Persoonlijke verhalen

9 lezeressen vertellen over hun meest bijzondere burenmoment

Buren staan garant voor mooie vriendschappen, vlammende liefdes én flinke roddels. Dat weten deze lezeressen als geen ander: ‘Het leek ons leuk een ‘gluren bij de buren’-tour te houden…’

Een affaire

Christine (39): “Ik heb een affaire gehad met mijn buurman, vier jaar geleden. Daar ben ik niet trots op en mijn man mag het nooit te weten komen. Maar de aantrekkingskracht was zo groot. Mijn huwelijk zat op dat moment in een behoorlijke dip. Mijn man was druk met zijn werk, veel van huis en vaak in het buitenland. Ik stond op de tweede plek. Precies in die tijd kregen we nieuwe buren. Een alleenstaande vader met twee jonge kinderen, die om de week bij hem waren. Ik vond hem meteen leuk: hij was knap, lang en had een prachtige lach. Ik besloot indruk op mijn nieuwe buurman te maken. Dat deed ik door extra mijn best te doen op mijn uiterlijk en al in de eerste week bij hem aan te bellen met een heerlijke zelfgebakken appeltaart. Heel cliché, ik weet het. Hij nodigde mij uit voor een wijntje, de vonk sloeg over en we belandden bij elkaar in bed. Het heeft me behoorlijk van mijn stuk gebracht. Ik wist een tijdlang niet of ik nou met hem of mijn eigen man verder wilde. Uiteindelijk heb ik, met behulp van een psycholoog, mijn eigen onvrede in kaart gebracht. Was mijn huwelijk echt op? Was het echte liefde voor de buurman? Wat wilde ik nou? Toen de eerste verliefdheidsroes wat optrok, zag ik in dat ik mijn man niet kwijt wilde. En de buurman was ook realistisch: we hadden goede seks samen, maar een relatie zagen we allebei niet zitten. Al met al heeft het een half jaar geduurd. Ik vraag me weleens af of iemand in de buurt er iets van heeft meegekregen. Mijn man in elk geval niet en dat wil ik zo houden. We zijn in relatietherapie gegaan en hebben elkaar hervonden. En de buurman heeft inmiddels een leuke nieuwe vriendin. Voor nu lijkt het eind goed, al goed.”

‘Ik voelde me onwijs betrapt en liep met het schaamrood op de kaken naar de voordeur’

Verborgen leed

Kim (38): “Onze buren ruziën vaak en heftig. Ze hebben puberkinderen en de vlam slaat elke week wel een paar keer in de pan. Dan wordt er gevloekt en getierd, je kunt het bijna letterlijk verstaan. Een tijdje geleden was het weer raak. Ik hoorde ze tekeergaan en was benieuwd waar het deze keer over ging. Op televisie had ik gezien dat je met een glas op de muur beter gesprekken kunt horen. Nieuwsgierig als ik ben, besloot ik dat te doen. Ik had mijn oor nog geen paar minuten te luister gelegd of er werd op het keukenraam geklopt. Verschrikt keek ik op, recht in het gezicht van de buurvrouw die aan de overkant woont. Ik voelde me onwijs betrapt en liep met het schaamrood op de kaken naar de voordeur. ‘Hoi, er is een pakje voor jullie bij ons bezorgd’, zei ze, zonder iets te zeggen over wat ze zojuist had gezien. Ik vond het zo genant, dat ik van de stress begon te ratelen: ‘Ze hebben weer zo’n ruzie hiernaast. Ik maakte me zorgen. Je weet het natuurlijk nooit, misschien worden de kinderen wel geestelijk mishandeld.’ Het was eruit voordat ik er erg in had. Ook dat nog: maakte ik de buren zwart tegenover de overbuurvrouw! ‘Heel goed dat je dat doet. Er is zo veel verborgen leed’, reageerde ze. Dat was mijn moment om het te herstellen. ‘Nou, het lijkt gelukkig mee te vallen, het klonk als een huis-tuin-en-keukenruzie.’ Opgelucht haalde ze adem. ‘Houd het maar goed in de gaten’, zei ze nog, voordat ze wegliep. Ik besloot dat het nu echt tijd werd mijn nieuwsgierigheid eens te leren bedwingen.”

