Jennifer: ‘Ik voelde totaal niets voor mijn eigen baby’

De ‘roze wolk’ waar veel kersverse moeders het over hebben? Die herkende Jennifer totaal niet. Zij voelde de eerste periode weinig liefde voor haar kind.

Geen moederliefde

Jennifer (36): “‘Geniet ervan!’ stond op bijna elk kaartje dat we kregen na de geboorte van onze dochter, maar genieten deed ik juist totaal niet. Ik voelde maar weinig, kon niks met die baby iedereen zo snoezig vond. Ik zorgde wel voor haar, hoor. Ik legde haar aan de borst, deed haar in bad, kleedde haar aan. Maar meer uit plichtsbesef dan uit die allesoverheersende moederliefde waar ik zo veel over had gelezen. Daar was bij mij op dat moment geen spoortje van te vinden.”

Lees ook: ‘Mijn postnatale depressie verwoestte ons huwelijk’

Grote zorgen

“Ik durfde niets te zeggen, tegen niemand. Tot ik het op een dag niet kon opbrengen om mijn dochter te troosten. Ik liet haar in haar bedje liggen en zette de radio in de woonkamer keihard aan om haar gekrijs niet te horen. Toen mijn man thuiskwam uit zijn werk zag ik het ongeloof op zijn gezicht. Toen hij me daarna vroeg hoelang ons meisje al huilde en ik antwoordde: ‘Ik denk een paar uur’, veranderde ongeloof in regelrechte horror. Hij werd laaiend, maar bedaarde snel toen hij mijn reactie daarop, of eigenlijk het gebrek daaraan, zag. ‘Jen, ik maak me al weken zorgen om je. Er klopt iets niet. Ik bel je moeder of die hier komt logeren en morgen gaan we naar de dokter. Wij samen, ik blijf bij je.”

Postnatale depressie

“Het was alsof iemand op de aanknop van mijn emoties had gedrukt. Ik begon te huilen en kon niet meer stoppen. De volgende dag zaten we bij de huisarts, die stuurde ons door naar de GGZ. Daar kreeg ik een heel lieve, goede therapeut die gespecialiseerd is in postnatale depressies. Met heel veel praten en heel kleine stapjes kroop ik langzaam uit het dal. Inmiddels is mijn dochter bijna twee en is ze de liefde van mijn leven. Dat genieten is helemaal goed gekomen!”

Lees ook: Monique Smit: ‘Ik zat op het randje van een postnatale depressie’

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    L
    "Wij samen, ik blijf bij je.” Wat heb je een geluk met je man!
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen