Persoonlijke verhalen

Kim-Lian en haar zus Dionne runnen samen bedrijfje

In hun jeugd vochten Kim-Lian van der Meij (37) en haar zus Dionne elkaar de tent uit. Maar tegenwoordig zijn ze heel close en runnen ze zelfs samen een bedrijfje. ‘We waren geen lieverdjes vroeger, maar het is goedgekomen!’

Stelletje Pottenbakkers! heet het nieuwe programma van Kim-Lian van der Meij (37), waarin bekende Nederlanders aan het pottenbakken slaan en met elkaar de strijd aangaan. Het idee werd door de presentatrice mede zelf bedacht. Sinds twee jaar is zij namelijk samen met zusje Dionne (34) helemaal verknocht aan pottenbakken. Ze hebben inmiddels zelfs hun eigen bedrijfje, Ziss Keramiek.

Kim-Lian: “Pottenbakken is leuk én veelzijdig: van klei kun je alles maken. Borden, mokken, vazen, een wapenschild, sieraden… Maar het is wel moeilijk. Wij hebben er maanden over gedaan om het draaien in de vingers te krijgen, dat gaat de BN-ers hopelijk binnen zeven weken lukken. Ik hou mijn hart vast, haha. Want zelfs bij ons gebeurt het ook nog weleens dat iets in de oven in duizend stukjes uit elkaar spat…”

Hoe komen jullie aan die liefde voor pottenbakken?

Dionne: “In 2015 kregen we een moeder-en-dochters-dag cadeau: als verrassing gingen we met onze moeder en ons andere zusje Kelly pottenbakken. We kregen allemaal een schort om, gingen aan de slag en aan het eind van de dag vonden vooral Kim en ik het zó leuk, dat we binnen een week van alles hebben aangeschaft om thuis verder te kunnen.”

Kim-Lian: “We zaten met onze vingers in die klei, keken elkaar aan en dachten: wat is dit leuk! Dat gaan we als zusjes lekker in onze vrije tijd doen. Maar als wij iets leuk vinden, gaan we er ook voor. Dus kochten we een draaitafel, een tweedehands oven en ander materiaal, hebben nog een spoedcursus genomen bij de plaatselijke keramist, gingen van alles lezen en filmpjes bekijken. Toen waren we zó gemotiveerd, dat we elk vrij uurtje samen zaten te draaien.”

Hoe kwam vervolgens jullie keramiekbedrijfje van de grond?

Kim-Lian: “Op een gegeven moment werden we goed, toen konden we bijvoorbeeld vazen maken met echte vormen en smalle halzen.”

Dionne: “We kregen opeens complimenten van mensen die zeiden: ‘Wat mooi, dat zou ik ook wel in mijn huis willen.’  Inmiddels hadden we al veel gemaakt. Stápels asbakken, want daar begonnen we mee.”

Kim-Lian: “We hadden wel tachtig items en overal stond iets: mijn hele kast stond vol, die bij Dionne ook, de keukentafel was bezet en overal lag klei; mijn vriend Daniël werd er gek van. We moesten het kwijt, dus begonnen we met dingen verkopen. Eerst op een plaatselijke kerstmarkt. We ontdekten dat mensen het mooi vonden wat we maakten, en zelfs bereid waren er geld voor te betalen. Toen ging een lampje branden: hé, we hoeven niet alleen te investeren in onze hobby, maar we kunnen er nog iets mee verdienen ook!”

Samenwerken met je zus, gaat dat altijd goed?

Dionne: “Meestal wel hoor. Al hebben we wel allebei een andere smaak.”

Kim-Lian: “In het begin hadden we maar één draaitafel, bij mij thuis. Dan stonden we op elkaar te wachten: ‘Nou, ben je klaar? Mag ik nu?’ Nu heeft Dionne bij haar thuis ook zo’n tafel. Soms zitten we afzonderlijk van elkaar te werken, soms gezellig samen. Over creativiteit en zakelijk inzicht hebben we af en toe weleens meningsverschilletjes…”

Lees het hele interview in Vriendin 9.

Trots op m’n zus!

Dít bewondert Kim-Lian in zus Dionne:  “Dionne kan heel lekker koken. Ik kan niet koken, kijk met bewondering hoe ze alles bedenkt en maakt. Ik vind ook dat ze haar huis ontzettend leuk heeft ingericht, heel creatief, ik voel me er altijd erg op mijn gemak. Daarnaast heeft ze een enorm gevoel voor humor, ze kan de boel lekker relativeren. Dat werkt goed bij mij als ik weer eens gestrest ben.”

Dít bewondert Dionne in zus Kim-Lian: “De televisiewereld is niet helemaal de mijne, maar Kim past daar gewoon. We waren laatst samen bij Koffietijd en dan zit ik echt te kijken hoe goed ze alles kan vertellen, hoe ze weet in welke camera je moet kijken en hoe ze ieders naam kent. Maar waar ik misschien wel het meest trots op ben, is dat Kim altijd gewoon Kim is. Ze blijft altijd zichzelf.”

Waarom ben jij trots op je zus? Reageer hieronder.

Reageer op dit artikel