Persoonlijke verhalen

Jörgen Raymann: “Ik wil jongeren graag inspireren”

Jörgen Raymann is komend jaar de ‘Minister van Vrede’. In die functie wil de programmamaker iedereen, maar vooral jongeren, bewuster maken van hoe we zelf kunnen zorgen voor een vreedzamere wereld. En die taak neemt hij heel serieus.

Hoe bewaar je thuis de vrede?
“Door naar mijn vrouw te luisteren en haar altijd gelijk te geven. Thuis hebben we drie eenvoudige regels. Eén: papa is de baas. Twee: als papa iets zegt, heeft hij gelijk. En drie: als mama iets zegt, vervallen regels één en twee. Dat weten mijn kinderen ook heel goed. In een goed gezin moet er een
baas zijn en dat is degene die het huishouden bestiert, mijn vrouw Sheila. Voor ons werkt dat goed, daarom zijn we ook al vijfentwintig jaar samen, waarvan negentien jaar getrouwd. Zij is de Minister van Financiën in huis. Zonder dollen is dit wel het geheim van ons huwelijk en ik kan er goed mee leven. Ze gunt me de ruimte om mezelf te zijn, waardoor ik mijn programma’s kan maken, en zij runt op uitstekende wijze ons gezin.”

Vrede klinkt als frede, dat Surinaams is voor angst en de naam is van één van je theatervoorstellingen. Ben je zo angstig aangelegd?
“Als kind was ik een bangerik. Mijn voorstelling Frede ging vooral over hoe je angsten veranderen als je volwassen wordt. Als kind was ik bang in het donker, maar durfde ik wel in hoge bomen te klimmen. Terwijl ik nu in het licht geen oog dicht kan doen en al hoogtevrees heb als ik op een keukentrapje sta. Angsten veranderen door de ervaringen in je leven. Mijn huidige angsten hebben vooral te maken met de verharding van de maatschappij. Wat laten we achter voor onze kinderen? Als ik zie hoe we onze oudjes wegstoppen in verzorgingshuizen en maar één keer per week laten douchen, kan ik me echt kwaad maken. Dat zijn de mensen die ons land hebben opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Nou, daar maak ik me zorgen om.”

Lees het hele interview met Jörgen Raymann in Vriendin 34.

Reageer op dit artikel

Instagram