6 lezeressen over hun (on)succesvolle open relatie: ‘Omdat hij zo aandrong’

Het kan de redding zijn van je seksleven, maar ook het einde van je relatie betekenen. Deze zes vrouwen weten wat het is om een open relatie te hebben (gehad).

‘Ik vind het nu zelfs opwindend als ik Tim zie genieten met een ander’

Carolyn (37): “De eerste keer dat Tim een date had, had ik de hele avond buikpijn. Ja, ik stond achter ons probeersel van een open relatie. Maar nu hij bij die ander was, bleek ik het veel moeilijker te vinden dan gedacht. Tim en ik waren achttien jaar getrouwd en nog steeds gek op elkaar. Maar in bed gebeurde er haast niets meer. Omdat we ons veel te jong voelden voor een uitgeblust seksleven, dachten we: dit moet anders. Toen Tim die nacht na zijn date thuiskwam, hoorde ik hem tot in detail uit. Om er in de dagen erna helemaal beroerd van te zijn. Tim vond dat ik me niet zo druk moest maken. Maar toen ík genoot van een gepassioneerde nacht met een ander had hij exact hetzelfde. In de tijd erna hebben we van alles geprobeerd, van geen details meer vertellen tot daten zonder de ander daarvan op de hoogte te stellen, maar voor ons werkte dit allemaal niet. Na een zoveelste explosie van jaloezie hebben we ons experiment stopgezet. En toen vonden we een manier die beter bij ons past. We gaan nu af en toe naar een parenclub. We ontmoeten samen andere leuke stellen en wisselen dan van partner in dezelfde ruimte. Grappig genoeg vind ik het nu zelfs opwindend als ik Tim zie genieten met een andere vrouw. Zolang ik er maar bij ben en we samen naar huis gaan. En daar doen wij het dan nog eens dunnetjes, of juist heel dik, over. We zijn hier helemaal happy mee, dit is voor ons dé manier van een open relatie hebben.”

‘Doordat we elkaar seksuele vrijheid gaven, ontstond er nieuwe intimiteit’

Lonneke (57): “Als Jos en ik geen kinderen hadden gehad, waren we hoogstwaarschijnlijk uit elkaar gegaan. Vijftien jaar geleden voelde het behoorlijk op tussen ons. Maar onze dochters waren nog jong en we wilden hen een warm en veilig thuis geven. Het was Jos die over een open relatie begon. Indertijd was het een noodoplossing, maar het is prachtig wat het teweeg heeft gebracht. Door al onze gesprekken erover kwam het maatjesgevoel tussen ons weer terug. We voelden ons partners in crime op een geheime missie, en dat was erg leuk. En hoe meer andere mannen ik ontmoette – soms voor vluchtige seks, andere keren hield het contact wat langer aan – hoe meer ik Jos weer waardeerde. Keer op keer kreeg ik bevestigd: de beste vent, die zit gewoon bij mij thuis. Ja, het is bizar, maar juist doordat we elkaar seksuele vrijheid gaven, ontstond er nieuwe intimiteit tussen ons. Zelfs in bed. En er is niemand die me zo lekker op mijn rug kriebelt als hij. Inmiddels zijn onze meiden het huis uit, maar Jos en ik zijn nog altijd samen. Al gaat hij dan om het weekend naar zijn vriendin en heb ook ik een geliefde naast mijn huwelijk. Ik ben er trots op hoe wij dit hebben aangepakt. Het sleutelwoord is praten, praten, praten. En echt eerlijk zijn. Geloof me: dan kan er veel meer dan je denkt!”

