Karima is doof geboren: ‘Waar een wil is, is altijd een weg’

Karima is doof geboren, maar liet zich niet tegenhouden door haar beperking. “Ik accepteer niet dat ik daardoor niet kan participeren in de maatschappij.”

Karima is doof geboren, maar liet zich niet tegenhouden door haar beperking. “Ik accepteer niet dat ik daardoor niet kan participeren in de maatschappij.”

Naam: Karima (28)
Relatie: samenwonend met Soufian (28, kok)
Beroep: schoonheidsspecialiste/kapper

Niet makkelijk

“Ik ben doof geboren, dat is in onze familie een erfelijke kwestie. Ook mijn oudere zussen – allebei enorme doorzetters – zijn doof. Zij hebben me altijd gezegd dat ik mijn dromen na moet jagen. Als je doof bent, gaan er op werkgebied helaas vaak deuren voor je dicht. Ik hield in sollicitatiebrieven bewust achter dat ik niet kon horen, maar zodra het dan toch naar buiten kwam haakten potentiële werkgevers af. Ik accepteer mijn beperking, maar ik accepteer niet dat ik daardoor niet kan participeren in de maatschappij. Gelukkig laat ik me niet snel uit het veld slaan. Als ik een doel voor ogen heb, ga ik ervoor; een  karaktereigenschap die ik van mijn moeder heb. In 2018 besloot ik ondernemer te worden, wat mij gelukt is met de steun van mijn ouders en de gemeente. Ik ben schoonheidsspecialist en kapper, mijn opleiding heb ik op een reguliere MBO gevolgd. Dat was niet altijd even makkelijk, maar met behulp van een tolk en begripvolle studenten is het gelukt.”

Lees ook: Lezeressen vertellen:Verborgen verlangens

Altijd een weg

“Doordat mijn klanten uiteraard vrijwel allemaal horend zijn, is communiceren niet altijd even makkelijk. Ik overleg met hen via whatsapp of social media. Er wordt heel positief op gereageerd. Ik had onlangs een eveneens dove klant die door analfabetisme niet kon appen. Zelfs toen zijn we eruit gekomen; waar een wil is, is echt altijd een weg, desnoods een omweg. Klanten reageren vooral verbaasd als ze ontdekken dat ik doof ben. Dat verwacht je natuurlijk ook niet van een schoonheidsspecialist/kapper en voor zover ik weet, ben ik daar ook redelijk uniek in. Ik ben momenteel zes maanden zwanger van ons eerste kindje. Met behulp van een speciaal hoorapparaat zal ik zijn of haar stem straks toch gelukkig een beetje kunnen horen. Ik heb in mijn opvoeding meegekregen dat ik tevreden moet zijn met dat wat God mij heeft geschonken. In mijn geval is dat dus ook mijn doofheid. Dit ben ik! Ik ben trots op waar ik in zo’n korte tijd ben gekomen met mijn eigen bedrijf. Ik geloof in mezelf, stel haalbare doelen en laat me niet tegenhouden.”

Lees ook: Anne Marijn werd verliefd op reis: Iedereen verklaarde me voor gek

Tekst: Hester Zitvast. foto’s:Robert Elsing

Lees meer verhalen van powervrouwen in Vriendin 38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen