Placeholder

Frits Wester: ‘Na 22 jaar vind ik de politiek nog steeds leuk’

Vanwege Prinsjesdag is Frits Wester (54) komende week te zien op tv. Als politiek verslaggever kent hij het Binnenhof als zijn broekzak. En Frits blijft nog wel even. “Pas als RTL zegt: ‘We zijn die kale wel zat’, dan stop ik.”

Vanwege Prinsjesdag is Frits Wester (54) komende week te zien op tv. Als politiek verslaggever kent hij het Binnenhof als zijn broekzak. En Frits blijft nog wel even. “Pas als RTL zegt: ‘We zijn die kale wel zat’, dan stop ik.”

Vriendin spreekt Frits in Friesland, op zijn schip de Mar. De dertien meter lange Noordkaper, met drie hutten, vijf slaapplekken en een keuken, is afgelopen maand geschilderd en in topconditie.

Kom je uit een echt botengezin?
“Pas op hè, dit heet een schip. Je hebt roeiboten en veerboten, maar alle andere vaartuigen noem je schepen. Mijn ouders hadden niets met varen, maar mijn neef had een platbodem en voer met gasten rond. Ik ging vanaf mijn veertiende met hem mee als maatje aan boord. Ik vaar dus eigenlijk al veertig jaar. Nu ik mezelf dat zo hoor zeggen, klink ik opeens heel oud!”

Wanneer had je je eerste eigen schip?
“Op mijn 22ste. Met mijn ex-vrouw Marjolein kocht ik een polyester kajuitzeiljachtje. We doopten het scheepje Politiek. Daarna hebben we nog een ander schip gehad, totdat we een aantal jaar geleden de Mar hebben laten bouwen. Dit is echt mijn grote liefde. Ze is nog gedoopt door mijn moeder, die inmiddels helaas is overleden. Voor mijn scheiding kwamen we hier veel met het gezin, nu komen er veel vrienden. Ik ben eigenlijk nergens liever dan hier in Harlingen. Als ik er wegga, heb ik het gevoel dat ik vakantie heb gehad.”

 

'Als ik BN'er had willen worden, had ik wel meegedaan aan Idols'

 

Dit jaar kwam er een einde aan je huwelijk met Marjolein, met wie je 22 jaar getrouwd was. Sindsdien ben je geregeld in de media met nieuws over je privéleven. Hoe vreemd is dat? “We waren 32 jaar bij elkaar en hebben twee zoons: Jelle van 22 en Auke van 20. Een scheiding is een rouwproces waar je doorheen gaat, maar intussen heeft iedereen er een oordeel over. Ja, Marjolein en ik zijn dit jaar officieel gescheiden en eigenlijk gaat het niemand een mallemoer aan. Ik weet zelf heel goed hoe het zit en dat ik nu veel daarover word gebeld en gemaild… Ik sluit me ervoor af. Ik lees het niet, ben er niet nieuwsgierig naar. Dit is een kant van het vak die ik niet zelf heb opgezocht. Als ik BN’er had willen worden, had ik wel mee- gedaan aan Idols. Ik ben parlementair verslaggever. Die prachtige verhalen van iedereen, ik doe er niet aan mee. Er zijn zo veel mensen bij een scheiding betrokken, voor hen is het ook allemaal niet leuk. Dus laat mij m’n gang maar gaan, ik bemoei me verder niet met de roddelbladen.”

Lees het gehele interview met Frits Wester in Vriendin 37.