niks aan de hand, maar er was meer dan ze kon vermoeden…

Megan: “Mijn huwelijk met Manuel was verre van perfect. Er was vaak veel onrust en gedoe. Manuel was regelmatig chagrijnig en kon ontploffen om niks. Dan maakte hij me verwijten, dat ik bijvoorbeeld de was verkeerd had opgehangen of de vaatwasser niet goed had ingeruimd, wat eindigde in ruzie. Toch hield ik wel van hem. We hadden al twaalf jaar een relatie, waarvan we tien jaar getrouwd waren. En we hadden samen drie kinderen (nu 7, 5 en 4 jaar). Dat het niet allemaal van een leien dakje ging, nam ik voor lief. Zo zei ik tegen mezelf dat elk koppel wel iets had en dat niemand altijd gelukkig was. Wel waren we op mijn initiatief in relatietherapie gegaan. Dat hij naast mij nog iemand anders had, had ik nooit kunnen bedenken. Ik vertrouwde hem blindelings. Tot ik er twee jaar geleden achter kwam dat hij al die jaren een groot geheim voor mij had.”

Betrapte blik

“Het was op mijn verjaardag, ik was 39 geworden. Met de telefoon van Manuel maakte ik een foto van hem en de kinderen. Opeens kwam er een appje binnen van ene Olga. Er stond: ‘How are you?’ ‘Je hebt een bericht”, zei ik hem. Ik zocht er verder niks achter. Maar toen ik het gezicht van Manuel zag, kreeg ik plotseling mijn bedenkingen. Hij keek heel betrapt en zei meteen: ‘Ja, wat denk je nu van mij? Haal je nou maar niks in je hoofd. Je ziet spoken!’ Verbaasd hoorde ik het aan. Ik had echt geen idee waarom hij dat zei, want ik dacht juist helemaal niks van dat appje. Waarom schoot hij zo in de verdediging? En voordat ik het wist, ging hij naar boven. Omdat ik dit wel was gewend van Manuel, besloot ik er niet over door te gaan. Manuel en ik hadden zo vaak discussies met elkaar om niks, op mijn verjaardag had ik er gewoon even geen zin in. Zelfs terwijl mijn gevoel zei dat er iets niet klopte.”

Nieuw bericht

“De volgende dag zaten we samen aan tafel. Het was middenin een lockdown, we werkten allebei thuis en Manuel vroeg of ik hem even kon helpen met iets in Excel. Natuurlijk kon ik dat, maar toen ik achter zijn laptop zat, verscheen er een berichtje van Messenger op zijn scherm. Het was van Olga en ze zei in het Engels dat ze hem miste. ‘Wat is dit?’ vroeg ik hem. ‘Waarom stuurt zij jou dat?’ Kwaad antwoordde hij dat ik altijd overal wat achter zocht. Ik was paranoïde en dat was hij helemaal zat. Wie Olga was en waarom ze hem steeds berichtjes stuurde, zei hij niet. Daarom vroeg ik hem op de man af of hij iets met haar had. In plaats van te ontkennen, ging hij vol in de aanval. Zo zei hij dat ik hem echt gek maakte met al die vragen steeds. En dat onze ruzies allemaal aan mij lagen. Ergens wist ik wel dat het niet klopte wat hij zei, maar als je zo vaak hoort dat je iets niet goed doet of de oorzaak bent van alle moeilijkheden, dan ga je dat op een gegeven moment geloven. Tenminste, zo ging het wel bij mij. En dus stopte ik maar met vragen stellen.”