Seksend stel

Paula (31): “Wij slapen op zolder en onze kamer grenst aan de slaapkamer van de buren. We hebben allebei een groot dakterras en een deur in de slaapkamer die daarop uitkomt. In de zomer hebben we de deur eigenlijk dag en nacht open staan, anders is het bloedheet. Het zal even na middernacht geweest zijn, toen ik wakker werd van het onmiskenbare geluid van een luidruchtig seksend stel. Ik herkende de hoge stem van de buurvrouw en ik hoorde mijn buurman kreunen. Ik zal niet te veel in detail treden, maar laten we het erop houden dat ze een seksfantasie uitleefden. Gelijk stootte ik mijn man aan, die meteen rechtop zat. We moesten vreselijk lachen. Wat we hoorden, paste zó niet bij het beeld dat we van onze degelijke buren hadden. We lachten alleen zo hard, dat de buren ons op hun beurt gehoord moeten hebben, want niet veel later werd de terrasdeur met een klap dichtgetrokken. De dag erna hebben we maar gedaan alsof er niets was gebeurd, terwijl we alle vier wel beter wisten.”

Lees ook: Petra en haar ex-man Tom werden buren

Gluren bij de buren

Elly (51): “Nog niet zo lang geleden zijn wij verhuisd naar een nieuwbouwwijkje. Iedereen is ongeveer tegelijk verhuisd en het leek ons leuk om met alle buren een ‘gluren bij de buren’-tour te houden. Zo konden we zien wat de anderen met hun huizen hadden gedaan. Na afloop planden we een buurtbarbecue. We trokken van huis naar huis en deden volop wooninspiratie op. In onze straat woont ook een vrij apart stel. Dat wisten we al door hoe ze eruitzien, maar ook hun interieur verried een bijzondere smaak. Zo was de badkamer volledig rood gemaakt. En er hing boven de bank een enorm schilderij van een naakte vrouw. Hun tour ging maar tot de eerste verdieping. ‘Onze zolderkamer houden we privé’, lieten ze weten. Een ongemakkelijk moment volgde en al tijdens de barbecue begon het grote buurtgeroddel. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat de bewuste buren een Fifty shades of grey-achtige speelkamer op zolder hebben, maar het blijft gissen natuurlijk. Voor de onderlinge band met de buren heeft dit ‘geheim’ in elk geval wel positief gewerkt.”

Verkeerde groepsapp

Vicky (43): “Onze buurman maakte de blunder van de eeuw. Hij vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat en dat weten wij, omdat hij screenshots van haar locaties – inclusief hotelbezoekjes overdag – per ongeluk in de buurtapp heeft gegooid. Het gebeurde vrij laat op de avond, mijn vriend is meteen naar hem toegegaan om hem op de hoogte te brengen. Het was absoluut niet de bedoeling dat de berichten in de buurtapp belandden, maar in zijn emotie heeft hij het waarschijnlijk niet doorgehad. De buurman zakte door de grond toen hij het hoorde. Snel zijn hij en mijn vriend naar de beheerder van de groepsapp gegaan, die alle berichten verwijderd heeft. Toch hadden op dat moment al heel wat buren de berichten gelezen, zag ik. Hoe het met hun huwelijk afloopt, weet ik niet. De buurvrouw woont er nog steeds, maar ik zie de buurman vooral met een heel ongelukkig gezicht rondlopen. Ik heb zo met die man te doen!”

Getrouwd met de buurman

Marissa (42): “Mijn burenverhaal is niet sappig, maar wel heel romantisch. Ik ben met mijn buurman getrouwd! We woonden in hetzelfde appartementencomplex en werden na een vergadering van de vereniging van eigenaren stapelverliefd op elkaar. Het heeft wel wat, als je grote liefde een deur bij je vandaan woont. We zijn inmiddels ruim vijftien jaar samen en hebben twee kinderen. O, en we hebben onze appartementen natuurlijk verkocht en wonen nu écht onder één dak.”