Lees ook: Nadieh: ‘Een open relatie leek leuk, tot hij verliefd werd op een ander’

‘Als je je eigen relatie niet onderhoudt, gaat het mis’

Mariëlle (54):“Ons seksleven zat al een tijdje in het slop. Sinds ik in de overgang was, had ik niet veel zin meer. Ik zag dat Ruben daaronder leed. Hij vond het moeilijk dat ik hem zo vaak afwees. Het was míjn idee om hem vrijheid te geven. Sterker nog: ik ben zelf het gesprek aangegaan met een single-vriendin, Ria, die geregeld onenightstands had. Wilde zij Ruben niet als minnaar? Dat ik haar kende, vond ik niet bedreigend. Nee, beter dicht bij huis dan ver weg en onbekend, toch? Zo had ik er tenminste oog op. In het begin leek het uitstekend uit te pakken. Ruben bloeide zienderogen op. Ik was niet jaloers en voelde me zelfs opgelucht dat ik van het fysieke contact af was. Achteraf weet ik dat hier al misging. Hoe blij Ruben ook was met zijn vrijheid, het raakte hem dat ik er zo makkelijk over deed. Ik vond het ook normaal dat Ria geregeld bij ons thuiskwam. Als zij elkaar dan stiekem zoenden – onze kinderen wisten van niets – lachte ik zelfs hartelijk naar ze. Ik dacht dat ik er goed aan deed, maar voor Ruben voelde het als onverschilligheid. En dat was het misschien ook. Ik voelde me comfortabel in ons vertrouwde huwelijk, maar echte aandacht had ik niet meer voor mijn man. Nu heb ik daar spijt van. Een jaar na hun eerste seksafspraakje kondigde Ruben aan dat hij verder wilde met Ria. Eerst was ik woedend, maar later begreep ik het helaas wel. Als je een open relatie aangaat maar je eigen relatie niet onderhoudt, dan gaat het natuurlijk mis. Tegenwoordig wonen Ruben en Ria twee straten verderop. En ik heb spijt als haren op mijn hoofd.”

‘Ik spreek hooguit eens per twee maanden af. Het moet een extraatje blijven’

Amanda (29): “Marco en ik zitten regelmatig samen op de bank te Tinderen. Dan laten we elkaar leuke matches zien en lachen om gekke profielen. Voor ons is zo’n avond haast net zo intiem als samen uit eten gaan. Monogame relaties, wij geloven er gewoon niet in. Marco is het voor mij, daarom heb ik hem ook mijn jawoord gegeven. Maar ik wil mezelf niet beperken door de rest van mijn leven alleen nog maar seks met hem te hebben. Gelukkig staat Marco er net zo in. In het begin van onze relatie had hij nog wel eens seks met een ex. Nee, dat maakte mij niet uit. Omdat ik wist dat ik nummer één ben. Dat is en blijft essentieel voor ons. Ik zoek dan ook geen echte relaties naast mijn huwelijk met Marco. Dat zou ook simpelweg te veel tijd kosten. Het gaat dus puur om seksdates, meestal eenmalig, waarbij we één avondje losgaan. Dan laad ik me helemaal op. Want hoe fijn het in bed nog is met Marco, met een ander is het óók spannend. Een heel nieuw lijf, nieuwe geuren, nieuwe vaardigheden: heerlijk. Toch spreek ik nooit vaker af dan eens per twee maanden. Het moet wel een extraatje blijven.”

‘Ik ging alleen mee naar dat swingersfeestje omdat Karel zo aandrong’

Ilse (36): “Achteraf besef ik dat ik vanaf het begin af aan over mijn grenzen ben gegaan. Ik ging alleen mee naar dat swingersfeestje omdat Karel er zo op aandrong. Hoewel ons eerste feestje met twee andere stellen best spannend was, schrok het me ook af. Ik vond de anderen erg vrij en er werden ook drugs gebruikt. ‘Dat hoeven wij toch niet te doen,’ zei Karel. En: ‘We kunnen ons hele leven nog als saaie bejaarden thuis zitten.’ Doordat hij zulke dingen bleef herhalen, voelde ik me een burgertutje en durfde ik geen nee te zeggen. Ondertussen begon het me steeds meer tegen te staan. En toen ontmoette ik Thomas. Hij was anders dan de andere mannen op het feestje. We kletsten urenlang. Ook hij ging vooral mee omdat zijn vrouw dit spannend vond, bekende hij. En toen we stiekem nummers uitwisselden, sprong de vonk over. Karel was woedend toen ik het vertelde. ‘Je hebt je niet aan onze afspraken gehouden,’ brieste hij. Ik dacht alleen maar: welke afspraken? We hadden nooit goed overlegd. Nooit de valkuilen besproken. Ja, natuurlijk is het stom dat ik me liet overhalen om iets te doen waar ik niet achterstond. Maar het was ook dom van Karel om niet te beseffen dat hij met dit experiment een risico namen. Nu lig ik in scheiding, net als Thomas, want wij willen samen verder. In een monogame relatie. Want ik wil Thomas absoluut niet delen.”