Berichtjes

“Die middag reden we met de auto ergens heen. Onderweg stopten we voor een verkeerslicht, toevallig vlak voor de locatie waar we voor de relatietherapie kwamen. Voor mij was dat heel symbolisch: we waren druk bezig om ons huwelijk te verbeteren… Vandaar dat ik mijn vervelende voorgevoel over de berichtjes van Olga nog één keer bij hem aankaartte. ‘Als er niks aan de hand is, je niks met haar hebt, waarom zeg je dat dan niet?’ vroeg ik. ‘Je maakt mij alleen maar verwijten, maar je ontkent het niet. Terwijl dat is wat ik juist wil horen.’ Op dat moment keek Manuel me aan en legde zijn hand op mijn arm. ‘Er is niks’, zei hij. ‘Echt.’ Opgelucht haalde ik adem. ‘Dank je’, zei ik. ‘Dat moest ik even horen.’ Eenmaal thuis kreeg ik zelf opeens een berichtje van Olga via Messenger. Er stond: ‘There’s nothing going on between us.’ Witheet confronteerde ik Manuel ermee. Waarom stuurde Olga weer een bericht en dit keer naar mij? Hoe wist ze dat wij het daar net over gehad hadden? Geïrriteerd antwoordde Manuel dat hij het niet wist en dat hij Olga had geblokkeerd. Hij adviseerde mij om hetzelfde te doen. Daar nam ik geen genoegen mee en al snel hadden we weer de grootste ruzie. Ik zei dat hij die avond maar in een hotel moest slapen. En als hij dat niet deed, ik weg zou gaan. Uiteindelijk vertrok hij en dat was maar goed ook, maar een paar uur later kreeg ik nog meer berichtjes van Olga.”

Jaloers

“Zonder er verder iets bij te zeggen, stuurde ze mij een heleboel screenshots van Whatsapp-gesprekken tussen haar en Manuel. Het waren er wel honderd en ze bleven maar komen. De eerste dateerde van twee jaar voor mijn ontmoeting met Manuel. Zo lang hadden ze dus al contact met elkaar, ik kende hem toen nog niet eens! De meeste appjes waren heel flirterig. Zo stuurde ze in het begin regelmatig foto’s van haar borsten en vroeg ze hem of hij ze mooi vond. En vanaf het moment dat ik wat met Manuel kreeg, ging het vooral over mij. Wat ik uit de berichtjes begreep, was dat ze erg jaloers was op mij was. Omdat ik getrouwd was met Manuel, maar ook omdat ik een mooi leven met ons gezin leidde, terwijl zij alleen met haar dochter ergens in Oost-Europa woonde. Hoe Manuel haar had leren kennen, wist ik toen nog niet. Dat werd me pas later duidelijk.”

Masturbatiefilmpjes

“Die nacht heb ik alleen maar zitten lezen wat Manuel en Olga jarenlang naar elkaar hadden gestuurd. Ze hielden van elkaar, ze misten elkaar en het liefst wilden ze elkaar ook een keer in het echt zien, maar door covid was dat helaas geen optie. Of ze elkaar ooit eerder hadden ontmoet, kon ik niet uit de appjes opmaken. Ik scrolde door allerlei misselijkmakende seksueel getinte berichtjes. Zij verleidde hem vaak met dirty talk en schroomde ook niet om masturbatiefilmpjes van zichzelf naar Manuel te sturen. Iets wat hij duidelijk heel leuk vond om te zien, want hij zei dan allemaal sexy dingen terug. Zelf foto’s of filmpjes sturen, deed hij trouwens niet. Huilend las ik ook een chatwisseling tussen hen die had plaatsgevonden nadat ik tijdens mijn eerste zwangerschap ons kindje was verloren. Het was een ongelooflijk zware tijd en ik was enorm depressief. Blijkbaar besprak Manuel dat ook met haar en zij had duidelijk geen sympathie voor mij. ‘What does the princess have to be depressed about?’ vroeg ze. En: ‘Poor princess. Is she needy for attention?’ Om haar woorden kracht bij te zetten, stuurde ze een heleboel poppetjes die niet meer bijkwamen van het lachen. Ze bespotte me en het erge was: Manuel corrigeerde haar niet. Het voelde als een steek in mijn hart.”

