Placeholder

Knof over klapzoenen en nieuwjaarswensen

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Deze week vertelt hij over een herkenbaar moment: de nieuwjaarswensen van collega’s: hoe kom je daar onderuit (als je dat wilt)?

Vriendin.nl columnist Knof is drievoudig vader en debuterend schrijver. In zijn column vertelt hij hoe hij dat combineert. Deze week vertelt hij over een herkenbaar moment: de nieuwjaarswensen van collega’s: hoe kom je daar onderuit (als je dat wilt)?

Klapzoenen

Als jochie heb ik te lijden gehad van de gerimpelde lippen van een kusgrage tante. Elk familiebezoek liet ze haar natte sporen na. Wanneer ze mijn schouders greep om te voorkomen dat ik ontsnapte, kneep ik preventief mijn ogen stevig dicht en perste ik mijn lippen op elkaar. Daar kwamen ze hoor, de zoenen, drie in getal, elk afgesloten met een luide plop; een op de linkerwang, een op de rechter en de laatste vol op mijn mond. Erna boende ik mijn gezicht tot de mouw van mijn trui doorweekt was van haar speeksel.

Tegenwoordig ben ik nogal kieskeurig als het om zoenen gaat en dat is lastig in deze tijd van het jaar. Oud en nieuw zelf is goed te doen –dat vier ik met zorgvuldig geselecteerde, zoenwaardige mensen –maar de eerste werkdag van een nieuw jaar is een hel. Het is ontwijken of gegeten worden. Mensen die je anders nauwelijks gedag zegt, bestormen je met opengesperde lippen en een begerige blik in de ogen. Beppie van de receptie, bijvoorbeeld. Natuurlijk is het een kwestie van smaak en misschien heeft Bep wel een zinderend seksleven met een manshoge Chippendale die haar urenlang vurig kust, maar persoonlijk voel ik me onprettig bij het idee haar te moeten zoenen. Het zal die purperrode lipgloss wel zijn, of het zwarte dons op haar bovenlip.

Drie tips om de komende tijd veilig door te komen.

1. De zakelijke aanpak.

Zet je strengste bril op en kleed je alsof je gaat solliciteren. Loop in hoog tempo door de gangen, liefst met een stapel papieren in de armen. Vermijd oogcontact. Negeer uitgestoken handen en armen. Neem zo snel mogelijk plaats achter je bureau. Blijf daar zitten. Niet opstaan. (Niet lunchen.) (Niet plassen.)

2. De shock and awe tactiek.

Kweek een koortslip. Zo’n dikke, liefst met een korstje. Heb je pech en ben je niet gevoelig voor het herpesvirus, dan kan je ook kiezen voor een overrijpe puist boven je lippen. Prop je vol met chocolade (tip voor de volgende keer: vanaf zes december doen supermarkten de chocoladeletters per kilo de deur uit) en hoop op zo’n smeuige witkop.

3. Neem vrij.

Veruit de veiligste optie. Na Driekoningen mag er officieel niet meer genieuwjaarszoend worden. Wie genoeg vakantiedagen heeft, vermijdt kantoor tot die tijd. Voor alle anderen: sterkte en wees blij dat we alleen nieuwjaar vieren en geen nieuwmaand, nieuwweek of nieuwdag.

Meer lezen van Knof?

Knofs succesvolle debuut: Saladedagen

 

SALADEDAGEN is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen.
Wil je meer lezen van Knof? Bestel dit boek nu op ako.nl (zonder verzendkosten!)