vrouw

Nadieh: ‘Een open relatie leek leuk, tot hij verliefd werd op een ander’

Nadieh (43) en haar man besloten voor een open relatie te gaan. Het bracht niet wat ze ervan gehoopt had. “Alexander werd verliefd op een andere vrouw. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan.”

Nadieh: “Alexander en ik kennen elkaar al heel lang. We trouwden toen ik 26 was en niet veel later werd onze eerste dochter geboren. Nog voor mijn dertigste hadden we alles: een fijn koophuis, twee honden en drie kinderen. We leefden voor ons gezin; alles draaide om de kinderen. Om ons leven te bekostigen, werkten we hard. Alexander meer dan fulltime voor zijn eigen onderneming en ik vier dagen als officemanager. We kwamen amper nog aan elkaar toe. Ik lag vrijwel direct nadat ik de kinderen naar bed had gebracht languit op de bank en Alex zat regelmatig tot laat achter zijn laptop.
Steeds vaker bekroop me een gevoel van ontevredenheid. Was dit het nou? Waren we niet gewoon veel te jong het serieuze leven ingerold? Om ons heen begonnen onze vrienden net aan kinderen. Of ze reisden nog de hele wereld over. Ik wilde dat avontuur ook, maar als ik eerlijk was: vooral in bed. We hadden nog wel seks, maar die was allang niet meer zo passievol als in het begin. Het duurde hooguit tien minuten en ging vooral heel routineus. We verrasten elkaar niet meer. Ik vond het wel lekker, maar verre van spannend.

Dat biechtte ik Alexander op een avond op, tijdens een goed gesprek dat ik alleen durfde te beginnen na een derde glas wijn. Alexander schrok toen ik zei dat ik er niet veel meer aan vond. Hij had zelf niet het idee dat er iets aan ons seksleven ontbrak, de frequentie mocht van hem hooguit wat omhoog. ‘Hoe kunnen we dit veranderen?’ vroeg hij zich hardop af, oprecht zoekend naar een oplossing.”

Nieuwe impuls

“Ik vond het lastig iets concreets te noemen waarmee we ons seksleven een nieuwe impuls konden geven. Ik hield zielsveel van Alexander en ik wilde echt oud met hem worden, maar ik kende hem in bed door en door. Té door en door in mijn ogen. Ik kon aan zijn ademhaling horen hoelang het nog zou duren voordat hij klaarkwam. Ik wist precies wanneer hij wat tegen mij zou zeggen en hoe zijn aanrakingen voelden.

‘Zou je dan een open relatie willen?’ stelde hij toen ineens, out of the blue, voor. Mijn adem stokte. Dit voorstel ging wel even iets verder dan samen porno kijken of spannende lingerie kopen. Meteen dacht ik aan een van mijn eeuwig single vriendinnen die er online op los flirtte en regelmatig de spannendste avonturen in bed beleefde. Haar verhalen interesseerden mij altijd bovenmatig. En ja, ik was er wel eens jaloers op. Ik vroeg Alexander eerst hoe hij erover dacht, wilde niet te happig overkomen. Hij zei dat het hem wel spannend leek. En dat als we elkaar die vrijheid gaven, het ons seksleven vast een behoorlijke impuls zou kunnen geven. Je kunt het er dan met z’n tweeën over hebben. Het werkt alleen niet als je elkaar niet vertrouwt. Of als een van ons jaloers zou worden. Het idee kreeg ineens vorm. Ik stelde me voor hoe ik thuis zou komen, na een spannende seksdate met iemand die ik op Tinder had ontmoet. Ik zou Alexander erover vertellen en me dan nogmaals laten verleiden, maar dan door hem. Ook omgekeerd vond ik het – tot mijn verbazing – een opwindend idee dat mijn man het met een andere vrouw zou doen.”

Steeds enthousiaster

“Ons plan was zeker niet diezelfde avond beklonken. Die avond was de start van een vrij lange gespreksreeks, waarin we elkaars grenzen verkenden. We hebben getwijfeld, absoluut. En we hebben ook een paar keer gezegd dat we het maar moesten vergeten. Maar we raakten er onder de streep steeds enthousiaster over. We waren ervan overtuigd dat onze relatie het aan zou kunnen, sterker nog; dat onze relatie er beter van zou worden – als we maar eerlijk zouden blijven.

Uiteindelijk spraken we af ‘met mate’ een open relatie aan te gaan. Dat klinkt misschien gek, maar we bedoelden ermee dat we niet superactief naar seksdates op zoek zouden gaan. Een tot twee keer per jaar was voldoende, leek ons. We zouden het ook hooguit één keer met iemand doen en daarna alle contactgegevens wissen. Het was niet de bedoeling dat een van ons er een soort seksbuddy bij zou krijgen. Het zou ook voor altijd tussen ons blijven. Ik zag het niet zitten aan mijn vriendinnen uit te leggen wat ik met Alexander had afgesproken. En daarbij wilden we absoluut niet dat de kinderen er ooit achter zouden komen. Het was ons geheim.

Om het zo discreet mogelijk te houden, schreven we ons in bij een website voor vreemdgaan. We hielden elkaar op de hoogte van de contacten die we er opdeden en de eerste maanden bleef het bij wat over en weer chatten, voor ons allebei. Als we weer een spannend gesprek hadden gehad, deelden we dat met elkaar. Ik vond het opwindend, dat Alexander zijn fantasieën met een andere vrouw deelde. Waar we normaal gesproken samen op de bank hingen en een serie bingewatchten, bespraken we nu onder het genot van een wijntje wie we allemaal online tegenkwamen. Dat werkte aanvankelijk heel positief voor ons seksleven. We spraken nog niet met iemand af, maar vonden elkaar in bed weer zoals in het begin van onze relatie.”

