Ik ben verliefd op een ander! Relatietherapeut Henriëtte geeft tips

Henriëtte Vogelaar (59) is relatietherapeut bij Therapie Hilversum en begeleidt vaak koppels bij wie er sprake is van verliefdheid op een ander.

Henriëtte Vogelaar (59) is relatietherapeut bij Therapie Hilversum en begeleidt vaak koppels bij wie er sprake is van verliefdheid op een ander.

Henriëtte: “Tijdens een verliefdheid razen de hormonen door je lichaam, wat zorgt voor een heerlijk gevoel. Gemiddeld houdt een verliefdheid drie maanden tot twee jaar aan. Daarna kan het overgaan in houden van, of het gaat gewoon over. Het is goed mogelijk dat je verliefd wordt op een ander, terwijl je een goede relatie hebt.

Eerlijk vertellen of voor je houden?

Je hoeft niet per se aan je partner over je gevoelens te vertellen. Het is onschuldig, maar je moet er wel voor waken dat je de verliefdheid niet te veel toelaat. Het gevoel van verliefdheid kan verslavend zijn.

Word het hardnekkig? Ga op onderzoek uit

Anders wordt het als je verliefdheid hardnekkig is. Dan is het nodig om deze gevoelens te onderzoeken. Een verliefdheid kan je iets duidelijk maken over een gemis bij je partner of bij jezelf. De ander op wie je verliefd bent, raakt iets bij jou, bijvoorbeeld het gevoel nog vrolijk, mooi, intelligent, grappig en sprankelend te zijn. Het kan zijn dat je dit gevoel mist in jezelf of je relatie.

Geef aan dat je iets mist in de relatie

Door de achterliggende motieven van je verliefdheid te onderzoeken, krijg je duidelijk wat je mist. Als er een gemis is, bespreek dit dan met je partner. Het maakt je relatie vaak sterker en beter. Als je dit lastig vindt, kun je dit ook met hulp van een relatietherapeut doen.

Verliefd op een ander: hoe kan dat?

De meeste mensen willen van nature genieten en plezier maken. Soms lukt dit niet meer binnen je relatie omdat je met je partner in een sleur bent terechtgekomen. Het kan zijn dat je uit elkaar bent gegroeid en echt niet meer bij elkaar past. In dat geval kan een verliefdheid ook een vlucht zijn naar een ander, inspirerender leven. Een verliefdheid kan ook het gevolg zijn van een gebrek aan eigenliefde. Je mist een gevoel van liefde en waardering voor jezelf en vindt dit dan bij een ander. Projectie noemen we dat. Het kan ook zijn dat je een ander gewoon heel aantrekkelijk vindt.

Je hebt altijd een keuze

We denken soms dat we geen invloed hebben op verliefdheid, dat het iets is dat ons overkomt, maar dat is een misvatting. Je hebt altijd een keuze of je het gevoel toelaat en er vervolgens iets mee doet. Stop het contact met die ander om te kunnen onderzoeken wat de reden van je verliefdheid is en te kunnen investeren in je relatie. Maak vervolgens keuzes op basis van wat wijs en handig is voor jou. Besef dat elke verliefdheid uiteindelijk tijdelijk is.”

Lees ook: Annelies werd verliefd op een collega en besloot te scheiden