Persoonlijke verhalen

Jelka van Houten: ‘Geluk moet je omarmen’

Actrice Jelka van Houten (39) speelt de hoofdrol in de nieuwe filmkomedie Huisvrouwen bestaan niet. Zelf is ze verre van een huisvrouw: ze acteert, zingt en als ze een avondje thuis is, maakt ze sieraden.

In Huisvrouwen bestaan niet heb je een hilarische rol. Zoiets kun je volgens mij alleen maar spelen als je zelf ook heel grappig bent. Hoe belangrijk is humor voor jou?
“Heel belangrijk. Veel van mijn vriendschappen zijn erop gebaseerd. Ik bedoel: ik moet wel met iemand kunnen lachen. Maar humor is voor mij ook een soort overlevingsmechanisme. Ook in de meest verdrietige situaties moet er gelachen worden, anders hou ik het niet vol. Je kunt wel in een hoekje gaan zitten grienen, maar dan wordt het niet echt heel gezellig. Al ben ik niet per definitie tegen huilen of zo, hoor. Maar uiteindelijk is het toch de bedoeling dat we zo veel mogelijk plezier hebben zolang we op deze aarde leven, anders heeft het leven niet zoveel zin.”

Je zei net al dat je sieraden maakt. Draag je die nu ook?
“Ja, ik heb twee zelfgemaakte ringen om, en bijna alle oorbelletjes die ik in heb, heb ik ook zelf gemaakt.”  

Wat voor gevoel geeft het je om sieraden te maken?
“Het is leuk om iets te maken van bijna niets, van een klein stukje goud of zilver. Dat is heel ontspannend, een beetje meditatief zelfs. Ik doe het meestal ’s avonds, als de kinderen in bed liggen. Dan zet ik een plaatje op en ga ik lekker smeden. Dat is echt fijn.”

Hoe vind je het om kinderen te hebben?
“Ik vind het heerlijk, en pittig en confronterend. En alles, eigenlijk. Je leert zo veel over jezelf en wie je bent, en hoe je met dingen omgaat. Ik heb altijd al kinderen gewild, maar ik heb nooit geweten dat het zo’n invloed op je leven heeft. Dat je continu het gevoel hebt: als er maar niets gebeurt met ze. Als ze maar heel blijven. Dat alleen al. Het gaat me ook veel te snel. Kon je maar van elke leeftijd een kindje hebben.”

Lees het hele interview in Vriendin 1

Reageer op dit artikel

Instagram