Touwtjes in handen

“Woedend stuurde ik een aantal screenshots door naar Manuel voor uitleg. Die kreeg ik niet, want het enige wat hij terugstuurde, was: ‘Ik slaap, laat me met rust’. Het was tekenend voor hoe hij mij behandelde. Hij gaf niks om mij, alleen om zichzelf.Terwijl de nacht langzaam veranderde in de dag, las ik verder. Blijkbaar vroeg Olga hem regelmatig om geld en dat gaf Manuel haar ook. Minstens een paar honderd euro per maand. Van zijn eigen rekening weliswaar, dus ik heb het nooit doorgehad. Ook kwam ik erachter dat Olga heel vaak boos op hem was als hij iets vertelde over wat hij meemaakte. Dat we ons huis kochten bijvoorbeeld. Of de momenten dat we opnieuw ouders werden. Dat wilde ze allemaal niet horen. Het enige waar zij op uit was, was stoken tussen Manuel en mij. En op de een of andere manier lukte haar dat ook. Vandaar dat hij vaak zo lelijk tegen me deed, ze had duidelijk de touwtjes in handen.”

Simpele sorry

“Omdat ik echt niet meer wist waar ik het zoeken moest, belde ik een vriendin. Zij logeerde een weekendje aan het strand en zei dat ik direct naar haar moest komen. Ik besloot naar haar te gaan. Manuel moest maar even voor de kinderen zorgen, ik was er niet meer toe in staat. Zodra hij thuis was, vertrok ik. Aan praten had ik geen behoefte meer en hij deed ook geen poging. Totdat hij me samen met de kinderen na een paar dagen weer ophaalde. Ik had wat tijd gehad om na te denken en wilde hem graag nog één kans geven om het uit te leggen. Wie was Olga? En wat had hij met haar? Hij vertelde dat hij Olga al vanaf zijn kindertijd kende. Ze kwam uit Tsjernobyl en kwam na de ramp vaak bij Manuel en zijn ouders logeren als een soort vakantie. Als volwassenen hadden ze contact gehouden. Van een relatie was volgens hem geen sprake. Ze zagen elkaar niet en hadden nooit seks gehad. Bovendien had hij haar inmiddels geblokkeerd, dus met een simpele ‘sorry’ moest ik het doen. Dat ik daar niks mee kon, begreep hij niet. Hij had het toch afgehandeld? Waarom deed ik dan zo moeilijk? Volgens Manuel was het voor hem veel erger dat hij zo lang in Olga’s macht was geweest. Hij zag eindelijk in dat het haar alleen maar om zijn geld ging. Ze had hem gebruikt en daar voelde hij zich heel rot over. Met open mond hoorde ik het aan. Hij snapte er niks van. Hoe het voor mij allemaal was, kon hij zich simpelweg niet voorstellen.”

Dankbaar

“Inmiddels zijn we gescheiden. Manuel heeft mijn vertrouwen in hem echt compleet verwoest en dat is iets wat niet meer te repareren valt. Voor de kinderen hebben we nog steeds contact, maar over Olga hebben we het niet meer. Ik heb het nog weleens geprobeerd, maar ik kan het Manuel maar niet aan zijn verstand brengen waarom het verkeerd was wat hij heeft gedaan. En om eerlijk te zijn, heb ik daar ook niet meer de energie voor. Sinds we uit elkaar zijn, voel ik me bevrijd. Tijdens ons huwelijk zag ik het niet, maar door Manuels gedrag  – ik beschrijf het zelf graag als heel nare, narcistische trekjes – werd ik altijd enorm geremd in mijn doen en laten. Voor de goede vrede conformeerde ik me steeds aan zijn buien. Als hij chagrijnig was, dan liep ik op mijn tenen. En als hij wel een vrolijke bui had, dan was ik altijd op mijn hoede wanneer hij weer zou gaan ontploffen. Dat hoeft nu niet meer. Een nieuwe relatie zie ik voorlopig niet zitten. Ik wil gewoon rust en stabiliteit, voor mij en mijn kinderen. Ze wonen bij mij en Manuel bezoekt ze wanneer hij tijd heeft. Voor ons werkt dat prima. Vanaf nu is mijn leven weer van mij en daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Tip van de redactie

Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt. In Liefde in verhouding geeft psychotherapeut Esther Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Tekst: Renée Brouwer. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.
Foto: Getty Images​​​​​​

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.