Placeholder

Healthy Sisters: ‘We schreven over hoe we met de Ramadan omgingen’

Razend populair zijn ze, bloggers Najima (30) en Rachida (36). Niet omdat ze het dieet der diëten hebben uitgevonden, maar juist omdat ze laten zien hoe je op een normale manier gezonder kunt leven. Deze week komt hun boek Healthy Sisters uit.

Razend populair zijn ze, bloggers Najima (30) en Rachida (36). Niet omdat ze het dieet der diëten hebben uitgevonden, maar juist omdat ze laten zien hoe je op een normale manier gezonder kunt leven. Deze week komt hun boek Healthy Sisters uit.

Met onvervalst Brabantse tongval heet ‘Healthy Sister’ Rachida ons welkom in haar huis in Helmond. Zus Najima is er ook. Op de keukentafel staan schalen met aardbeien, bananencake en nootjes. Gezonde snacks, dus. Maar dat kan ook niet anders als je je de Healthy Sisters noemt. De zussen vloggen en bloggen over de combinatie van hardlopen, afvallen en een gezonde lifestyle, waarmee ze zelf samen maar liefst vijftig kilo afvielen. Ze hebben een website die elke maand 40.000 bezoekers trekt. Ze zijn ook aanwezig op Facebook (14.000 volgers), Instagram (22.000 volgers) en YouTube (19.000 volgers). En nu komt er ook nog een boek uit van hun hand, met heerlijke recepten. Aan Vriendin vertellen ze hoe dat zo is gekomen.

Rond en gezond

Najima: “Duizendgatenpannekoek is mijn moeders specialiteit. Het recept staat in Healthy Sisters.” Rachida: “Je kunt hem met pure olijfolie oprollen en zo eten, met een kopje verse muntthee erbij. Of je maakt hem zoet. Maar je kunt hem ook met kaas eten.”
Najima: “Haha, qua eten zijn wij zo geïntegreerd. Mede door het lekkere eten van mijn moeder ben ik wel aan veel extra kilo’s gekomen. Als kind was ik al een dikkerdje, in groep vijf woog ik al zeventig kilo. Op mijn zwaarst heb ik ooit tachtig à negentig kilo gewogen. Dat kwam door een combinatie van niet sporten, onvoldoende bewegen en veel te lekker en te veel eten. We waren thuis met elf kinderen en er was geen geld voor sportclubjes. Onze beweging bestond eruit dat we de straat uit liepen naar school en na school buiten speelden. En eten staat centraal in onze cultuur. Bij elk gerecht aten we een duizendgatenpannekoek en veel brood. Voor je het weet, ben je dan rond en gezond. Maar vooral rond.”

Onze nieuwe columniste Laura van Laura’s Bakery deelt iedere week een recept met ons

Anoniem met humor

Rachida: “Maar toen ik begon met hardlopen, vonden mensen dat ik er zo goed uitzag. En ik was vrolijk, zoals ik was voordat ik dik werd. Ik kon de hele wereld aan. Mensen vroegen aan me hoe ik dat toch had gedaan. Daarom begonnen we een Facebook-pagina. Gewoon, op de bank, met hulp van mijn man Ali. Want Najima en ik wisten niet hoe dat moest. We maakten een anonieme pagina, waarop we lieten zien wat we aten en deden. Bij andere bloggers zag je alleen van die onrealistische sixpacks of moeilijke smoothies. Wij lieten echte, menselijke dingen zien: een foto van onze hardloopschoenen, bijvoorbeeld. Of we brachten er humor in door op twee weegschalen tegelijk te gaan staan. Of we zeiden dat het een moeilijke dag was geweest, maar dat we ons de volgende dag zouden herpakken. We wilden er verder niets mee doen, het was gewoon voor de lol. Maar onze pagina werd meteen vanaf het begin goed gewaardeerd.”

Ontdekt door zus

“Grappig genoeg zei onze zus dat ze een leuke pagina had ontdekt: die van ons! Najima en ik keken elkaar aan. Dit was ons geheim. We hebben haar pas later verteld dat wij erachter zaten, toen we ook met ons gezicht op onze pagina verschenen en er een website bij kregen. Er kwam namelijk steeds meer vraag naar onze verhalen. Moslima’s herkenden zich in ons: we schreven ook over hoe we met de Ramadan omgingen, die nu ook weer bijna begint. En niet-moslima’s haalden er ook dingen uit, omdat we schrijven over de combinatie van hardlopen, afvallen en een gezonde lifestyle. Inmiddels vloggen we ook en zitten we op YouTube en Instagram. En nu hebben we dus een boek.”

Recept van de Healthy Sisters

Wil je graag een recept proberen? Bekijk het recept van de duizendgatenpannekoek uit het boek Healthy Sisters.

Gezondheidsdeskundige Vivian Reijs: ‘Ik vind het te gek dat er zo veel foodbloggers zijn’