Lees ook: Roos: ‘Mijn buurman bleek mijn droomman, maar was, net als ik, bezet’

Betaalde seks

Ilse (34): “Ik heb een jaar of tien geleden in een buurt gewoond, waar ik bij een buurvrouw een paar huizen verderop met grote regelmaat mannen naar binnen – en een of twee uur later – weer naar buiten zag komen. Ze was een charmante vrouw om te zien, ze had één kindje, geen partner. Haar kind liep er altijd keurig verzorgd bij. Voor mij was het al snel duidelijk dat deze vrouw al die mannen ontving voor betaalde seks. Ik vond het maar bizar, helemaal omdat ze een kind had. De mannen kwamen altijd als haar dochtertje naar school was en het viel me op dat het vooral zakenmannen waren. Ik had ze allemaal al het stempel ‘viezerik’ gegeven. Maar toen kwam ik de vrouw een keer tegen in het park, waar ik mijn hond uitliet. Zij paste op de hond van haar zus en we raakten in gesprek. Ik besloot het erop te wagen en vroeg na een tijdje of ze in de buurt werkte. ‘Nee, ik werk thuis. Ik coach mensen uit het bedrijfsleven, die vastzitten in hun patronen en meer succes willen behalen.’ Ze zei het zo relaxed, dat ik er geen seconde aan twijfelde. ‘Alleen mannen?’ flapte ik eruit. Ze lachte. ‘Nou bijna wel ja, zeker tachtig procent.’ Vanaf dat moment zag ik inderdaad dat er óók weleens vrouwen bij haar aanbelden. Ik had het in mijn sensatiezucht gewoon niet willen zien, blijkbaar.”

Diep in het glaasje

Nina (40): “Ins onze wijk hebben we ieder jaar een buurtbarbecue. Hartstikke gezellig: iedereen maakt iets lekkers en het eindigt vaak laat en, toegegeven, ietwat beschonken. Ik hou van dit soort feestjes en was ook dit jaar al vroeg van de partij. De muziek schalde door de straat, buren stonden gezellig met elkaar te kletsen en de ene na de andere fles wijn ging open. Ik had nog niet veel gegeten en voelde me al wat licht worden in mijn hoofd. Mijn vriend stootte me aan: ‘Neem je zo ook even een watertje tussendoor, Nien?’ Ik vond dat hij niet zo moest zeuren. Het was toch gezellig? Ik praatte met iedereen, buren die ik normaal alleen in het voorbijgaan even snel gedag zeg. We waren een uur of twee bezig, toen er een buurman aan kwam lopen. Hij kwam bij onze tafel staan, ik had het hoogste woord. Ik richtte me tot de nieuweling. ‘Hoi, Nina. En jij bent…?’ Ik stak mijn hand uit en hoorde om me heen al gegniffel. ‘Hoi Nina. Ik ben Willem.’ Ik klapte enthousiast in mijn handen, alsof dat het tofste was wat ik ooit had gehoord. ‘Willem? Dat kan ik onthouden, zo heet mijn zoon ook!’ Willem begon te lachen: ‘Dat was precies wat je vorig jaar tegen me zei!’ Ik schaamde me dood en heb daarna toch maar een paar glazen water gedronken…”

Drugsdeal

Emma (33): “Mijn vriend kwam een tijdje geleden laat thuis van zijn werk en checkte voor de deur in zijn auto nog even zijn telefoon. Plotseling werd de deur aan de passagierskant geopend en kwam er iemand naast hem zitten. Mijn vriend herkende hem als de vage buurjongen van een paar huizen verderop, van wie we allemaal het vermoeden hebben dat hij een behoorlijk drank- en drugsprobleem heeft. Zonder mijn vriend aan te kijken, drukte hij hem een briefje van vijftig euro in zijn handen. ‘Hé Gino, eentje alsjeblieft’, zei hij. ‘Wat bedoel je?’ vroeg mijn vriend. Pas toen keek hij op. ‘O, jij bent Gino niet. Sorry man!’ Snel glipte hij de auto weer uit, om niet veel later in een andere zwarte auto een paar meter verderop te kruipen. Hij wilde drugs kopen en had zich in de auto vergist. Wat moet hij zich gegeneerd hebben gevoeld. Tot op de dag van vandaag ontwijkt hij ons in elk geval als we hem zien.”

Foto: iStock

Reageer op dit artikel