Woest aantrekkelijk

“Na een paar maanden was Alexander de eerste die de stap tot afspreken zette. Ik moest wel even slikken toen ik dat hoorde, maar wie A zegt, moet ook B zeggen, vond ik. Die avond zat ik verre van relaxed op de bank, ik vroeg me af waar we aan waren begonnen. Maar toen Alexander tegen middernacht thuiskwam, wist ik het weer. Hij had een bepaalde ‘glow’ over zich. Ik vond hem woest aantrekkelijk, vooral omdat hij heel duidelijk liet merken dat het leuk was, maar lang niet zo leuk als met mij. Die avond hadden we misschien wel de beste seks ooit. We teerden er nog maanden op.

Mijn eerste date met een andere man verliep wat onwennig. Ik kon Alexander maar moeilijk uit mijn hoofd zetten en hoewel we dit samen hadden afgesproken, voelde het toch alsof ik hem bedroog. De seks was fijn, maar toch reed ik met een kater naar huis. Zo voelde seks dus als er geen liefde bij kwam kijken. Het viel me tegen. Dan toch liever iets minder spannende seks met de man van wie ik zielsveel hield. Thuis maakte ik het met Alexander dubbel en dwars goed.

Na die ‘eerste keren’ spraken we af en toe af met anderen. Het was mij al snel duidelijk dat Alexander er meer lol aan beleefde dan ik. Dat durfde ik alleen niet te zeggen; ik was immers degene die ons ingedutte seksleven had aangekaart. Mijn ene date was leuker dan de andere. Het gaf me wel een bepaalde kick, maar ik miste de liefde te veel.

We hadden zo’n twee jaar een open relatie, toen er iets in Alexanders houding veranderde. Hij werd stiller, deelde minder over ‘ons geheim’ en hij deed voorkomen alsof hij er niet meer zo mee bezig was. Het was vooral heel erg druk op de zaak en hij moest regelmatig avonden doorwerken. Alle klassieke signalen waren er. Toch herkende ik ze niet.”

Leger dan ooit

“Ik heb mijn kop maandenlang in het zand gestoken. Onbewust voelde ik dat er iets mis was, maar daar deed ik niets mee. Ik heb in die tijd nog een keer een date met een andere man gehad, waar ik huilend vandaan kwam. Het voelde leger dan ooit, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen.

Niet veel later wilde Alexander met mij praten. ‘Ik ben verliefd geworden, het spijt me’, zei hij in tranen. Ik heb hem alleen maar onthutst aangestaard. Ik wilde hem wel duizend vragen stellen. Op wie dan? Hoelang al? Wat heeft zij wat ik niet heb? Maar ik kreeg er geen woord meer uit. Pas na een uur kwam ik een beetje uit mijn shock-toestand. En toen kwamen de tranen. Het was niet Alexanders bedoeling geweest verliefd te worden, het was hem overvallen. Hij kende haar inmiddels vijf maanden en zij had haar man in de tussentijd voor Alexander verlaten. Hij voelde zich heel schuldig. Ik had zo’n spijt. Ons seksleven was dan wel niet meer zo spannend geweest; het was er nog wel. En nu was er niets meer!

Ik heb Alexander gesmeekt mij nog een kans te geven, maar ik zag aan de blik in zijn ogen dat het zinloos was. Hij had zich blijkbaar al wekenlang op ons gesprek voorbereid. Het was geen gesprek om elkaar weer te vinden. Het was een afscheid. Ik was volledig in paniek, ook over praktische zaken. Want hoe moesten we dit de kinderen vertellen? En onze familie? Ik stelde Alexander daarin een eis: hij zou zeggen dat hij verliefd was geworden op een andere vrouw, over onze open relatie zou hij met geen woord reppen. Dat beloofde hij, ook voor de kinderen. Nog diezelfde avond pakte hij zijn koffer, op mijn aandringen. Ik wilde geen nacht langer naast hem in bed liggen. Er brak een loodzware periode aan. Ik zwolg in zelfmedelijden. Ik kon financieel gezien niet in ons huis blijven wonen; Alexander regelde een fijn huurappartement voor me. Hij vond het afschuwelijk wat er gebeurd was, dat merkte ik aan alles. Maar dit was niet alleen zijn schuld, wij hadden samen een risico genomen.”

Gezellig op de koffie

“De kinderen hebben het heel moeilijk gehad met de verliefdheid van hun vader. Ze waren boos op hem en kozen partij voor mij. Alexander heeft gelukkig voor een latrelatie gekozen, zodat de kinderen langzaam kunnen wennen aan zijn nieuwe vriendin. Ik heb haar ontmoet inmiddels, omwille van de kinderen. Ik zie mezelf voorlopig niet gezellig bij Alexander en haar op de koffie komen, maar ik wil er wel samen zijn op belangrijke momenten van de kinderen.

Ik ben nog niet toe aan een nieuwe relatie, daarvoor is deze wond nog te vers. Ik heb ook nog niet gedate, ik moet er niet aan denken. Ik had echt gedacht dat Alexander en ik samen oud zouden worden en vind het heel verdrietig dat wij onze kinderen niet de geborgenheid van een compleet gezin kunnen geven. In mijn directe omgeving heeft niemand een goed woord over voor Alexanders keuze mij te verlaten. Ze moesten eens weten dat onze open relatie het begin van het einde heeft ingeluid.

Ik kan me zelf nog steeds wel voor mijn kop slaan dat het zo gelopen is. Tegelijkertijd troost ik mezelf met de gedachte dat dit niet was gebeurd als het tussen mij en Alexander nog 100% goed zat. Blijkbaar zat zijn liefde voor mij minder diep dan ik dacht.”

Lees ook: Nina heeft een open relatie: ‘Vriendinnen smullen van mijn verhalen’

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.