Persoonlijke verhalen

Leila werd vroeger gepest: ‘Nu ben ik trots op mijn lengte en kleur’

Als kind werd Leila gepest om haar lengte en huidskleur. Pas op haar negentiende ging ze haar uiterlijk geleidelijk accepteren. “Ik ging meer rechtop lopen, benadrukte mijn lange benen, was trots op mijn kleur.”

Leila (43) is getrouwd, moeder van drie kinderen en onderneemster.

Gepest om lengte en huidskleur

Leila: “Ik ben 1.84 meter lang en daar ben ik tegenwoordig ontzettend trots op. Helemaal sinds ik als verjaardagscadeau Michelle Obama in de Ziggo Dome heb ontmoet. Zij is 1.82 meter en ik kon haar recht in haar mooie bruine ogen kijken. Ik heb haar gesproken, geknuffeld en ben met haar op de foto gegaan. Het heeft me nog sterker gemaakt. Wat een inspirerende, mooie en krachtige vrouw! En dan te bedenken dat ik vroeger zo gepest ben om mijn lengte en huidskleur.”

Lees ook: Duncan Laurence werd als kind gepest

Krom lopen

“Als elfjarig meisje was ik al 1.76 meter, in groep acht was ik de langste van de school. Ik werd vaak uitgescholden. Later werd het nummer van Shaka Zulu geneuried als ik door de gang liep. Ik negeerde die domme pesters. Maar het deed wel pijn. Thuis noemden mijn broertjes mij giraffe of struisvogel, omdat ik overal bovenuit stak. Dat vond ik echt niet leuk. Ik ging krom lopen om kleiner te lijken, maar dat hielp niet. Omdat ik ook grote voeten had, droeg ik altijd degelijke vrouwenschoenen of mannensneakers. Dit alles maakte mij heel onzeker.”

Lees ook: de dochter van Carol werd gepest en zag geen uitweg meer

Het keerpunt

“Totdat op een dag, ik was achttien of negentien jaar, een onbekende vrouw in een warenhuis tegen mij zei: ‘Wow, wat heb jij mooie lange benen.’ Heel bijzonder, zij kende mij niet en gaf me zo’n mooi compliment. Het was voor mij een keerpunt. Geleidelijk aan ging ik mijn uiterlijk, dat ik eerst zag als een last, omhelzen en accepteren. Mezelf nemen zoals ik ben. Ik ging meer rechtop lopen, benadrukte mijn lange benen, was trots op mijn kleur. Mijn wijde hiphopoutfits verruilde ik voor vrouwelijke kleding en ik ging shoppen in Londen en Antwerpen, waar ze wél leuke schoenen hadden in mijn maat 43. Mensen vonden mij op een topmodel lijken. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost.

Ik val nog steeds op door mijn lengte, maar nu in positieve zin. Ik trek ook gerust hoge hakken aan, ik houd me niet meer in. Aan het pesten heb ik gelukkig geen trauma overgehouden. Het heeft me geleerd om van obstakels springplanken te maken en mijn eigen pad te volgen.”

Foto: Robert Elsing

Reageer op dit artikel