‘Inmiddels ben ik niet bang meer dat hij mij in de steek laat’

Lisa (44): “Wat heb ik een tranen vergoten tot we zover waren als nu. Toch ben ik blij dat wij de weg van polyamorie zijn ingeslagen. Twee jaar geleden werd mijn man Rob verliefd op een collega. Dat vertelde hij me eerlijk. Ik hoopte dat het over zou waaien en stak mijn kop in het zand. Hij zou toch niet zo dom zijn om ons gezin op het spel te zetten? Tot de dag dat hij bekende dat hij gezoend had. En heel graag verder wilde gaan. Maar wel met mijn toestemming. In eerste instantie zorgde het voor gigantische ruzies. Hoe kon hij zoiets van me vragen? Ik voelde me enorm bedreigd. Maar veel gesprekken verder besefte ik dat ik niet van hem kon eisen dat hij zijn gevoelens weggedrukte. Wie weet zou hij dan altijd blijven verlangen naar die andere vrouw. Dat leek me eigenlijk nog erger. De eerste keer dat zij twee afspraken, heb ik in mijn eentje een hele fles wijn soldaat gemaakt. Maar wat straalde Rob de volgende dag. En wat gedroeg hij zich liefdevol en dankbaar naar mij toe. De tijd erna was niet altijd makkelijk. Soms was ik stikjaloers en maakte ik scènes. Maar keer op keer was Rob er voor me. Hij maakte me duidelijk dat hij alleen maar méér van mij hield omdat ik hem dit gunde. Inmiddels ben ik niet bang meer dat hij mij en de kinderen in de steek zal laten. Dat ook zíj gelukkig getrouwd is, scheelt. En dat ik haar nu ken, ook. Ze heeft een leuke echtgenoot, soms eten we met z’n vieren. Ik weet dat mijn man en zijn vriendin hoopten dat ook tussen ons de vonk zou overslaan, maar dat zit er niet in. Wel heb ook ik onlangs iemand anders ontmoet die iets bij me losmaakt. Vroeger zou ik dat gevoel meteen blokkeren, Nu wil ik, in overleg met Rob, onderzoeken wat dit is. Wie weet wat voor welke verrijking dit weer zal zijn…”

Over open relaties

Naar schatting heeft 4 à 5 procent van de Nederlanders een open relatie, waarin je met iemand anders kan zoenen, daten of seks hebben. Sommige mensen hebben zelfs volwaardige liefdesrelaties naast elkaar (polyamorie). Voorwaarde is altijd instemming van beide partners: anders is het niets anders dan vreemdgaan. Een open relatie kan een verdieping en verrijking zijn, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er als partners allebei achter staan. En open en eerlijk kunnen praten, over je wensen, verlangens, angsten en onzekerheden. Ook moet je je kwetsbaar durven op te stellen, voor je gevoel uit kunnen komen en er moet een grote vertrouwensbasis zijn. Ook belangrijk: duidelijke afspraken waar beide partners zich aan houden. Liegen is killing voor een open relatie.

Vriendin’s favoriet

Op zoek naar de allerlekkerste wand massager? Deze krachtige vibrator maakt jouw stoutste dromen waar met intense vibraties voor een explosieve sensatie. Met 20 vibratiepatronen en 8 snelheden kom jij helemaal los. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Nina heeft een open relatie: ‘Vriendinnen smullen van mijn verhalen’

Tekst: Lydia van der Weide
Foto: Getty Images

Bron: Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.